2014. május 15., csütörtök

Oroszország bezárja határain belül az amerikai GPS központokat

Dimitrij Rogozin, az Oroszországi Föderáció miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy június 1-től felfüggesztik az Oroszország területén működő, az amerikai Védelmi Minisztérium által kifejlesztett GPS (Global Positioning System), azaz globális helymeghatározó rendszer működését jelentősen pontosító földfelszíni GPS állomások üzemeltetését.
A politikus emlékeztetett arra, hogy egy 2003-as és egy 2011-es egyezmény alapján működik jelenleg 11 GPS-állomás az országa területén. Amennyiben az USA nem engedélyezi a - kölcsönösség elvén - május 31-ig az orosz-indiai fejlesztésű GLONASS helymeghatározó rendszer földi kiszolgáló egységeinek telepítését az Amerikai Egyesült Államok területén, az amerikai GPS állomások végleg bezárásra kerülnek Oroszországban.
Hídfő.net | GLONASS műholdGLONASS műhold
Az USA legutóbb akkor korlátozta a GPS technológia vételi lehetőségét, amikor 2008. augusztus 8-án a radikális atlantista Mihail Szaakasvili grúz elnök támadást indított a főként orosz állampolgárok lakta Dél-Oszétia ellen. Ekkor ugyanis a GPS rendszeréről eltüntették "Grúzia térképét", illetve az csak a grúz katonai GPS készülékek számára (kódolás segítségével) volt elérhető. Előtte a jugoszláv háború idején korlátozták a rendszer működését a konfliktus zónájában.
Ezek egyértelművé tették, hogy hatalmas szükség van az amerikai rendszertől független GLONASS helymeghatározó rendszerre, amely 2011-től működik - teljes földi lefedettséggel - 24 műhold és számos földfelszíni kiegészítő állomás segítségével.
Hídfő.net | GLONASS rendszer orosz katonai felhasználású számítógépenGLONASS rendszer orosz katonai felhasználású számítógépen
A globális helymeghatározó rendszereknek köszönhetően hatalmas lépéseket tehetett a katonai térinformatika, mely a jelen és a jövő fegyveres konfliktusaiban kulcsszerepet játszik, hiszen a modern hadvezetés és a legújabb, precíziós fegyverrendszerek már elképzelhetetlenek nélküle.

http://www.hidfo.net/2014/05/14/oroszorszag-bezarja-hatarain-belul-az-amerikai-gps-kozpontokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése