2013. október 26., szombat

Edward Snowden felforgatta a világot!

Amerikának aligha okozott még ekkora fejtörést egyetlen ember. Edward Snowden annyi pofont osztott ki a benga óriásnak, hogy az már kezd megzagyvulni. Nem győzik magyarázni a megmagyarázhatatlant. A világ számos országa tiltakozik a lehallgatások és a kémkedés miatt. A spanyol Külügyminisztérium bekérette James Costos-t a madridi amerikai nagykövetet "hogy tájékoztatást adjon” azzal a botránnyal kapcsolatban, amely telefonbeszélgetések lehallgatásáról szóló új adatok nyilvánosságra hozatala után tört ki. 
A Snowden által közzétett legfrissebb iratokból kiderül, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatta a spanyol kormány tagjait, többek között Mariano Rajoy miniszterelnököt is. „Az amerikai titkosszolgálatok ugyan azt a gyakorlatot alkalmazták, mint több másik ország ellen is. Spanyolország nem kivétel” – idézi az Edward Snowden volt CIA ügynök által átadott dokumentumokat ismerő, a kormányban lévő forrás szavait egy spanyol újság.
De nem csak a spanyolok dühösek! Amerikai és brit hírszerző szolgálat megfigyelés alatt tartotta az olasz kormány tagjait, köztük a védelmi minisztert is. A Guardian által megszellőztetett hír szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal és a brit titkosszolgálatok aktív kémkedési tevékenységet folytatnak Európában, így Olaszországban is. A Guardian adatai alapján 35 ország vezetőit figyelték meg.
A kémbotrány miatt megváltozott a napirend az EU-csúcson. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatta számos európai politikus telefonját. Az ezzel kapcsolatos botrány megváltoztatta az EU-csúcs napirendjét. 28 európai ország állam- és kormányfői különnyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat az Egyesült Államok akciói miatt, és arra hívtak fel, hogy az év végéig tárgyalásos úton rendezzék ezt a problémát. Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament delegációt küld az Egyesült Államokba, hogy szükséges adatokat kapjanak az EU vezető politikusainak mobiltelefonjai esetleges amerikai hírszerzők általi lehallgatásáról.
Edward Snowden, az amerikai különleges szolgálatok volt munkatársa szivárogtatta ki azokat az anyagokat, amelyek szerint számos európai politikus, köztük Angela Merkel német kancellár telefonját is lehallgatták az Egyesült Államokban. Ez háttérbe szorította az összes többi napirendi kérdést a találkozón.
Csak az USA foglalkozik kémkedéssel világméretekben. Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma nemzetközi bizottságának vezetője szerint az Egyesült Államokon kívül egyetlen más ország sem foglalkozik világméretekben kémkedéssel. „Nem kell olyan szamárságot állítani, hogy mindenki kémkedik mindenki után. Az Egyesült Államokon kívül elektronikus kémkedéssel ilyen méretekben senki sem foglalkozik. Innen a botrány nagysága is”- állítja Puskov. 
Edward Snowden, a CIA volt munkatársa körülbelül harmincezer dokumentumot vitt magával, amelyek egyebek között igazolják a hírszerzési információk gyűjtését Oroszország, Irán, Kína és további 30 ország viszonylatában. Amerika azért aggódik, hogy amennyiben ezeket a dokumentumokat közzé teszik, veszély fenyegetheti azokat az akciókat, amelyekben az Egyesült Államokon kívül más országok is részt vesznek.
Aggodalma nem éppen alaptalan. Gazdasága a béka feneke alatt van. A politikai színtéren pedig egyik pofont kapja a másik után. A katonai potenciál még megvan ugyan, de a leépülés minden téren érzékelhető. Reméljük már nem kell sok szög az amerikai koporsóba. A sors gúnyos iróniája lenne, ha éppen egy amerikai - Snowden - verné bele az utolsót.
Völgyesi János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése