2013. október 26., szombat

Minimálbéren az ország harmada

A magyarok harmada minimálbér után adózik. És a tavalyi adóbevallásokból az is kiderült, hogy az adózók 4 százaléka fizeti be az összes SZJA negyedét. Ők a havi 500 ezernél többet keresők. Ugyan azt nem látni a számokból, hogy melyik bevallásban mekkora adókedvezményt érvényesítettek, de enélkül is beszédes az Adó Online összesítése. Azt eddig is tudni lehetett, hogy alig négy és félmillióan dolgoznak Magyarországon, ennyi adóbevallás érkezett összesen tavaly. Ez 31 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, de ezt nem feltétlenül a munkanélküliség, hanem a több munkakörben előírt kötelező nyugdíjazás is magyarázhatja.
Az ország harmada minimálbéren van Hiába jött pár tízezerrel kevesebb bevallás, a befizetett adó mégis emelkedett, 2011-hez képest 4,5 százalékkal többet fizettek a munkavállalók tavaly. Ez pedig csúnya görbetükre a kormányzat retorikájának, miszerint több pénz marad az emberek zsebében. Ezek szerint nem mindenkiében. Az adóhivatali adatok alapján átlagot számolva egy munkavállaló havi bruttó 170 ezer forintot vitt haza.
De sokan jártak rosszabbul, legalábbis adóbevallásuk alapján. A dolgozók harmada ugyanis a minimálbérről vagy annál kevesebbről adott számot. Fontos megjegyezni, hogy a másfél milliós csoportban benne vannak azok is, akinek a munkaviszonyán kívül más jövedelme is volt, vagy nem egész évben dolgozott, tehát például pár hónap alatt kereste meg az éves minimálbér összegét.
Tudható az is, hogy az adózók 79 százaléka fizetett SZJA-t átlagbér vagy az alatti jövedelem után. Összesen 171 ezer olyan magyar van, aki évi 6 millió forintnál, azaz havi bruttó 500 ezer forintnál többet keres. Ők az adóbevételek negyedét adják össze, és valószínűleg az is a gazdaság átalakulását mutatja, hogy ugyanez a csoport, tehát a legalább ennyit vagy többet keresők tavalyelőtt majdnem a harmadát hasították ki az szja-tortának. Vagyis mostanra kevesebbet adóznak a legnagyobb jövedelműek.
(Kurir)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése