2013. szeptember 12., csütörtök

Ezek a világ vezető pénzügyi központjai

New York, London és Hongkong ma a világ három vezető pénzügyi központja, Sanghaj pedig a hatodik - derül ki a kínai Hszinhua hírügynökség és a Dow Jones által készített jelentésből.
new york
New York
A nemzetközi pénzügyi központok fejlődési trendjeit vizsgáló tanulmány szerint a dobogós helyezetteket Tokió, Szingapúr, Sanghaj, Párizs, Frankfurt, Chicago és Sydney követi.
A rangsor összeállításánál több mint 60 szempontot vettek figyelembe, öt nagy tengely mentén rangsorolva a pénzügyi szektora nyomán vezető városokat. Figyelembe vették a pénzügyi piacok egészségét, a növekedési és fejlődési lehetőségeket, az iparági támogatottságot, a szolgáltatóipar helyzetét, valamint az általános gazdasági környezetet.
A rangsorban egyértelmű az európai városok hátránya, amelyek továbbra is a gazdasági világválság hatásait szenvedik, és talpraállásuk jóval hosszabb időt igényel amerikai vagy ázsiai társaikénál - áll a jelentésben.
Az első helyét a felmérés kezdete óta őrző New York a 2011-es statisztikához képest a tavalyi évben is erősödni tudott, mutatója 87,7 pontról 89,1 pontra nőtt. A nagy kínai városok közt az évtized végére Ázsia pénzügyi központjának szerepére áhítozó Sanghaj megőrizte hatodik helyét, ahonnan a következő években a jelek szerint előre mozdulhat. A kelet-kínai metropolisz negyedik éve a legnagyobb potenciállal rendelkező pénzügyi központ a sorban: a növekedési, gazdasági, innovációs lehetőségeket illetően az első három helyezett mindegyikét megelőzte. A szabadkereskedelmi övezet felállításával is kísérletező metropolisznak ugyanakkor a jelenleginél nyitottabbá kell válnia és a szolgáltatási szektorának javítása is szükséges - figyelmeztettek a jelentés készítői.
Kína különleges igazgatású övezete, a kontinens ma legjelentősebb pénzügyi központjának tartott Hongkong szintén igen jól teljesített, a nagy rivális Tokiót megelőzve az idén először került be a legjobb három közé. A főváros, Peking a 11. a sorban, a Hongkonggal határos dél-kínai Sencsen városa 15., Tajpej 30.
Forrás: hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése