2014. május 19., hétfő

Líbiában újjáéledhet a függetlenségi harc

Líbia - Bengáziban újra fegyveres összecsapások bontakoztak ki, melynek során több mint 80-an életüket vesztették és mintegy 140-en megsebesültek. A városban a Kadhafi egykori ezredese, Belkazim Haftar szervezésében működő milíciák támadták meg egy a nyugati bábkormány oldalán harcoló fegyveres csoport bázisát. Azt követően Tripoliban elfoglalták a parlament épületét és bejelentették a parlament feloszlatását. A líbiai kormány puccskísérletnek nevezte a történteket és azonnal lezárta a légteret az ország felett, lelőnek mindent, ami a légtérben megjelenik.
Líbiában a NATO-beavatkozás óta káosz uralkodik. A korábban a nyugat oldalán harcoló felkelők ma részben a nyugati bábkormányt támogatják, de helyenként kiskirályok igazgatják az ország általuk birtokba vett részeit, ezek a régiók mára teljesen leszakadtak az ország központjáról. Emellett továbbra is működnek a korábban még Kadhafi által szervezett népi milíciák, akik gerillaharcot folytatnak a nyugati megszállók ellen.
Hídfő.net | Bengázi rajtaütés
Líbia iskolapéldája kell legyen annak, hogyan rombolt le a NATO egy virágzó országot. Az atlantisták a helyzetet azóta sem tudták stabilizálni, - de nem is akarták. Líbia lerombolása egy nyersanyagokért folytatott háború volt. Az olajkutak, bányák környékén és a bábkormány hivatali működéséhez szükséges helyeken a nyugati fegyveresek jelen vannak, de a gazdaságilag értéktelen régiókkal senki nem foglakozik. Ezeken a helyeken a szabadságharcot máig folytató népi milíciák hídfőállásai vannak, melyekkel a nyugatbarát kormány szintén nem foglalkozik, amíg nem veszélyeztetik a nyersanyagok kitermelését és nyugatra hajóztatását.
Líbiában 2011-ben kezdődött meg a NATO-beavatkozás, amit hivatalosan nem ismertek el a nyugati országok. A NATO különleges alakulatai az ország államfőjét, Muammar Kadhafit meggyilkolták, a Líbiai Központi Bank aranytartalékát megkaparintották és elhordták, a nyersanyagok nyugatra hordásának biztosítására nyugatbarát kormányt helyeztek a hatalomba. Líbia nem-központi részein azóta is anarchia van, a fegyveres csoportok egymással és a kormánnyal is harcban állnak.


http://www.hidfo.net/2014/05/19/libiaban-ujjaeledhet-fuggetlensegi-harc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése