2014. június 25., szerda

Elárulta Putyin a szakadár oroszokat - vagy mégsem?

Putyin és az orosz rendszer ellenségei egyre erőteljesebben hangoztatják a világ sajtóiban, hogy nem értik, miért erőltetik a függetlenséget az ukrajnai oroszok, mikor Putyin sem ismeri el őket, vagyis elárulta az ukrajnai oroszokat. Fontosabb számára az üzletelgetés, a Déli Áramlat gázvezeték, mint saját oroszai. Személyesen nem tárgyal a donbasziak képviselőivel, kéréseikre, bajaikra nem reagál közvetlenül, - persze a gázvezetékkel kapcsolatos problémákra azonnal tud reagálni. Ezeket a vádakat, hangokat igyekeznek sulykolni valamilyen oknál fogva. Hasonló vélemények itthon is feltűnnek; hogy Putyin miért nem lép, mért nem avatkozik közbe, miért nem vonulnak be.
Putyin valóban elárulta volna oroszait? Messze sem. Sokkal inkább kellene ilyenkor felrémleni annak a pillanatnak, mikor Ukrajna hátat fordított Oroszországnak, bejelentették az EU társulási szerződés aláírását, - az orosz elnök könnyeivel küszködve fejezte ki sajnálatát, mert pontosan tudta mi lesz ennek a következménye: az orosz területek fellázadása, a rengeteg fiatal és ártatlan orosz halott és menekült. Putyin megrögzött hazafi, és mint ilyen, előbb halna meg, mint hogy elárulja saját népét.
Mi az alapja a fenti vádaknak? Mit kezdhetünk ezzel a kérdéssel, ha valódi cáfolatok nincsenek a kezünkben? Moszkva valóban nem ismerte el a Donbaszi Népi Köztársaságot. Először is nézzük azt, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov folyamatosan foglalkozik az üggyel, az ő szava megközelítően annyi, mintha maga Putyin elnök szava lenne. Márpedig számára kiemelten fontos ügy az újorosz kérdés. Hatalmas mennyiségű humanitárius segítséget gyűjtöttek össze, és rengeteg menekült sorsáról gondoskodnak. Ezzel szemben Putyin egyet akar elkerülni mindenképpen, hogy az orosz hadsereg bármilyen formában is érintett legyen a kérdésben, és olyan helyzet alakuljon ki a nemzetközi politikában, mint a második világháborút megelőzően Németország körül. Ezért az orosz elnök kényesen ügyel arra, hogy a keze tiszta maradjon. A háttérben azonban hatalmas "játék" zajlik, jóval nagyobb, mint ami a felszínen látható.
Amíg Ukrajnában az atlantisták nyugati zsoldosokat fogadnak fel, hogy pénzükért civileket, ártatlanokat, gyerekeket öljenek, az orosz vezetés szemet huny afelett, hogy oroszországi milliárdosok pedig a donbasziakat segítik. Képek kerültek elő olyan orosz bázisról, amelyet a határ orosz oldalán hoztak létre a donyeszki területen megsérültek ellátására.
Hídfő.net | Menekülttábor orosz határ mentén
A képek tanulsága szerint a határ felől közelítő helikopter sérülteket hozott az ukránok által tüzérséggel lőtt területekről. Katonákat és civileket egyaránt. Az is tény, hogy mára nagyon komoly háborús tapasztalatokkal rendelkező önkéntesekből 3 ezredet állítottak fel eddig Új-Oroszországban. Ebben az esetben azonban szó nincs zsoldosokról. Önkéntesekről van szó, akik az orosz területért és orosz emberekért önkéntesen mennek harcolni. További képek kerültek fel az internetre a milícia kezére került T64 es harckocsikról. Ezek közül többről a fotók alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy az ukrán hadsereg tankjai voltak. Azonban mostanra több BTR és BMP van a milícia kezén, mint amennyit zsákmányolhatott volna.
Orosz gyártmányú rakétákat használnak, roncsokból visszamaradt feliratok alapján - ez persze lehet megrendezett is korábbi készletekből, de ilyen fotókból több is kering a világhálón. Ráadásul a milicisták nagyon jól tudják használni ezeket az eszközöket. Egy rövid, kamerával felvett összecsapáson végignézhetjük, hogyan számolnak fel egy ukrán különleges alakulatot, amely tőrbe akart csalni agy milicista konvojt. Harc közben kihasználnak minden előnyt, amit a járművek adnak, támadási pozíciófelvételben, távolság kihasználásában, kaliberek előnyeiben. Ezek az emberek mestereik saját fegyvereiknek. Percek alatt felszámolják az ukrán egységet, nagy részüket megölik, a többit fogságba ejtik.
Ellátás, orvosi segítség, humanitárius segítség, és ez még mind olyan dolog, ami miatt Putyint meg sem fedheti senki. Egy orosz elnöknek kötelessége az oroszokon segíteni. Milyen és mennyi fegyver jut ki? Bármennyi és bárhogyan, egy a lényeg; az orosz kormány keze tiszta marad. Kelet-Ukrajna, az-az Új-Oroszország mindenképpen leszakad Ukrajnáról. Ez vitán felüli kérdés. Mikor ismeri el Putyin? Majd ha eljön az ideje - az bírálja, aki többet tud felmutatni.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése