2014. május 19., hétfő

Mit keres a TEK Ukrajnában?


A Terrorelhárítási Központ (TEK) Társadalmi Kapcsolatok Osztálya bejelentette, hogy ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában. Bővebb információ még nem jutott ki ezzel kapcsolatban, de így is felmerül a kérdés: mennyire lehet komolyan venni egy olyan hírt, ami láthatóan már a következő bejelentést készíti elő, miszerint a TEK-nek valami keresnivalója lesz Ukrajnában.
Korábban a NATO szíriai felforgató művelete alatt a Terrorelhárítási Központ foglyul ejtett magyarokat kutatott fel Szíriában. Kérdéses, hogy ez valóban így volt-e, mert a TEK által kiadott információk utólag hamisnak bizonyultak. Szíria felforgatása kezdetén a magyar külügy bejelentette, hogy minden magyar állampolgár hagyja el az országot, mert a későbbiekben a külügy nem fog tudni közbenjárni gond esetében. Mint utólag kiderült, a Szíriába küldött magyar fegyveresek nem is működtek együtt a szíriai kormánnyal, mivel a nagykövetség csak akkor adta volna meg a beutazási engedélyt a terrorelhárítás embereinek, ha a magyar kormány a diplomáciában kifejezi támogatását a szír kormány mellett.
A magyar külügy hivatalos állásfoglalása ezzel szemben az volt, hogy Magyarország elítéli az Asszád-kormányt a "tüntetők" elleni agresszív fellépés, és minden más miatt, amit Washington felsorolt. Vagyis a TEK emberei a szír kormány belegyezése nélkül hatoltak be az idegen országba egy olyan időszakban, amikor számos országból érkeztek idegen zsoldosok, és több nyugati ország küldött inkognitóban kiképzőket az Asszád ellen harcoló alakulatok toborzására és felkészítésére.
Akkoriban több ellentmondásos információ is megjelent ezzel a művelettel kapcsolatban, majd az állítólagosan kiszabadított magyar állampolgár a sajtót a TEK vezetőjének felügyelete mellett szűkszavúan értesítette a történtekről, mielőtt a média teljes érdeklődését vesztette és többet nem foglalkoztak vele.
Hídfő.net | A Szíriáblól kiszabadított magyar (zsoldosok) állampolgárokA Szíriáblól kiszabadított magyar zsoldosok állampolgárok.
Úgy tűnik, a Terrorelhárítási Központ ismét készül bejelenteni valami olyasmit, hogy a TEK emberei Ukrajnába mennek. Feltételezhetően a dél-kelet-ukrajnai területeken kell kiszabadítani majd egy foglyul ejtett magyar állampolgárt. Számos oka lehet annak, hogy a TEK emberei Ukrajnába mennek, és ezek közül a legvalószínűtlenebb, hogy ott valaki magyar állampolgárt ejtett foglyul. Ez esetben Ukrajnának is van hivatalos rendfenntartása, ami közbenjárna az ügyben, nem lenne szükség egy Magyarországról küldött terrorelhárító alakulatra.
Az illegitim kijevi kormány viszont fegyveres erők híján van. Az ukrán katonák tömegével állnak át a keleti régiókban a felkelők oldalára. Az illegitim kormány csak a nyugati zsoldosokban bízhat, ebből a célból vannak jelen az amerikai magán katonai vállalatok emberei. A TEK jelenléte erre is visszavezethető. Az Egyesült Államok és Magyarország "együttműködik a terrorizmus elleni harcban". A kelet-ukrajnai orosz felkelőket következetesen terroristának nyilvánították, vagyis a magyar részvétel hivatalossá tétele előtt már csak a közvéleményt kell meggyőzni valamivel. Annak a lehetősége is felmerül, hogy már eddig is jelen voltak a TEK emberei és a nyugati nemzetközi együttműködések által meghatározott feladatokat láttak el az illegitim kormány védelmében. A függetlenedő régiók új vezetői azonban elkezdték nyilvánosságra hozni a harcok során szerzett veszteségeket, mindkét oldal vonatkozásában. Az ukrán katonák esetében beazonosítják a személyazonosságot, több mint 70 esetben külföldi állampolgár volt az ukrán hadsereg egyenruhájában. Roppantul kínos lenne, ha a Donyecki Népi Köztársaság nyilvánosságra hozott adatai közt a magyar hatóságok emberei is szerepelnének a listán. Ebben az esetben is célszerű a magyar közvélemény előkészítése annak kapcsán, mit keresett a TEK Ukrajnában.
Természetesen felmerül annak a lehetősége is, hogy igazat mondanak, - bár alacsony a valószínűsége. Ebben az esetben a TEK emberei nem csak katonai értelemben vett nehéz körülmények közt hajtanák végre a szabadítási műveletet, de jogi értelemben sem lenne megalapozott a bevetésük. A mai kijevi kormány nem rendelkezik semmiféle legitimációval, fegyveres puccsal jutott hatalomra és jelenleg is egy junta irányítja az országot, nyugati fegyveresek közreműködésével. A hatalmi viszonyok továbbra is tisztázatlanok, a kijevi kormány fennhatósága nagyjából Kijev területére terjed ki. Vagyis a magyar állampolgár kiszabadítása egy fegyveres anarchia közepette zajlana.
Mindazonáltal aggasztó, hogy ahol nem-hivatalos NATO-beavatkozás van, ott előbb-utóbb a TEK megjelenik. Ezzel késélen táncolva egy olyan konfliktusba keverhetik hazánkat, amiben a részvétel a magyar állampolgárok többsége abszolút nem támogatja.


http://www.hidfo.net/2014/05/19/mit-keres-tek-ukrajnaban




Ukrajnában terrorelhárítanak - a TEK emberei máris elérték a térséget

Még alig jelentették be, hogy elraboltak egy magyar férfit Ukrajnában, ma hajnalra ki is adták a várható nyilatkozatot - Ukrajnába mennek a Terrorelhárítási Központ emberei, mégpedig dél-kelet Ukrajnába, pontosan oda, ahol az illegitim ukrán kormánynak segítségre van szüksége a "terrorellenes harcban". Az M1 Ma reggel című műsorában Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, a TEK emberei mostanra a térségbe értek, és bár nincsenek új információik az elrabolt személyről, "vélhetően továbbra is jó állapotban van".
Azt sem lehet tudni, hogy "a férfi kiszabadítása" napokba, hetekbe, vagy hónapokba telik, vagyis elképzelhető, hogy a TEK emberei hónapokig dél-kelet Ukrajnában fognak működni erre az alibire hivatkozva. A TEK helyszínre küldött speciális egysége már felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, vagyis tény, hogy együttműködnek az emberhiánnyal küzdő illegitim kormánnyal.
Hídfő.net | Hajdu János
Hajdu elmondása szerint nem klasszikus túszejtési esetként kezelik a helyzetet, mivel továbbra sem kért senki váltságdíjat az elrabolt személyért. Rejtély, hogy ez miért történt volna meg - dél-kelet Ukrajnában nincsenek terroristák, hacsak nem a Jobb Szektor tagjai ejtették fogságba az illetőt azért, mert nem ukrán. Abban az esetben is kérdéses, hogy foglyul ejtették-e volna, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy az Ukrán Gárda részeként a dél-keleti régióba küldött Jobb Szektorosok kérdés nélkül lőnek, nem túszokat ejteni küldték őket.
Ha foglyul ejtettek egy magyart dél-kelet Ukrajnában, annak kapcsán az első kérdés, ami felmerülhet, hogy mi miatt történt mindez. A felkelők nem zaklatják a civileket, viszont ellenőrző pontokon igazoltatnak mindenkit, és aki nem tudja felmutatni a szükséges okmányokat, vagy egyéb indokból gyanús, azt visszatarthatják. Így történt korábban az EBESZ misszió tagjaival is, akiket több mint egy hétig visszatartottak a népi milíciák, majd kikérdezésük után szabadon engedték őket. A misszió tagjai szerint nem történt semmilyen visszaélés, emberien bántak velük, - viszont szabadon engedésüket követően az ukrán katonák rálőttek az EBESZ embereire.
Akkori adatok szerint az EBESZ misszióban magyar állampolgárok is részt vettek. Nem lehet tudni, hogy mindegyikük fogságba esett-e, és ha igen, szabadon engedték-e őket. Ha volt az EBESZ missziónak olyan tagja, akit "potyautasként" bejuttattak a térségbe, hogy ott "végezze a dolgát" (ahogy Hajdu mondta), könnyen lehet, hogy most a határok lezárása miatt szorongatott helyzetbe került. Ez esetben a TEK emberei egy ilyen "potyautas" kimenekítésére lettek beküldve, aki felderítési tevékenységet folytatott a térségben. Egy helyi lakos értelemszerűen igazolni tudja magát a milíciáknak. Az ellenőrzőpontokon folyamatos az ellenőrzés, és ez a helyieknek nem okoz gondot, - amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a milíciák a helyi lakosság teljes támogatását élvezik.
Van azonban más vonatkozása is az ügynek. Ha ezt a bizonyos "potyautast" dél-kelet Ukrajnában "ejtették fogságba", az a terület mostanra már nem Ukrajna. Donyeck és Luganszk tartományok kinyilvánították függetlenségüket, mostanra szervezés alatt áll a független államok hivatalos hadserege is, a határokat pedig lezárják. Ha a TEK a kijevi ukrán hatóságokkal konzultál, az nem sok segítséget jelent azokon a területeken, melyek mostanra független országok. Hacsak nem az ukrán csapatok segítségével, megszállóként akarnak a térségbe jutni, a donyecki, luganszki hatóságokkal kellene felvenniük a kapcsolatot. Ha ez nem történik meg, valószínűsíthető, hogy a célszemély nem egészen tiszta szándékkal tartózkodott a térségben.

http://www.hidfo.net/2014/05/20/ukrajnaban-terrorelharitanak-tek-emberei-maris-elertek-terseget



Венгерский спецназ выехал на Украину-A magyar TEK Ukrajnában!

A http://rusvesna.su-taglalja a magyar rohamrendőrség ukrajnai jelenlétét.
Венгерский спецназ выехал на Украину, чтобы найти заблудившегося мадьяра | Русская весна
Mint ismert, egy magyar esett a népi miliciák fogságába Donbasszban. A fazon egy ukrán cég magyar alkalmazottjaként-SAJÁT(!) autóval bóklászott a Luhanszki Népköztársaság területén. (Ez már csak azért is lehetetlennek tűnik, hogy Magyarországtól 1800km-re SAJÁT autóval HELYI cég alkalmazottjaként! Lehetetlennek tűnik-de végülis nem kizárható-csak logikátlan!)
Van azonban a cikkben egy érdekes mondat:
“Что венгерские силовики подразумевают под «зоной конфликта»: Юго-Восток, Закарпатье, или Украину в целом?-они не пояснили.”
“Hogy a magyar erők fölbukkanása Kárpátalján, a “konfliktuszónában” Dél-Keleten, vagy egyáltalán mi célból tartózkodnak Ukrajnában?-nem magyarázta.” (Márminthogy Hajdú János TEK parancsnok.)
Márpedig ez a mondat rejti annak a fölvetésnek a lehetőségét, hogy esetleg nem tán magyarországi TEK-esek harcolnak Donbasszban? A Népköztársaságok ellen?!
A tényismertetésen túl a portál némi történelmi áttekintést is ad Kárpátaljáról, az ott élő magyar kisebbségről, és Magyarország hozzáállásához a mostanság Ukrajnában zajló dolgokról!
Azt mindenképpen meg kell jegyeznünk-akár személyes tapasztalatok alapján is-hogy a BARÁTOT Donbasszban BARÁTKÉNT kezelik az ottani hatóságok. Aki GYANÚS-azt gyanakvással!
Ugyanakkor viszont meglehetősen szokatlan eljárásnak tűnik, hogy egy letartóztatott magyar állampolgár “kiszabaditása” miatt egy egész stáb teszi “tiszteletét” Donbasszban! A TEK-közleménye szerint fegyvertelenül, a “szó erejét” használva!
Arra már gondolni is rossz, hogy esetleg egy ilyen fedőtörténettel próbálnák leplezni egy “magyar” harccsoport jelenlétét Kelet-Ukrajnában.
Emlékeztetnénk, hogy a külföldi zsoldosok közül nagyon sokan harapnak ott fűbe, sebesülnek meg, VAGY ESNEK FOGSÁGBA!
Nem lennénk meglepve, ha…!
A Bal-Rad mindenestre már tegnap kérte “ottani” hálószemeit és füleit, hogy próbáljanak meg információkat beszerezni erről a meglehetősen furcsa esetről.
(Forrás: http://rusvesna.su/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése