2014. április 5., szombat

Az új (magyar) kullancs eltávolítási technika


Kedves túrázók, természetjárók, mezőgazdaságban dolgozók!
Mint tudjuk a kullancs egyre nagyobb arányban hordozza a Lyme kór baktériumát. A Lyme kórt a borreliosis baktériumok által okozott betegség, amelyet Borrelia burgdorferi-vel fertőzött kullancsok terjesztenek. A kullancsok "középbelében" hónapokig-évekig vegetálhatnak a kórokozó Borrelia burgdorferi baktériumok. A fájdalmatlan kullancscsípés miatt nem vesszük észre a kullancsot, emiatt a napokig is tartó vérszívás iránya megfordulhat, és fertőzött vér is jut a sebbe, vagy az időközben fölszaporodott kórokozó a nyálmirigyből a nyállal jut a sebbe. Ezen felül a kullancsok már előző fejlődési alakjaikban megfertőződhettek, sőt néhány százalékban már így, fertőzötten bújnak ki a petéből!
Mindenkit megbetegítenek a kullancsok?
Valószínűleg nem. Nem, mert ezer kullancsból csak egyetlen fertőzött vírussal, de vigyázni kell, mert legalább száz - de a legújabb magyar felmérés szerint 25 % - Lyme baktériummal. Vagyis csak minden ezredik csípés okozhat vírusos, de minden tizedik bakteriális fertőzést.
Sajnos a kullancs védőoltás csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen véd, a bekteriális Lyme kór ellenszerét még keresik. De még mielőtt nagyon belemélyednénk a mások által az interneten már ezerszer boncolgatott témába, lássuk, hogy hogyan érdemes az új módszerrel eltávolítani a kullancsot:
Az új kullancs eltávolítási tecnika
"Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, az agyvelőgyulladástól...Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta "önként" testünket!
Hozzáfűzném, hogy a mai - biztonsági - gyufáknál a foszfor nem a gyufa-fejben, hanem a dörzs-felületen van. Ha igaz, hogy a kullancs szereti a foszfor illatát, akkor próbálkozzunk a gyufásdobozzal, vagy valami más foszfor forrással. Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk! Kedves Természetben dolgozó emberek, tehát mindig legyen nálatok egy doboz gyufa, lám eddig nem is sejthetted a tűzgyújtáson kívül még mi mindenre jó lehet! Ez a módi az Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer. Reméljük a tapasztalatok igazolni fogják az új kullancs eltávolítási technika életképességét.
dr. Bíbor Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése