2014. április 15., kedd

Timosenko javára támadások érték az ukrán elnökjelölteket


Brutálisan megverték az egyik ukrán elnökjelöltet, Oleg Carevet Kijevben egy televíziós szereplése idején. Carev az Ukrajnában lezajlott atlantista hatalomátvétel után is komoly veszélyt jelent a nyugatbarát kormányra, mivel támogatottságának köszönhetően esélyes az elnöki szék megszerzésére a május végi elnökválasztásokon. A politikus a Janukovics-féle Régiók Pártja új hangadójaként ellenzi az ország nyugat felé fordítását és felemelte hangját Ukrajna föderalizálásáért, ami nagyobb önállóságot adna a kelet-ukrajnai, orosz többségű területeknek.
Oleg Carev, Janukovics pártjának új jelöltje
Carev a Szólásszabadság nevű műsorban is hangoztatni akarta ezen vélekedését, emiatt a Jobboldali Szektor tagjai a TV-központ épülete előtt körbevették, először tojásokkal dobálták meg. A kezdődő lincselésből Carevet a kormányerők mentették ki, ami a támadók agresszivitása miatt igen nehéz művelet volt. A rendőrök végül betuszkolták egy fehér mikrobuszba és elhajtottak vele. Alig ezt követően az őt szállító konvojt támadás érte, a Jobboldali Szektor tagjai blokkolták az utat és a Carevet szállító autót gyakorlatilag ronccsá verték. Mire kijutottak a gyűrűből, az autó súlyosan roncsolódott, a gumikat pedig kiszurkálták.
Később egy másik elnökjelölt, Mihail Dobkin konvojának útjába is útzárat építettek, az őt szállító autót szintén szétverték. Mindkét elnökjelöltnek Julija Timosenkoval volt találkozója, vagyis Timosenko tudott arról, hogy a politikusok hol fognak megjelenni.
Julia Timosenkot, aki szintén indul az elnökválasztásokon, érdekes módon nem érte ehhez hasonló támadás. Ő az ország NATO-tagságának, EU-tagságának támogatója, emellett az utóbbi időben fokozott soviniszta retorikába kezdett és polgárháborús uszítást végez az ukrajnai orosz lakosság ellen. Emiatt ő nem vált támadás áldozatává. Épp ellenkezőleg - valószínű, hogy a támadások célja az volt, hogy Timosenko legyen az egyedüli befutó az elnökválasztásokon, a többi jelöltet pedig megfélemlítsék, hogy visszavonják jelöltségüket, vagy fizikailag alkalmatlanná tegyék őket a részvételre.
Oroszország Külügyminisztériuma elítélte a történteket, amit az elnökválasztások eredményének erőszakos befolyásolásának neveztek. Az Európai Unió érdekes módon még nem hallatta a hangját. Ez a nyugat részéről megszokott kettős mérce: ha Timosenkot érte volna támadás, Washington és az Európai Unió már az utcákon tomboló extrémistákról, a demokrácia korlátozásáról beszélne. Mivel a támadás a nyugatot képviselő jelölt riválisait érintette, a nyugat részéről egyelőre szóba sem kerültek az emberi jogok, vagy a demokrácia korlátozása.
Ukrajna május 25-én tartja az elnökválasztásokat, aminek - mint látható - nem feltétlen lehet komolyan venni az eredményeit. Az ország legitim államfője továbbra is Viktor Janukovics, aki a februári puccsot követően elhagyta az országot, mert a nyugati zsoldosok vadásznak rá. Az új választásokat követően pedig még rosszabb lesz a helyzet. A választási eredmények hitelessége enyhén szólva megkérdőjelezhető, amíg a pár dollárért megvehető radikálisok szabadlábon vannak. Janukovics mandátumának lejártával az ország legitim államfő nélkül maradhat, ami biztosíték arra, hogy az ország a korábbinál is mélyebb anarchiába süllyed.

http://www.hidfo.net/2014/04/15/timosenko-javara-tamadasok-ertek-az-ukran-elnokjelolteket

Kijev leszámol a nyugatellenes elnökjelöltekkel


Ukrajna Legfőbb Ügyészsége eljárást indított a Régiók Pártjának elnökjelöltje, Oleg Carev ellen az "ország területi integritásának veszélyeztetése" váddal. A megkezdett büntetőeljárásról már most tudható, hogy koncepciós per, ugyanis azt követően indították, hogy az Oleg Carev fizikai eltávolítása kudarcot vallott.
Tegnap a Régiók Pártjának elnökjelöltjére több tucat közelharci eszközökkel felfegyverzett "tüntető" támadt, mielőtt egy televíziós interjúban beszélhetett volna Ukrajna föderális állammá formálásának szükségességéről. Carevet a jelenlévő rendőrök mentették ki a lefizetett radikálisok gyűrűjéből, majd egy fehér mikrobuszba tuszkolták és rendőri kísérettel vitték el. Azt követően újabb helyszínen a Carevet szállító konvojra támadtak. A támadók útzárat építettek a konvoj útjába és áthaladása alatt rommá verték a politikust szállító autót, aki ennek ellenére kisebb sérülésekkel megúszta a történteket.
Szintén tegnap egy másik elnökjelölt ellen is hasonló támadás történt, így felmerül annak gyanúja, hogy az illegitim kijevi kormány könnyen megvehető szkinhedek lefizetésével akarja eltávolítani a nyugatellenes elnökjelölteket. A nyugatellenes elnökjelöltek eltávolításával Julija Timosenko lenne az egyetlen befutó a május 25-i elnökválasztáson, aki gátlástalanul kiszolgáltatná Ukrajnát az Európai Unió és a NATO érdekeinek.
Az Oleg Carev elleni büntetőeljárás azt követően indult meg, hogy az ellene végrehajtott merénylet sikertelenül végződött.

http://www.hidfo.net/2014/04/16/kijev-leszamol-nyugatellenes-elnokjeloltekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése