2014. május 19., hétfő

Az USA újabb rakétacirkálót küld a Fekete-tengerre


A Fekete-tengerre érkezik az amerikai haditengerészet egy újabb hajója, a Vella Gulf - a rakétacirkáló május 23-án éri el a térséget, ahol a NATO egy másik hajójához csatlakozik. Eközben a francia haditengerészet egy lopakodó fregattja szintén május végén ér a térségbe.
A NATO az ukrán felforgató művelet kezdete óta nyílt háborús készülődést folytat az orosz határ mentén. Az ukrán elnökválasztások idejére, május 25-re az amerikai Aegis rendszert hordozó rakétacirkáló a Fekete-tengeren lesz, közvetlen az orosz határ közelében. A Vella Gulf május 23-ától hadgyakorlaton vesz részt a térségben. A Ria Novosztyi egy katonai-diplomáciai forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a Surcouf francia lopakodó fregatt május 28-án lép be a Fekete-tengere területére.
USS Vella Gulf
A Vella Gulf és a Surcouf a francia haditengerészet hírszerző hajójához, a Dupuy de Lome-hoz fog csatlakozni, ami jelenleg Bulgária partjainál tartózkodik. A hajó a francia haditengerészet legfejlettebb radarjával és elektronikai felderítő eszközökkel van ellátva, melyekkel május 14 óta az e-mail és telefonos forgalmat figyeli a térségben. Más források szerint a Dupuy de Lome már április 11 és 30 közt is jelen volt a térségben.
Az amerikai Vella Gulf két helikopter hordozásán felül Aegis rakétarendszerrel van felszerelve, valamint Tomahawk cirkálórakétákkal, tengeralattjáró-elhárító fegyverekkel és Standard-2, Standard-3 föld-levegő rakétákkal. A Vella Gulf a nemzetközi szabályozás szerint június 13-ig maradhat a térségben. Ez a hajó fogja váltani a USS Donald Cook-ot, ami április vége óta tartózkodik a térségben és eközben egy orosz erődemonstráció miatt a legénységét is le kellett cserélni.
Hídfő.net | USS Donald CookA USS Donald Cook - az eset után átmenetileg Romániában kellett kikötnie
A NATO nagyarányú csapatmozgatásokat folytat Kelet-Európában is az ukrán konfliktus ürügyére hivatkozva. A NATO csapatok fokozott kelet-európai jelenlétén felül az illegitim kijevi kormány 15000 katonát küldött az orosz határra, miközben a kijevi kormány fő támogatója, Washington agresszív háborús retorikát folytat és ehhez a kelet-európai országokat használja fel.

http://www.hidfo.net/2014/05/19/az-usa-ujabb-raketacirkalot-kuld-fekete-tengerre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése