2014. június 25., szerda

A kormány sztornózza az elévülést a devizahitelek ügyében

A Kúria döntését törvénybe foglalja, az öt éves elévülést kiiktatja, s az összes devizaalapú hitelre kiterjeszti az intézkedéseket a kormány - erről Varga Mihály miniszter beszélt a kabinet szerdai ülését követően.
A kormány azért, hogy ne kelljen több százezer ügyfélnek pert indítania, és hogy ne bénuljon meg a magyar igazságszolgáltatás, átvezeti a jogrendbe a Kúria döntését. Varga Mihály azt is bejelentette, hogy a törvény hatálya az összes devizaalapú lakossági hitelre és pénzügyi lízingszerződésre kiterjed majd.

Ezen kívül a kormány javaslatot fog tenni az elévülés kérdésének világos meghatározására is, amelynek kérdésében eltérő az értelmezése a kormánynak a bankszövetséggel szemben. Törvényi erővel rögzítenék, hogy az 5 éves elévülési időszak csak a szerződés lejártával indul el.

Az elszámolás és a devizahiteles csomag következő lépcsője szeptemberben lesz esedékes.

Ugyanakkor meg akarják adni a lehetőséget az ügyfeleknek és a bankoknak, hogy egy-egy szerződésről bírósági per útján mondják ki, hogy az tisztességes volt-e vagy sem. Lehetnek olyan ügyek, amikor a bankok bírósághoz fordulhatnak, de kevés olyan szerződés lehet Varga szerint, amely végül tisztességesnek bizonyul - vélte a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány viszonylag szűk határidőket szab majd a határozatok végrehajtására.
A devizahiteleseket segítő törvényjavaslat mihamarabbi parlamenti tárgyalása érdekében házszabálytól való eltérést kér majd az Országgyűlésben a Fidesz-frakció, amely erről szerdán tájékoztatta az MTI-t.
A Kúria határozata

A Kúria még június 16-án hozott határozatában állapította meg, hogy tisztességtelen az árfolyamrés. A többi kérdésben nem határozott ennyire egyértelműen a testület.

A határozat szerint az árfolyamrés, vagyis a vételi és az eladási árfolyamok alkalmazása tisztességtelen, hiszen emögött nem áll szolgáltatás. A szerződés részeként az MNB hivatalos árfolyamát kell használni, amíg előíró jellegű törvényi rendelkezés nem lép a helyébe.

A lakossági devizahitelek azon rendelkezése viszont, amely szerint a fogyasztó viseli az árfolyamkockázatot, a főszolgáltatás körébe tartozik, így tisztességtelensége kizárólag akkor vizsgálható, ha az átlagos ügyfél számára a tartalma a szerződéskötéskor nem volt világos, érthető. Ha a tájékoztatás nem volt egyértelmű, vagy a tájékoztatás elmaradt, lehet részben vagy egészben érvénytelen.

Az egyoldalú szerződésmódosítás (praktikusan kamatemelés) pedig akkor tisztességtelen, ha nem felel meg a Kúria által korábban meghatározott elveknek. Akkor nem tisztességtelenek, ha azok a fogyasztó számára világosan és egyértelműen meghatározzák, hogy az egyes körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Az arányosság, a ténylegesség és a szimmetria elvét kell betartani.

Az árfolyamkockázatnál ilyen eset lehet, ha az ügyintéző megígéri az ügyfélnek, hogy egy adott árfolyamon túl nem fog megnőni a törlesztő részlet. A Kúria hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben az ügyfélnek kell a megtévesztést bizonyítani, ami praktikusan nézve eléggé valószínűtlennek tűnik.

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője szerint a második kérdés, ami az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozik sokkal komolyabb következményekkel járhat. A Kúria korábbi joganyagokat figyelembe véve szigorú átláthatósági követelményeket írt elő a bankoknak, és Wellmann szerint ezek alapján komoly esély van rá, hogy tömegesen történtek tisztességtelen szerződésmódosítások.

A harmadik pontban a Kúria ismételten megállapította az árfolyamrés tisztességtelenségét. Ez egybecseng a két héttel ezelőtti, Kásler ügyben hozott döntéssel, amire Simonné dr. Gombos Katalin szóvivő elmondása szerint a jogegységi döntésben is tekintettel volt a testület.

Wellmann felhívta a figyelmet, hogy a jogegységi döntés alapvető funkciója az, hogy iránymutatásul szolgáljon a folyamatban lévő devizahitelekkel kapcsolatos perek ügyében. Visszamenő hatálya nincs, és létrejötte nem jelent semmilyen automatikus kötelezettséget a bankok számára. Egyúttal megteremti a lehetőséget a jogalkotónak, hogy a tisztázott jogállás fényében meghozza  megfelelő jogszabályi intézkedéseket.

http://www.napigazdasag.hu/cikk/16115/



Per

Banki adósok, devizaadósok!

A kifosztottaknak kártérítési lehetőség!

Azon adóstársainknak, akiknek elárverezték a házát, kocsiját, stb. az alábbi lehetőségek nyíltak meg:
A Kúria döntése értelmében az árfolyamrés és a kamat utólagos változása érvénytelen. Ez jobb esetben a kölcsönszerződés teljes semmisségét vagy legalább részbeni semmisségét jelenti.
A fentiek miatt nem volt olyan érvényes követelés, amely alapján a kölcsön szerződést fel lehetett volna mondai és végrehajtást lehetett volna kezdeményezni és árverést lefolytatni.
A semmisségre bármikor határidő nélkül lehet hivatkozni, ezért a NET-en és a médiában keringő 5 éves elévülési idő, – mint megtévesztő jogi tájékoztatás figyelmen kívül marad.
Továbbá még, ha lenne is elévülési idő, – az nyugodott addig, amíg a Kúria a legalább a részbeni érvénytelenséget ki nem mondta 2014. 06.16-án. Ennek alapján az elévülési idő folytatódik vagy újrakezdődik.
A kártérítési pereket el lehet kezdeni benyújtani!
Bp. 2014.06.25.
Czirmes György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése