2014. április 22., kedd

Teljes közöny az Európai Unióval szemben

Ma délután lejárt a határidő az EP-választásra beadott listák bejelentésére - a pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük, hogy képviselőket küldhessenek az Európai Parlamentbe. A választáson, mely május 25-én lesz megrendezve, a részvételi arány kérdéses - valószínűleg rekord alacsony lesz a leadott szavazatok száma.
Az Ipsos tizenkét uniós tagállamban végzett felméréséből kiderül, hogy a választókat egyáltalán nem érdekli a pártok programjainak EU-képviseletre vonatkozó része. Az európai választók 42%-a belpolitikai tevékenység alapján választott pártra adja le szavazatát az EP-választásokon is. Eközben a választók mindössze 13%-a ismeri az általa preferált párt európai uniós programját.
Magyarországon ez az adat még szélsőségesebb: a választók 55%-a dönt belpolitikai szempontok alapján az EP-választáson, miközben mindössze 5 százalék ismeri a választott párt európai uniós programját. Vagyis hazánkban - mint perifériaállamban - teljes a közöny az Európai Unióval szemben. Az emberek nem akarnak beleszólni az EU politikájába, mert tíz év EU-tagság ellenére nem érzik úgy, hogy az EU részei lennének. Többek közt ennek köszönhető, hogy miközben a Fidesz a belpolitikában aktív Brüsszel-ellenes retorikát folytat, az emberek mégis megszavazzák az EP-választásokon, mert nincsenek tisztában a párt európai uniós programjával.
Mindez kiválóan mutatja, hogy az embereket nem érdekli és nem is fogja érdekelni az Európai Parlamentben zajló politika, abba beleszólni nem akarnak, mivel az Európai Unióra mint külső hatalomra tekintenek, amivel elsősorban a külpolitikának kell foglalkoznia. A magyar választókat a brüsszeli politika csak annyiban érdekli, hogy az EU mennyiben korlátozza Magyarország függetlenségét. Vagyis a föderalizálási törekvések ellenére a magyarok nem fognak államként tekinteni az Európai Unióra, az EU továbbra is külső, külpolitikai tényező marad.
A május 25-i EP-választásokon mutatkozó alacsony részvételi arány fogja ezt csak igazán megmutatni. Az emberek közömbösek az EU-val szemben, - éppen itt lenne az ideje, hogy népszavazás formájában meg legyenek kérdezve a választók; tíz évi EU-tagság tapasztalatai alapján akarják-e, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon?

http://www.hidfo.net/2014/04/22/teljes-kozony-az-europai-unioval-szemben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése