2014. június 25., szerda

Jacenjuk: érkezik az IMF-hitel következő részlete

Arszenyij Jacenyuk illegitim ukrán kormányfő bejelentette, hogy az IMF küldöttsége kedd óta az ukrán fővárosban tárgyal, és nemsokára folyósítják a hitel következő részletét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) végrehajtó tanácsa április végén hagyott jóvá egy két évre szóló, 17 milliárd dolláros hitelprogramot Ukrajnának. Az első, 3,2 milliárd dolláros részletet május 7-én elutalták, amiből hivatalosan is 2 milliárd dollár "az állami költségvetés tehermentesítése", vagyis durván kijelenthetjük, hogy az illegitim kormány az állami alkalmazottak fizetését nemzetközi hitelből oldja meg. A fennmaradó összeget devizatartalék képzésére fordítják, vagyis dollárt vesznek belőle. Így a Kijevnek nyújtott nemzetközi hitel kétharmada az illegitim kormány működését fedezi (működésben tartani az államgépezetet), egyharmada pedig az amerikai gazdaságon segít azzal, hogy dollárt vesznek belőle.
Hídfő.net | Arszenij JacenjukKétharmad a hatalom fenntartására, egyharmad vissza Washingtonnak
Az IMF a helytartói kormány fenntartásáért cserébe az ország kiszolgáltatását várja, vagyis újból leegyszerűsítve a képet; azért fizetik a kijevi kormányt, hogy az IMF diktátumot végrehajtsa (az IMF hitel feltételeiről bővebben itt olvashat). Ha nincs a diktátum végrehajtva, nincs IMF-hitel, vagyis pár hónap múlva már nem tudják kifizetni az állami alkalmazottakat, és a helytartók csoportja önerőből nem tudna kormányként pozícióban maradni - hiszen nem működne alatta államgépezet.
Ukrajnának idén több mint 8 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetnie, ebből 2,9 milliárd dollárt az IMF-nek, 0,9 milliárd dollárt pedig Washingtonnak és Brüsszelnek. A nyugati országok által Kijev visszafizetendő adósságairól készített összesítés nem tartalmazza a Gazprommal szemben fennálló tartozást, annak ellenére, hogy Kijev több mint 7 hónapon át nem fizetett a földgázért, amit Moszkva gyakorlatilag ingyen küldött az országba, és az előfizetéses rendszer bevezetése előtt mintegy fél éven át humanitárius indokból nem kapcsolták le a gázellátást. A nyugati országok összesítései rendre megfeledkeznek erről, mintha egyértelmű lenne; nyugaton senki nem várja el Kijevtől, hogy fizessen a már felhasznált földgázért. Talán ez volt a mézesmadzag Kijevben, amitől csábítóbbá vált a nyugathoz tartozás?

http://www.hidfo.net/2014/06/25/jacenjuk-erkezik-az-imf-hitel-kovetkezo-reszlete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése