2014. május 15., csütörtök

Megdöbbentő: hétéves gyerekek is dolgoznak az amerikai dohányföldeken


Miközben legalább 18 évesnek kell lenni az Egyesült Államokban ahhoz, hogy valaki legálisan cigarettához jusson, a rovarirtó és nikotin borította dohánylevelek összegyűjtését már hétéves kortól végezhetik az amerikai dohányföldeken.

Észak-Carolina, Kentucky, Tennessee és Virginia állam dohányföldjein dolgozó, több mint 140 gyerekkel készített interjút a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. Az amerikai törvények nem tiltják, hogy kiskorúak ilyen farmokon dolgozzanak, mindazonáltal a jogvédő szervezet felszólította a szövetségi állami kormányokat és a dohánygyárakat: tegyenek lépéseket az ellen, hogy ezt a nehéz fizikai munkát gyerekekkel végeztessék.
A jogvédő szervezet által megkérdezett fiatalkorúak arra panaszkodtak, hogy a dohánylevelek szedése közben szédülnek, hánynak, fáj a fejük. Ezek a szimptómák megegyeznek a nikotinmérgezés tüneteivel. A nikotin a dohánylevelekről kerül a munkások szervezetébe.
Az amerikai mezőgazdasági törvények lehetővé teszik, hogy fiatalkorúak hosszú órákon keresztül dolgozzanak, akár veszélyes körülmények között is. A szüleik engedélyével már 12 éves gyerekeket is alkalmazhatnak bármekkora méretű farmon, bármilyen hosszú munkaidőben. A kisebb méretű földek esetére a törvények még korhatárt sem szabnak.
2011-ben az amerikai munkaügyi minisztérium azt javasolta, hogy tiltsák be a 16 év alatti gyerekek alkalmazását a dohánytermelésben, a törvénytervezetet azonban 2012-ben visszavonták.
Paul Hornback, Kentucky állam republikánus szenátora, aki tízéves kora óta dolgozik a dohányföldeken, és jelenleg mintegy 40 hektárnyi farmon termeszt dohányt, úgy véli, nem szükséges további szigorítás a területen.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése