2013. szeptember 12., csütörtök

Ötven kilométer hosszú menetoszlopot szervez az SZNT

700 ezer székely ember akarata óriási erő, amit meg kell mutatni, és akkor Bukarest nem söpörheti le a romániai régiók kialakításával kapcsolatos magyar véleményeket az asztalról – mondta a nagy októberi székely tüntetés kapcsán Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Nagy megmozdulásra készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a romániai régiókialakítási tervek ellen tiltakozva. Október 27-én, vasárnap rendezik meg a székelyek "nagy menetelését", mert nem értenek egyet azzal, hogy Székelyföldet egy nagy román többségű régióba tagolják be.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a 180 perc szerdai adásában a rendezvény menetéről elmondta, Székelyföld Háromszék nevű részének két települése, Bereck és Kökös között akarnak kialakítani egy 50 kilométernél is hosszabb menetoszlopot. A szakasz tizenkét pontján lesznek a találkozóhelyek, ahol 11 órától ökomenikus istentisztelet kezdődik. Délben pedig minden településről két-két menetoszlop indul meg, szemben a szomszédos településekről elindult demonstrálókkal. A menetoszlopok találkozásakor kellene kialakulnia annak a láncnak, amely összeköti Gábor Áron szülőfaluját, Berecket az ágyúöntő halálának helyszínével, Kökössel.
Az SZNT elnöke kitért arra is, hogy reményeik szerint százezernél is több embert tudnak mozgósítani, számítanak az egész erdélyi magyarságra, minden magyar szervezetre, határon innen és túl. Az erdélyi magyar pártok már bejelentették, hogy támogatják a nagy menetelést, és részt vesznek a mozgósításban.
Izsák Balázs szerint a szervezők azt várják, hogy az ott élők megértik, 700 ezer székely ember akarata óriási erő. Ha ezt sikerül felmutatni, Bukarest nem söpörheti le az asztalról a székely követeléseket – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta még: nem fognak megállni, idén március 10-én Marosvásárhelyen 30 ezer magyar tüntetett, és beadványt jutatott el a bukaresti kormánynak. „Ők arra játszottak, hogy mellőzik és jelentéktelennek tekintik, nem reagálnak rá, abban bízva, hogy talán belefáradunk. Erről le kell mondaniuk, ezt el kell felejteniük. Nem fogunk hátrálni, ha a nagy menetelést sem vennék figyelembe, tovább fogunk lépni” – mondta Izsák Balázs.
A politikus hangsúlyozta, az óriásrégióba való betagolás a székelyeket megfosztaná még azoktól a döntési jogoktól is, amelyekre a jelenlegi megyerendszer lehetőséget kínál. Ez elfogadhatatlan, ellentétes a székely autonómiáért folytatott küzdelemmel, de sérti Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait is – tette hozzá.
A Székely Nemzeti Tanácsnak mindenképpen kötelessége arra figyelmeztetni, hogy Románia nem léphet ki azokból a keretekből, amelyek a nemzetközi jog és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásai előírnak – fogalmazott Izsák Balázs a Kossuth Rádió műsorában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése