2014. május 23., péntek

Lemondták az Ukrajnába tervezett NATO hadgyakorlatot


Az amerikai fegyveres erők európai törzskarának sajtószolgálata bejelentette, hogy az Ukrajnába tervezett NATO hadgyakorlatot határozatlan időre elhalasztják. A Rapid Trident 14 hadgyakorlat júliusban lett volna megtartva Kijev környékén, erre hivatkozva lehetett volna hivatalosan NATO haderő az országban. A sajtószolgálat most azzal indokolta a hadgyakorlat elhalasztását, hogy a kijevi fegyveres erők jelentős része a Luganszki és Donyecki Népi Köztársaság elleni műveletekben vesz részt. (hivatalos nyilatkozat szerint az ország dél-keleti részén, tehát a NATO még Ukrajna részének nevezi a független államokat).
Amit be akartak vonni a hadgyakorlatba, annak is egy része ócskavasként hever
Az indoklás szerint az ukrán hadsereg nem tudja onnan kivonni a harcoló alakulatokat és nincs elegendő erő emellett egy hadgyakorlat megtartásához. Mindez hűen mutatja a valós viszonyokat, - az ukrán hadsereg jókora része átállt a felkelőkhöz. Egy részük még Krímben, másik részük Donyeckben. A térségbe küldött alakulatok tekintélyes része pedig a felkelések leverése során állt át. Kijev amerikai zsoldosokat alkalmaz a felkelések leverésére, vagyis a még harcoló alakulatok kivonásával is tisztán amerikai hadgyakorlat lenne a kijevi NATO gyakorlat. Az ukrán haderő ezen felül is jelentős veszteségeket szenved a független területeken.
Korábban az orosz és belorusz külügy is kifejezte, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna NATO tagállam legyen. Alexandr Lukasenko belorusz államfő kemény választ ígért arra az esetre, ha a testvérországot megpróbálják bevonni a NATO-ba, mert az közvetlen katonai fenyegetést jelentene Belorusszia számára.


http://www.hidfo.net/2014/05/23/lemondtak-az-ukrajnaba-tervezett-nato-hadgyakorlatot


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése