2014. április 15., kedd

Janukovics a CIA Ukrajnában zajló leszámolásairól beszélt


Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője tegnap elismerte, hogy John Brennan CIA-igazgató Kijevben járt és magas rangú ukrán tisztekkel találkozott. A szóvivő elmondása szerint más esetekben nem kommentálják a CIA vezetők megjelenéseivel kapcsolatos információkat, de a rendkívüli körülmények miatt most kivételt tesznek.
John Brennan, CIA-vezető
Vasárnap orosz állami televízió közölt le egy Janukovics ukrán államfővel készült interjút, amiben Janukovics bejelentette, hogy Brennan rendelte el a kelet-ukrajnai felkelések leverését és azt, hogy minden áron vérfürdőt kell rendezni, ki kell provokálni, hogy legyenek halálos áldozatok a Kijev által küldött csapatokban. Janukovics szerint az Egyesült Államok évek óta diplomáciai nyomás alatt tartotta az országot, mostanra pedig polgárháborút robbantott ki, amiben az amerikai csapatok is jelen vannak. Az államfő ugyanakkor elmondta, hogy bár az amerikaiak jelen vannak a "rendfenntartó erőkben", nem végrehajtják, hanem adják a parancsokat, vagyis ami az országban történik, azért parancsnoki szinten felelősek. Brennan látogatása pedig annak számlájára írható, hogy a CIA közvetlen utasításokkal mozgatja az illegitim kijevi kormány fegyveres erőit.
Janukovics televíziós szereplését követően megszólalt az ukrán titkosszolgálat volt vezetője, Alekszandr Jakimenko, - aki elmondta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat jelenlegi vezetője korábban kontroll alatt tartott személy volt, mert tudták róla, hogy kettős ügynök és az amerikaiaknak dolgozik. Elmondása szerint az UBSZ jelenlegi vezetőjét akkor szervezték be, amikor Washingtonban látott el főkonzuli feladatokat. "Washington jelenleg irányított káoszt teremt az országban, ami lehetővé teszi, hogy minden kapcsolatot felszámoljanak Oroszország és Ukrajna közt".
Az UBSZ volt vezetője szerint a Turcsinov által elrendelt "országos terrorelhárítási művelet" célja nem csak a kelet-ukrajnai felkelések leverése, hanem a harcok során "eltüntetnek" olyan személyeket is az ukrán karhatalomból, akiről feltételezhető, hogy még elkötelezett az alkotmányos rend helyreállítása mellett. Eszerint Turcsinov belső "tisztogatást" végez az ukrán rendőrségnél és titkosszolgálatoknál, a felkelések leverésére indított fellépés pedig egy fedőakció, amiben a legitim ukrán állam utolsó tagjait is eltüntetik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése