2014. június 25., szerda

Őszre megbukhat a brazil kormány

A brazil gazdaság egyre nagyobb botlásokkal araszol előre, és a szakértők úgy gondolják, hogy legfeljebb az hozhat változást, ha az őszi választáson megbukik a jelenlegi politikai vezetés. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a szavazás esélyese továbbra is Dilma Rousseff államfő - mondta a CNBC-ne Tony Volpon, a Nomura latin-amerikai stratégája, ám az elnök kormányának elfogadottsága szabadesésben zuhan. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság 31 százaléka támogatja a hatalmon lévőket.

Volpon szerint a regnáló kormány komoly károkat okozott a gazdaságnak. Ezen belül kiemeli, hogy az infláció megfékezése érdekében nem engedik emelni benzin és az áram árát, amit nagyon megszenved az energiaágazat. Az elmúlt években a gazdasági növekedés drámaian lelassult: a 2010-es 7,5 százalékról 2013-ra 2,3 százalékra hanyatlott.

Az IMF csupán 1,8 százalékos GDP-bővülést vár 2014-re, miközben az amerikai nonprofit NBER kutatóintézet szerint 2030-ig évente legalább 4,2 százalékot kellene elérniük ahhoz, hogy a sérülékeny alsóbb rétegek felét felemeljék a középosztályba.

Mint a válság idején

A befektetői bizalmat jelző indexek olyan mélyre estek, ahol a 2008-2009-es válság idején voltak. Volpon szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az üzleti szektor elutasítja a kormány durva gazdasági beavatkozásait. További fejlemény, ami idegesítheti a befektetőket, az ország adósságainak leminősítése. Az S&P BBB mínuszra rontotta osztályzatát, ami csupán egy lépéssel van a bóvlikategória felett.

Aecio Neves, a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata PSDB elnökjelöltje világossá tette, hogy ha hatalomra kerül visszavonják az állami intézkedéseket. Így ha az ellenzék nyer, akkor a befektetői bizalom visszatérhet, ami nagy lökést adhat a gazdaságnak - véli Volpon. Mások ennél bonyolultabbnak látják a kilátásokat.

Így se jó, meg úgy se

Úgy gondolják, hogy a gazdasági szereplőknek csak az első reakciójuk lesz pozitív. Ha olyan ellenzéki jelölt győz ősszel, akit a befektetők kedvelnek, azt piaci fellendülés követheti, míg ennek ellenkezőjét a csalódás miatt hanyatlás - állapítja meg a nyilvánvalót a Citigroup. Ugyanakkor az ellenzéki győzelem sem feltétlenül hozna túl hosszú ideig tartó hullámot a tőzsdéken és a gazdaságban, mivel az új hatalom fájdalmas lépésekre kényszerül.

A választást követő két negyedévben vagy még annál is tovább ideig frusztrációba fulladhat az ellenzéki győzelmet követő öröm, mivel a költségvetési kiigazítás kemény lesz - pontosítja álláspontját a Citigroup. Ráadásul ha meg is valósulnak a szükséges változtatások, időbe telik, mire érezhetővé válik a hatásuk. A brit Barclays bank elemzői összességében elhúzódó stagflációt várnak (magas infláció párosulva alacsony növekedéssel - a szerk.). A bank szerint idén csak 0,7, jövőre pedig csupán egy százalékkal bővül a brazil GDP. Korábban 1,7 és 2,4 százalékos jósoltak.

Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése