2014. április 22., kedd

Vulkáni hamu, lehűlés, élelmiszerárak

Miközben a világ egyik válságból a másikba zuhan, Jeffrey Saut, a Raymond James vezető befektetési stratégája egy új tényezőre hívja fel a figyelmünket. Úgy gondolja, hogy a fokozott gyakoriságú és intenzitású vulkánkitörések rendkívüli mértékben befolyásolják a gazdaságot. A King World News számára adott interjúból megtudjuk miért.
Valószínűleg senkinek nem kell bizonygatni, hogy az élelmiszerárak követhetetlen sebességgel emelkednek. De mi köze lehet ennek a vulkánkitörésekhez?
„[Az árak] komoly mértékben függnek az időjárástól,” mondja Saut. „Brazíliában aszály volt, tehát a brazil kávé ára 80 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ismerek egy gazdát Kaliforniában, aki lucernatermeléssel foglalkozik. Most a teljes termést elveszítheti, mert nincs víz. Aszály van Texasban is.”
„Nagyon sokat foglalkozom az egyre furcsább időjárásunkkal. Egyértelmű, hogy a föld időjárása hűl és nem melegszik. Ezt részben a levegőbe került vulkáni hamu okozza. Amióta feljegyzések készülnek az időjárásról, még soha nem volt ilyen mennyiségű vulkáni hamu a levegőben.
Ha megnézzük a vulkáni aktivitást, azt látjuk, hogy Indonéziában ismét volt egy hatalmas kitörés. A vulkáni hamu hatására a Hadley-cella légköri áramlás a sarkok felé terelődött. Az Egyenlítőtől északra lévő Hadley-cella áramlások az óramutató járásával ellentétes irányban mozognak, az Egyenlítőtől délre lévők pedig az óramutató járásával megegyező irányban. Ezek az áramlatok forró egyenlítői légtömegeket szállítanak a troposzférába, ahonnan a sarkok felé haladnak.
Normális körülmények között ezek az áramlatok az Egyenlítőtől 30 fokra északi irányba és 30 fokra déli irányba mozdulnak el, azonban a hihetetlen mennyiségű vulkáni hamu miatt ezek a légáramlatok egyre közelebb kerülnek a sarkokhoz. Ez a mozgás teljesen összezavarja az időjárásmintákat és a helyzet az, hogy nem várható javulás. Ez egy nagyon érdekes helyzet, ugyanis nem csupán komolyabb jelentőséget ad az időjárásnak, hanem azt is jelenti, hogy nagyon sok cég kénytelen lesz átalakítani az üzleti modelljét, ha fenn akarnak maradni még néhány évig.”
A 2010-es izlandi kitörés utáni hamufelhő kiterjedése
A 2010-es izlandi kitörés utáni hamufelhő kiterjedése 2010. április 19-én
„Az egész úgy négy évvel ezelőtt kezdődött, az izlandi vulkánkitöréssel. Biztos sokan emlékeznek rá, mert még a londoni Heathrow repülőteret is le kellett zárni 5 napra a vulkáni hamu miatt. Van egy másik vulkán Izlandon, a Grimsvotn, ami azóta is folyamatosan aktív. Ettől függetlenül a föld vulkáni aktivitása hihetetlenül magas jelenleg. Ha valami oknál fogva ez most azonnal enyhülni kezdene, már most olyan sok vulkáni hamu van az atmoszférában, hogy az elkövetkező 3-4 évben meghatározza az időjárásunkat. Tehát akkor is, ha minden vulkáni aktivitás leáll.
Mindig volt sarki örvény, de normális esetben nem érte el az Egyesült Államokat. Idén pedig ez történt, mégpedig az atmoszférában található nagymennyiségű vulkáni hamu miatt. Jövő télen ugyanez lesz. A Chicago Tribune-ban olvastam, hogy Chicago középhőmérséklete alacsonyabb volt az Északi-sark középhőmérsékleténél. Az elkövetkezendő években ugyanerre számíthatunk, és a tömegmédia hallgat róla.”

Forrás: kingworldnews.com
http://idokjelei.hu/2014/04/vulkani-hamu-lehules-elelmiszerarak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése