2013. június 6., csütörtök

Érkezik a készpénznélküli társadalom – Magyarországra is

A napokban számos hírportálon olvashattuk, hogy a magyar nemzeti bank új lépéseket javasol a készpénzmentesítés felgyorsítása érdekében. Ezzel akár magánszemélyek készpénzes fizetéseire is összegkorlátot vezethetnek be és tovább növelnék a csekkadó különbségét az elektronikus tranzakciók és a készpénzes fizetések között, természetesen a készpénz rovására.
A másik fronton, a virtuális pénzvilágban pedig, a mobiltárca bevezetésével indul támadás a papírpénz ellen. A bankok és mobilszolgáltatók kezdeményezésére, háromezer fő bevonásával már ebben a hónapban elindul a mobiltárca tesztje. A hírek szerint hazánknak van miért szégyenkeznie, mert igencsak hátul kullogunk a bankkártyás, de még inkább az érintésmentes és mobil fizetések terén. Bár Magyarországon nyolcmillió bankkártya van forgalomban, a legtöbben csupán készpénzfelvételre használják. Vajon a magyarok bizalmatlanabbak, mint más országok lakói?
Ismerve a háttérben működő erőket és a végcélt, ezen nem kellene csodálkoznunk, bár valószínűleg a legtöbben alapvetően bizalmatlanok a hatalommal szemben és nem a bibliai próféciák beteljesülésétől tartanak. Ettől függetlenül, amíg van lehetőség a világban készpénzzel fizetni, az állam nem lesz képes teljes mértékben irányítása alá vonni a lakosságot. A folyamat azonban, még ha lassan is, de a kijelölt irányba halad.
Ami néhány éve még összeesküvés elméletnek vagy tudományos fantasztikumnak számított, ma már sok nyugati országban rohamos léptekkel terjedő gyakorlat. Eddig a legtöbb ember egy kis műanyag lapon hordta a virtuális fizetéshez szükséges chipet, ma egyre többen a mobiltelefonjukba költöztetik, onnan pedig csupán egyetlen lépés, hogy a testbe kerüljön, ahogyan azt János a Jelenések könyvében kétezer évvel ezelőtt megjósolta.
Valóban ennyire közel lennénk egy teljesen készpénznélküli rendszer bevezetéséhez?
Míg a múltban a készpénznélküliséget leginkább pénzügyi vagy ideológiai érvekkel sürgették, ma a kényelem a legfőbb vonzerő. A „bárhol-bármikor” mentalitás szerint nevelt fiatalok szeretik, ha minden azonnal elérhető. Az sem utolsó szempont, ha nem kell számolgatniuk a zsebükben lapuló aprópénzt. A kereskedők szívesebben adnak el olyan vevőknek, akik gondolkodás nélkül vásárolnak hitelre, a pénzvilág szívesebben ad kölcsön magasabb kamatra és persze a gyártók minél több emberrel szeretnék elhitetni, hogy az általuk gyártott kütyük nélkülözhetetlenek.
A mobiltárcához erősen védett adattárolóval ellátott SIM-kártyára és olyan NFC-csipre van szükség, ami kommunikálni tud a kártyaleolvasó terminállal.
Ha a „kényelmes és szórakoztató” feliratú úton indulunk el, egyre több „készpénznélküli” útjelzőbe fogunk botlani.
Egyetlen példa: manapság sok szülő adja oda bankkártyáját a gyerekének, de az eredménnyel nem mindig elégedett. Mennyivel egyszerűbb és megnyugtatóbb a szülőnek és mennyivel menőbb a gyereknek, ha anya a mobiltelefonnal amúgy is rendelkező lurkónak a mobiltárcáját tölti fel, mondjuk a felhasználás helyére és idejére beállított korlátokkal, vagy akár GPS nyomkövetéssel kiegészítve, aminek segítségével pontosan tudhatja, hogy csemetéje mikor és mennyi pénzt költött.
Szóval hol is tartunk?
Forrásként használt cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése