2014. április 15., kedd

Svédországban már lehet tenyérrel fizetni


quixter_02-590x330
A svédországi Lund városának egyelőre 15 boltjába és éttermébe olyan terminálokat telepítettek, amik lehetővé teszik, hogy a vásárlók a tenyerükkel, minden egyéb eszköz vagy azonosító nélkül fizessenek. Az újítás két diáktól származik, akik egy hosszú sorállás közben kezdtek foglalkozni az elképzeléssel.
Eddig 1600-an regisztráltak az új rendszerbe, ami létrehozóik szerint nemcsak gyorsabb, de sokkal biztonságosabb is, mint a hagyományos fizetési eszközök.
„Minden ember értérképe teljesen egyedi, így a rendszert nem lehet kijátszani,” mondja Fredrik Leifland kutató.
„A fizetéshez minden alkalommal le kell olvasni az ember tenyérét.”
Bár az érleolvasó technológia már eddig is létezett, eddig még nem használták fizetésre. Európában az Unicredit Bank vezette be a módszert az automatákból történő pénzfelvételnél szükséges személyazonosításhoz. Az Egyesült Államokban pedig egyes iskolák menzáin használnak tenyérleolvasót a gyerekek azonosítására.
„Össze kellett kapcsolnunk a folyamat valamennyi résztvevőjét, az érleolvasó terminálokat, a bankokat, az üzleteket és az ügyfeleket, ami komoly kihívást jelentett és összetett feladat,” mondta Leifland.
A létrehozók folyamatosan bővítik a hálózatot és egyre több cég készül bevezetni az új rendszert szerte a világon.
A regisztrációhoz a felhasználónak nem kell mást tenni, mint ellátogatni a rendszert használó egyik üzletbe, ahol háromszor leolvassák az értérképét és rögzítik társadalombiztosítási azonosítóját és telefonszámát. Ezt követően szöveges üzenetben megkapja az aktiváláshoz szükséges linket, ahol befejezheti és véglegesítheti az aktivációs folyamatot. A tenyérrel fizetett összegeket havonta két alkalommal hajtják be közvetlenül az ügyfél bankszámlájáról.
quixter
Jelenleg az érleolvasó technológia számít az egyik legbiztonságosabb azonosítási módszernek. Bizonyára sokan emlékeznek, hogy a Káosz Komputer Klub az ujjlenyomatos azonosítást is tartalmazó iPhone 5S piacra kerülését követő igen rövid időn belül fel is törte a telefon biztonsági rendszerét. A hekkerek leírták, hogy az ujjlenyomat az egyik leggyengébb biztonsági védelem. Az ember mindenhol hagy ujjlenyomatot maga után és viszonylag egyszerű másolatot készíteni róluk. Az első iPhone 5S feltöréséhez például egy ujjlenyomat fényképét használták, tehát még csak drága eszközök sem kellettek hozzá.
Az értérkép minden esetben egyedi, leolvasásához komolyabb eszközök és idő, és természetesen egy élő tenyér szükséges, amit az ujjlenyomat esetében nem mondhatunk el.
Sajnos a fiatal generáció nemcsak megszokja ezeket az új technológiákat, hanem előbb utóbb határozottan követelni fogja a gyors áthaladás és megszokott kényelem nevében.
Már gyerekkorban hozzászoktatják őket, hogy az élet természetes részének tekintsék a biometrikus azonosítás különféle formáit és ezzel elejét vegyék az esetleges ellenállásnak a jövőben. Ezeket az új rendszereket nem egyik napról a másikra vezetik be és eleinte természetesen nem lesz kötelező, de mindenképpen segít előkészíteni a terepet egy olyan gazdasági infrastruktúra kialakításához, ahol a fizetésnek semmilyen más formája nem lesz lehetséges már.
Források: phys.org, nextgov.com

http://idokjelei.hu/2014/04/svedorszagban-mar-lehet-tenyerrel-fizetni/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése