2014. május 23., péntek

Területi autonómiát Székelyföldnek?


Victor Ponta román miniszterelnök Szászrégenben tett látogatást, ahol felszólalt a Székelyföld területi autonómiájának terve ellen. Ponta szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a koalíciós időszak alatt soha nem kérte az autonómiát, jelenlegi követeléseik így egyszerű kampányfogásnak tekinthetőek. Elmondása szerint a párt a kampányidőszak zárultával ugyanúgy elfejti majd az autonómia-törekvéseket, ahogy eddig sem tettek erőfeszítéséket ezirányba. Ponta ezt úgy nevezte, "visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba" a kampány után.
Hídfő.net | Victor Ponta
A miniszterelnöknek, annak ellenére, hogy Székelyföld területi autonómiája ellen szólalt fel, egy vonatkozásban igaza van. A RMDSZ-nek nem valós célja a területi autonómia, ehelyett egyfajta ernyőpárt szerepét tölti be: felfogja mindazok támogatását, akik területi autonómiát akarnak Székelyföldnek, hogy addig se valós politikai munkába fektessék erőiket. A hangzatos nyilatkozatok helyett nem tesznek semmi valósat az ügy előremozdítása érdekében. A RMDSZ felfogja és leköti a területi autonómiát támogató erőket, melyek így nem tudnak kiteljesedni, vagyis a párt fékként működik a területi autonómia ellenében.
Székelyföld esetében már rég nem a területi autonómia elérése kellene legyen a cél. Romániának föderális állammá kell formálódnia, melynek - átmenetileg - tagállama lenne egy minden szempontból független országként működő Székelyföld. Ez az egyetlen járható út, ami a magyarság megmaradásának célját szolgálja. A területi revízió a Magyarország és Székelyföld közé ékelődő román többségű területek miatt már aligha lehetséges, de a föderalizálás járható út. Valószínűsíthető, hogy Románia a térségben zajló geopolitikai átrendeződés miatt egyébként is darabokra hullik a közeljövőben, ami nem csak a román többségi társadalom, de a magyarság számára is katasztrófával járhat. Aki a magyarság érdekét nézi, a területi autonómiát nem tarthatja elégségesnek.

http://www.hidfo.net/2014/05/23/teruleti-autonomiat-szekelyfoldnek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése