2014. június 2., hétfő

Milos Zeman “Kijev szerencsétlenül kezeli a kelet-ukrajnai helyzetet”

A cseh államfő szerint “szerencsétlen” a mai ukrán kormány hozzáállása az ország keleti, oroszok lakta régióiban kialakult helyzethez.
“Nem lehet terroristáknak nevezni az Ukrajna keleti régióiban élő orosz nyelvű lakosságot. Ők mindössze elégedetlen állampolgárok, akik ellen most az ukrán hadsereget vetették be” – jelentette ki Milos Zeman a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában.
zeman
Zeman közölte: jónak tartaná, ha Petro Porosenko, az újonnan megválasztott ukrán államfő és Rinat Ahmetov, az ország egyik leggazdagabb oligarchája párbeszédet kezdenének arról, hogyan lehetne megakadályozni az újabb konfliktusokat Kelet-Ukrajnában és azt, hogy azok nyílt polgárháborúvá fajuljanak.
Ahmetov korábban Donyeckben élt, és a régióban hatalmas gazdasági érdekeltségei vannak, de miután összetűzésbe került az ottani oroszbarát csoportok vezetőivel, akik vagyona elkobzásával fenyegették meg, Kijevbe költözött.
“Mindkettőjüknek a civil lakosság elleni erőszakos fellépés helyett, ami ma sajnos valóság, inkább azon kellene igyekezniük, hogy valamiféle értelmes megállapodást kössenek a másik oldallal” – vélekedett a cseh államfő. Hozzátette: amennyiben tovább nő az erőszak Ukrajnában, Oroszország “kényelmes ürügyet kap arra, hogy katonailag beavatkozzon”.
Milos Zeman ugyanakkor közölte, hogy hivatalos látogatásra hívta meg Petro Porosenko új ukrán államfőt Csehországba.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése