2014. június 25., szerda

Csak akkor térek vissza Európába, ha az Iszlám meghódította azt

Az Irakot és Szíriát rettegésben tartó ISIS fegyvereseinek száma már eléri a 10-15 ezer főt. Az elfoglalt városok börtöneiből felszabadított rabok mellett azonban egyre több külföldi is csatlakozik soraikhoz. Európából, Amerikából és Ausztráliából is érkeznek dzsihádisták. De állítólag már folyik a jövő iszlamista generációjának kiképzése is.

Angolok, franciák és oroszok is harcolnak a pánmuszlim államért

Becslések több ezerre teszik azoknak a külföldi harcosoknak a számát, akik európai vagy amerikai útlevéllel rendelkeznek, és most Irakban és Szíriában harcolnak a dzsihádista ISIS (Iraki és Levantei Iszlám Állam) soraiban. A törökök már jelezték, rajtuk keresztül érkeznek a Közel-Keletre az európai harcosok, és arra kérték az európai hatóságokat, ne engedjék szélsőséges iszlamista állampolgáraikat Törökországba. A török hatóságok eddig 5300 olyan embert akadályoztak meg az országba való bejutásban (824-et pedig kitoloncoltak), aki feltehetőleg csatlakozni akart valamelyik felkelő csoporthoz.
A CNN a The Soufan Group biztonsági tanácsadó cég számításaira hivatkozva 700 francia, 800 orosz és 3-400 brit állampolgárról beszél. Ennél többen is lehetnek, hiszen ezek a számok csak azokat jelölik, akiket a hatóságok le tudtak nyomozni. Egy brit képviselő becslései szerint az elmúlt években mintegy 1500 brit ment el a Közel-Keletre harcolni, és mivel már sokan vannak Szíriában, innen könnyű átmenni Irakba is. De nemcsak Európából, hanem a tengerentúlról is érkeznek; a múlt hónapban egy 22 éves amerikai fiú robbantotta fel magát Szíriában az iszlám nevében.
Kép az ISIS propaganda videójából. Kép az ISIS propagandavideójából Forrás: AFP / -
Az ISIS egyik, világszerte elterjedt toborzóvideóján (lásd alább) egy brit testvérpár mellett egy ausztrál férfi biztatja az érdeklődőket a fegyveres csoporthoz való csatlakozáshoz az iszlám nevében meghozott áldozatra és mártíromságra hivatkozva. A fiatal brit férfi a CNN-nek elmondta, jó élete volt otthon, Dél-Angliában, állás, család, kocsi stb., de mint muszlim mégsem találta a helyét. Itt hozzá hasonló fiatalokkal találkozhat. Irakban az iszlámért és a pánarab/pánmuszlim ország létrejöveteléért harcolhat. Mint mondja, nem akar visszamenni Angliába és öngyilkos merényleteket végrehajtani, majd csak akkor tér vissza Európába, ha az iszlám meghódította azt.
Sheikh Zane Abdo, a cardiffi Dél-Walesi Iszlám Központ imámja szerint az ehhez hasonló propagandavideók nagyon károsak, és az interneten keresztül egy-két nap alatt több százezer brit muszlim fiatalhoz eljuthatnak. Sajnos sokan fogékonyak is rá, hiszen a film az egész háborút egyfajta kalandnak, táborozáshoz hasonló élménynek állítja be. Az nem látszik, hogy ez valójában nem szól másról, mint hogy muszlimok hidegvérrel halomra ölik egymást.

Folyik a toborzás az ISIS-ben

Modern janicsárok

Biztosan mindenki emlékszik az Egri csillagokból a janicsárokra, vagyis azokra a többnyire az elfoglalt területekről származó keresztény kisfiúkra, akiket családjaiktól elraboltak a törökök, hogy aztán otthon a szultánhoz hű, zsoldos gyalogosokat faragjanak belőlük.
Úgy tűnik, ez a gyakorlat a mai napig nem ment ki a divatból, vagy éppen újraéledőben van. Azzal a különbséggel, hogy ezúttal kurd fiúkról van szó, akik a szélsőséges fegyveresekkel megegyező vallási felekezethez tartoznak. Az ISIS közel egy hónapja ejtett foglyul mintegy hatszáz szíriai kurd diákot, akik Aleppóba igyekeztek az év végi vizsgáikra. Hogy mi bizonyítja, hogy katonákká akarják őket kiképezni? Az, hogy a fiatalabb gyerekeket és a lányokat elengedték. Csak azt a kb. 150 idősebb fiút tartották meg, akik bevethetőek lesznek később, és akik, a csoport beszámolói szerint, most „rendes iszlamista nevelést” kapnak.
A Pesmerga, vagyis Kurdisztán fegyveres erejének katonája. A Pesmerga, vagyis Kurdisztán fegyveres erejének katonája Forrás: AFP / ALICE Martins
Két szabadon engedett fiú beszámolója szerint a fegyveresek célja az, hogy a fogvatartottak elsajátítsák a sariát, az iszlám vallásjogot, illetve a csoport radikális nézeteit. A szülők félnek, hogy a jövőben öngyilkos merényletekre akarják felhasználni fiaikat. Jobb esetben a fiúk arra kellenek, hogy a kurdok által foglyul ejtett ISIS-fegyveresekre cseréljék őket. Az Irak észak-keleti csücskében található Kurdisztán autonóm tartomány hadserege, a Pesmerga ugyanis igen jól felszerelt, és összeszedettebb, mint az ISIS csoportjai, így egyelőre megfékezni látszanak a szélsőségeseket, legalábbis Iraknak ezen a részén. Az ISIS és a kurdok közötti összecsapásokban az utóbbiak több túszt is ejtettek, ezek kiszabadításához (is) jól jöhetnek a kurd tanulók.
A kurdok másik félelme szerint az unatkozó, munkanélküli kurd fiatalok akár maguktól is csatlakozhatnak a szintén szunnita ISIS-hez – a síita iraki kormánnyal szemben. A kurdok régóta követelnek nagyobb önállóságot a központi kormányzattól, de az utóbbi időben az ISIS előretörése nyomán mindinkább együttműködnek a kormánnyal. Semmi sem garantálja ugyanis, hogy ha az ISIS leszámolt a síitákkal, nem fog a kurdok ellen fordulni.
Úgy tűnik tehát, az ISIS-nek nincs szüksége emberrablásra vagy kényszerre ahhoz, hogy növelje harcosainak létszámát. Bőven akadnak önkéntesek helyben és nem muszlim országokban is. A kérdés tehát nem az, hogy ki, hanem hogy meddig hajlandó harcolni egy stabil – akár európai, akár kurd – háttérrel rendelkező fiatal a vallás nevében, egy elérhetetlen célért, pláne több ezer kilométerre otthonától.


Baumann Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése