2013. október 26., szombat

Nyerésre állnak a romániai adósok

Nekilátott a romániai szakhatóság a fogyasztókkal kötött megállapodásokban rejlő tisztességtelen feltételek felleltározásának, miután a belföldi jogszabályok immár lehetővé teszik, hogy a bírósági pernyertesség ne csak egy adott, hanem a szolgáltató valamennyi szerződésére vonatkozzék. A bukaresti jegybank azzal riogat, hogy az ügyfeleknek kedvező ítéletek esetén több mint egymilliárd eurót veszíthetnek a romániai pénzintézetek.

Szorul a hurok a romániai bankok körül, hiszen fennáll az esélye, hogy jogerős bírósági ítélet esetén a jövőben valamennyi hitelszerződésből ki kell iktatniuk a visszaélésnek teret adó feltételeket. Az adósok tízezrei által várt intézkedés az után válik lehetővé, hogy a bukaresti kormány beépítette a romániai jogrendbe a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló uniós irányelvet.


A rendelkezés kimondja: egy egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel abban az esetben tekintendő tisztességtelennek, ha a jóhiszeműség követelményével ellentétben a felek szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyenlőtlenséget idéz elő a fogyasztó kárára.


Ennek megfelelően a Romániában október elsején életbe lépett törvénymódosítás alapján a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság, valamint fogyasztóvédelmi egyesületek bírósági eljárást kezdeményezhetnek a fogyasztókkal kötött szerződésekben lévő tisztességtelen feltételek megszüntetése érdekében.


Az intézkedés lényegi eleme ugyanakkor, hogy a felperes számára kedvező verdikt esetén a szolgáltatónak nemcsak egy adott szerződést, hanem valamennyi megállapodást módosítania kell, törölve a fogyasztókat megkárosító feltételeket.

Rostás Szabolcs, Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése