2014. április 22., kedd

Lavrov: az USA vállalja a felelőséget Kijev tetteiért

Az orosz külügyminiszter válaszolt a Washington által adott ultimátumra, amiben felszólították Moszkvát, hogy határolódjon el a kelet-ukrajnai felkelőktől. Szergej Lavrov szerint ahelyett, hogy ultimátumokat osztogatnak, Washingtonnak vállalnia kell a felelősséget a kijevi kormány minden tettéért, mert az illegitim kormányt Washington juttatta hatalomra.
Lavrov elmondása szerint az ultimátumoknak egyébként sincs semmi hatása, se kényszerítő ereje. "Oroszország független nagyhatalom, ami tudja mit akar" - mondta Lavrov.
A külügyminiszter alaptalannak nevezte a kijevi hatóságok vádjait, miszerint Moszkva támogatja a szeparatista erőket és miszerint erre az a legjobb bizonyíték, hogy a felkelőknek orosz fegyvereik vannak. Lavrov elmondása szerint az ukrán és orosz védelmi ipar olyan mértékben összefonódott, hogy magától értetődő; Ukrajnában mindenkinek van orosz fegyvere. Azt viszont aggasztónak nevezte, hogy az illegális fegyveres csoportoknál amerikai fegyvereket találtak. Azon kívül, hogy Washington támogatja és szervezi ezeket a fegyveres csoportokat, erre semmi logikus magyarázat nincs, mivel az ukrán hadseregtől ezeket nem szerezhették, Ukrajnában sehol nem voltak raktáron nyugati fegyverek.
Lavrov kijelentette, hogy a kijevi hatóságok nem akarják, vagy nem tudják kontrollálni a Kelet-Ukrajnában működő illegális fegyveres csoportokat, akik továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az ország nagy részét. Mindez azt jelenti, hogy a kijevi kormány nem rendelkezik számottevő befolyással Ukrajnában. "A hatóságok nem tesznek semmit, kisujjukat se mozdítják, olyan szintre süllyedt az ukrán belpolitikai válság."
A külügyminiszter elmondása szerint éppen emiatt a négyoldalú találkozón kötött megállapodás is értelmetlen volt. Kijev nem tudja vagy nem akarja betartani a megállapodás feltételeit. Lavrov elmondása szerint Ukrajna nyugati területein már a Jobboldali Szektornál az irányítás, ami megpróbálja kiterjeszteni befolyását Kelet-Ukrajnára is. A Jobboldali Szektor által elfoglalt kormányzati épületek és stratégiai létesítmények nem lettek felszabadítva, és erre Kijev semmilyen kísérletet nem is tett.
Kelet-Ukrajnában a Jobboldali Szektor tagjai fegyvertelen civileket lőttek le, Ukrajnában a szervezet kénye-kedve szerint letartóztatnak külföldi újságírókat, emellett a hatóságok nem engedik bejutni őket azokba a régiókba, ahol a tüntetések zajlanak.
Lavrov emlékeztette a nyugatot, hogy emellett a genfi egyezmény amnesztiára vonatkozó részeit sem tartották be: Kijev nem engedte szabadon a letartóztatott donyecki kormányzót, ehelyett újabb aktivistákat börtönöztek be.
A külügyminiszter hangsúlyozta a rend helyreállításának fontosságát az országban, melynek pillérjeként az alkotmányos rend helyreállítását, az illegális fegyveres csoportok lefegyverzését, az extrémizmus leállítását nevezte meg. Az alkotmányos rend szerint továbbra is Viktor Janukovics az ukrán államfő, aki felhatalmazta Vlagyimir Putyint, hogy bevesse az orosz hadsereget a rend helyreállításának céljából.


http://www.hidfo.net/2014/04/22/lavrov-az-usa-vallalja-feleloseget-kijev-tetteiert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése