2014. június 2., hétfő

Kína felszólította Kijevet a hadműveletek leállítására

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg vezérkara követelte az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le a dél-keleti régiókban a polgári lakosság elleni katonai műveletet. Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter helyettes, és Wang Huanzong kínai altábornagy tárgyalásokat folytattak, azt követően történt a nyilvános felszólítás.
Az ázsiai országok 13. nemzetközi biztonsági konferenciáján a kínai delegáció támogatását fejezte ki az orosz álláspont kapcsán. Peking hivatalos állásfoglalása a továbbiakban az, hogy a jelenlegi kijevi kormány illegitim, ami a törvényes államhatalom megdöntése útján jutott az ország élére. A kínai külügyminiszter-helyettes is felszólalt az ukrán helyzet kapcsán, és azzal vádolta az Egyesült Államokat és a nyugati országokat, hogy befolyásolják az Ukrajnában zajló folyamatokat és nyugati típusú demokráciát akarnak az országra erőltetni.
Hídfő.net | Vlagyimir Putyin és Xi JinpingVlagyimir Putyin és Xi Jinping - két ország, közös külpolitika
Vlagyimir Putyin május 20-án, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés Pekingben tartott csúcstalálkozóját követően jelentette be, hogy a két ország a továbbiakban összehangolja a külpolitikát. Putyin elmondása szerint Kína és Oroszország érdekei a nemzetközi érdekekben megegyeznek, globális és regionális szinten is közös prioritásaik vannak. A külpolitikák összehangolását emiatt a nemzetközi szervezetekben együttműködésre és a regionális konfliktusok kezelésére is kiterjesztik.
Kína korábban bár nem foglalt állást Oroszországgal szemben, a nemzetközi fórumokon számos alkalommal nem ellenezte a nyugati határozatjavaslatokat, hanem tartózkodott azok megszavazásakor. Washington mindeddig Kína és Oroszország egymás ellen fordításával igyekezett saját pozícióit erősíteni a globális politikában. A fentiekkel erről a próbálkozásról ki lehet jelenteni, hogy véglegesen kudarcot vallott.

http://www.hidfo.net/2014/06/02/kina-felszolitotta-kijevet-hadmuveletek-leallitasara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése