2013. július 3., szerda

A Kúriára várnak a devizahitelesek

Holnap hirdeti ki döntését a legfelsőbb bíróság egy, a devizahitelesek számára kulcsfontosságú ügyben. A Kúria még a múlt héten tárgyalt az esetről, ám az ítélethirdetést mostanra napolták el. Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerősen érvénytelenítette egy ügyfél OTP Bankkal kötött szerződését, arra hivatkozva, hogy a pénzintézet a teljes hiteldíj mutató (THM) kalkulálásakor nem számolt a vételi és az eladási árfolyam különbségével. A bank a Kúria elé vitte az ügyet.
A Kúria a döntéshozatal előtt mind a legfőbb ügyésztől, mind a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) állásfoglalást kért. Mindkét fél azt a választ adta, hogy az árfolyamrés nem költség, hanem egy külön tranzakció. Szász Károly, a PSZÁF elnöke külön is figyelmeztette a Kúriát, hogy egy elmarasztaló döntésnek szélsőséges esetben súlyos következménye, akár bankpánik vagy államcsőd is lehet.
A felperes képviseletét ellátó Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület egyik alapítója, Lázár Dénes érvelése szerint azonban a hitelszerződés része a devizaváltás, hiszen ahhoz kötelezően kapcsolódik. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az OTP Bank a válság kirobbanásáig minden nap hozzávetőleg egy százalékos árréssel dolgozott, majd 2008 októberét követően ez megnőtt.
Az ügy kulcsfontosságú: jóllehet hazánkban nincs precedens jog, de a bíróságok a későbbiekben mankóként használhatják a mai döntést. Információink szerint számos olyan ügy áll a bíróságokon, melynek ítélethirdetésével a Kúria állásfoglalására várnak. Egy másik, hasonló ügyben, ahol a felperes, Kásler Árpád szintén az árfolyamrés miatt perelte be az OTP Bankot, a Kúria már az Európai Bírósághoz fordult és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett.

(Népszava)
Bal-Rad komm: “…akár bankpánik vagy államcsőd is lehet.”
Néhány dolog kimaradt a cikkből. A jelző nélküli Magyarországon 52 bank működik!
Közel hárommillió ember-magyar-pedig már pánikban van!
Az ország gyakorlatilag már 20 éve csődben!
Most akkor mi van? Ha bepánikol az 52 bank közül 45-hát Istenem! Már lefölözték a tejcsit rendesen, hát veszteség nem érte őket!
Nagyobb csődbe az ország sem kerülhet már-legfeljebb az elit! Azokért meg egyáltalán nem kár! (Egy országot, magyarok millióit tették tönkre! A kutya sem fogja őket sajnálni!)
MA VAN “AZ ITÉLET NAPJA”!
Bankoknak, politikai elitnek végre illő lenne már tudomásul venni:
AZ OTTHONVÉDELEM MÁR NEM IS IGAZÁN AZ OTTHONVÉDELEMRŐL SZÓL CSAK!

Annál már sokkal többről szól! A rendszerrel szembeni társadalmi ellenállás fészke lett az otthonvédelem! AZ OTTHONVÉDELEM MÁR A JELENLEGI TÁRSADALMI REND-A KAPITALIZMUS-ELLENI HARC ZÁSZLÓVIVŐJE!
Tudja ezt már mindenki! Állampolgárok, hatalom, biróság, rendőrség!
Ez már a magyar nép aktiv harca a politikai maffiák, és a velük szövetséges vérszivók ellen!
MA VAN “AZ ITÉLET NAPJA”!
Mindegy milyen itélet születik! Az otthonvédelmi harc a magyar nép rendszerellenes háborújává eszkalálódik.
HARCRA FEL MAGYAROK! TÖRTÉNELMET IRUNK!


A nemzet, vagy a bankok? – Jogállam, vagy bankdiktatúra?
A Bal-Rad és a Szabad Riport közös helyszíni tudósítása, – a Kúria előtti otthonvédelmi demonstrációról.
2013. Július 4. – Budapest, Markó utca V. kerület.

11:35
Hatalmas rendőri készültség várja az otthonvédőket!
A már a helyszínen helyszínen tartózkodó tudósítónk jelentése szerint, – már most – kifejezetten nagy a rendőri készültség, a Kúria előtt.
A rendőrség nagy erőkkel és rengeteg felszerelt kamerával várja a 13:30 órakor kezdődő otthonvédelmi demonstráció résztvevőit! – Az utcában jószerével még csak rendőrt lehet látni! – De ők készülnek!
Mint ismeretes, a Kúria ma hirdeti ki a határozatát, – egy, a devizahitelesek számára kulcsfontosságú ügyben. A Kúria még a múlt héten tárgyalt az esetről, ám az ítélethirdetést mostanra napolták el. Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerősen érvénytelenítette egy ügyfél OTP Bankkal kötött szerződését, arra hivatkozva, hogy a pénzintézet a teljes hiteldíj mutató (THM) kalkulálásakor nem számolt a vételi és az eladási árfolyam különbségével. A bank a Kúria elé vitte az ügyet…
13:35
Oszlatás lesz?
Helyszíni tudósítónk jelentése szerint, az otthonvédelmi demonstráció színhelyén körülbelül 300 otthonvédő jelent meg. Az ország minden részéből jöttek. – A rendőrök száma is körülbelül ugyanennyire, 300-ra tehető.
Eléggé parázs a hangulat. Még fél óra van a bírósági tárgyalás kezdetég. – A környék minden jármű elől lezárva.
Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint; A rendőrség két órát engedélyez az otthonvédelmi demonstrációra. – Ha fél 4-kor nem ér véget magától a tüntetés, – akkor oszlatás kezdődik. (Tudjuk, hogy ez mit jelent).
(A szerkesztőség megjegyzése: Balogh Béla, a Koppány otthonvédő csoport elnöke Fb-on megosztott információi szerint; – ma Budapest belvárosában, – technikai okokra hivatkozva, – zárva tartanak a bankok. – Miért is? – Csak nem megijedtek a bankár urak és hölgyek, az otthonvédők dühétől?)
14:45
Várakozás…
Még nem történt meg az ítélethirdetés. Az emberek várnak. A bíróság épülete előtt kb. 350-en vannak, a tárgyalóba pedig információk szerint bejutott úgy száz otthonvédő.
Zajlanak a beszédek, a hangulat parázs, – de kollégánk nyugodtnak látja az embereket. – Mindenki vár az ítéletre.
14:50:
A Kúria elkaszálta a devizahiteleseket! – Megszületett az ítélet
Tudósítónk jelentése szerint: Mégis érvényes az az OTP-s devizahitel-szerződés, amelyről tavaly decemberben a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, semmisnek kell tekinteni. Az otthonvédők felháborodással fogadták a precedensnek vehetőt ítéletet. – A tüntetők elhagyják a helyszínt – vonulás kezdődik.
A menet célja: Orbán Viktor miniszterelnök rezidenciája.
15:05
Elindult a menet. A koppányosok Kásler Árpádot szidalmazzák, árulónak nevezik.
Amin mellesleg nem lepődünk meg, – azok után, hogy Kásler rendszeresen gyáván kivonja magát a kockázatokkal járó otthonvédő akciókból, - és gyerekcsínynek nevezte az otthonvédők múltkori bankellenes fellépését, meggyanusítván őket, a titkosszolgálatokkal való együttműködéssel. >>
15:40
A menet a Margit-hídon van. Hőség. (A kifárasztás a kezdetét vette. – a szerk.)
16:45
A TEK lezárta a miniszterelnök rezidenciájának környékét
A menet jelenleg a Városmajor, Fogaskerekű környékén jár. – Embert próbáló vonulás ebben a hőségben mind az otthonvédőknek, mind a rendőröknek. – A rendőrök közben folyamatosan kapnak friss, hideg ivóvíz utánpótlást, – melyből a tüntetőknek is osztanak! – Az otthonvédők a Facebookon köszönik meg.
Közben jött egy fontos info:
A HVG értesülései szerint: “A Terrorelhárítási Központ lezárta a kormányfő otthonának környékét. 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét. A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.”
Az információt leellenőriztük: Igaz.
Vagyis a tüntetők nem jutnak el a miniszterelnök házáig.
18:40
Kidöglött mindenki!
A nagy hőségben sok otthonvédő lemaradt a menettől. Hullafáradtak, akárcsak az őket kísérő rendőrök. A miniszterelnök házához meredek úton kell fölcaplatni, és ezt a nagy melegben, – vagy 12 kilométer megtétele után, – egyre kevesebben bírják.
A hőségben való lassú menettől, – több kísérő autó kuplungja leégett, vagy hűtővize felforrt. Ezek félre álltak.
A célig még kemény kilométerek volnának hátra, meredeken fölfelé. Egyre többen állnak meg, autók, gyalogosan lévők, s ülnek le az út szélére. – Egyenlőre várják az elölről jövő hírvivők értesüléseit.
A rendőrök segítik a fáradt embereket, – továbbra is hideg ivóvizet osztanak.
Bal-Rad – Szabad Riport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése