2013. november 5., kedd

10 dolog, amit minden fiúgyereknek meg kellene tanítani

Valljuk be őszintén, mi nők sokszor háborodunk fel, milyen udvariatlanok, kényelmesek vagy épp ápolatlanok a férfiak. (Tisztelet a kivételnek!!) Pedig a változás kulcsa a mi kezünkben van, azoknál az anyáknál, akiknek fiú gyerekük van. Ne panaszkodjunk hát, inkább figyeljük oda néhány igen fontos dologra, amit minden fiúgyereknek jó lenne megtanítani.
1. Tanítsd meg neki szavakba önteni az érzelmeit!
Kisgyerekként még kiabál fájdalmában, toporzékol csalódottságában és sírásba tör ki, ha fél valamitől. A testi kifejezés jó dolog, mivel nyelvi szinten még sokáig nem kész arra, hogy a feszültségét levezesse. Szóval hagyd, hagy tombolja ki az érzelmeit, de ugyanakkor magyarázd is el neki, mit érez. Beszéljetek róla, mások hogyan fejezik ki ezeket az érzelmeket, hogy a későbbiekben különbséget tudjon majd tenni a csalódottság és harag, vagy épp a szomorúság és szégyenérzet között.
2. Mutass a fiadnak olyan férfiakat, akik az eszük, elszántságuk vagy a becsületük miatt lehetnek példaképek!
Merthogy a külső adottságok miatt lesznek követendő példák már pelenkás kortól, abban biztos lehetsz: Pókember, Superman, Luke Skywalker, stb. De mesélj a fiadnak olyan emberekről is, akik azért szuperhősök, mert bátrak (mint a Wright fivérek), mert mernek nagyot álmodni (mint Einstein), mert csodálatosan játszanak a szavakkal (mint Tolkien), mert kiállnak másokért (mint Martin Luther King). De ne feledkezzetek meg a hírnév nélküli hősökről sem: az ügyeletes orvosokról vagy a karitatív munkát végzőkről sem.
3. Mutass a fiadnak olyan nőket, akik az eszük, elszántságuk vagy a becsületük miatt lehetnek példaképek!
Ugye mondanom sem kell: a hagyományos értelemben vett szépségideálok (Barbie és társai) automatikusan megjelennek majd a fiad életében. De mutass neki olyan nőket is, akik a belső kisugárzásuk miatt szépek, mert okosak (mint Marie Curie), mert mindig segítenek másokon (mint Teréz anya), mert útmutatást adnak az éltre (mint Szepes Mária)
4. Légy te a fiad példaképe, mert szép, okos, elszánt és becsületes vagy!
Te, az anyja vagy az első nő, az első szerelem a fiad életében. Ha azt akarod, hogy igényes legyen amjd a nőkkel kapcsolatban, légy te is igényes magaddal szemben. Légy ápolt, illatos, udvarias és mosolygós – ne csak akkor, ha kilépsz a házból, de otthon is. Hiszen ők, a családod a legfontosabb közönséged!
5. Tanítsd jó modorra!
Mert ettől szebb lesz az élete. És másokét is azzá teszi.
6. Tanítsd meg hinni valamiben!
Mert lesz majd olyan, hogy félni fog, elkeseredett vagy mérhetetlenül szomorú lesz, összetörik a szívét vagy cserbenhagyják. És te nem leszel ott mellette. Kell, hogy legyen akkor valami, aminek a jóságában és segítő szándékában hihet: hogy tudja, nincsen egyedül, soha. Soha.
7. Mutasd meg neki, hogyan tudja levezetni a feszültségét!
Adj neki egy dobot, tollat és papírt, elég tágas teret, egy üthető párnát, egy pár futócipőt vagy tanítsd meg meditálni. Vagy mindezt együtt, hogy ha már a saját útját járja, és tele lesz feszültséggel, tudjon választani, hogyan eressze ki a fáradt gőzt. Anélkül, hogy kárt tenne másban. Vagy magában.
8. Vidd el színházba, koncertre, kirándulni, mutass neki új helyeket!
Mert az új helyek, új dolgok szélesítik a látókört, kinyitják az ember szívét és lelkét a más és szabálytalan dolgok elfogadására is.
9. Tanítsd meg neki, hogyan kell házimunkát végezni!
De ne úgy, hogy ez nyűg, kötelesség vagy utálatos dolog legyen. Legyen olyan természetes része a mindennapi életének, mint a fogmosás. Persze, az életkorának megfelelő feladattal lásd el, de már az óvodás korúak is bevonhatók a háztartásba. Az, ha egy tizenéves fiú segít a mosásban, rendrakásban egyáltalán nem terheli meg, bele kell, hogy férjen a napjába. (Hiszen egy állandóan ügyeletben lévő anyának is belefér.) És nem utolsó sorban: hozd tudtára, hogy egy férfi, aki jól főz, nagyon imponáló a nőknek :)
10. És még egy fontos dolog: hagyd, hogy az apja megmutassa neki, hogyan működik a világ.
Anélkül, hogy beleszólnál szerinted mi a helyes. Ha hagyod, hogy mély és szoros kapcsolat alakuljon ki apja és fia között, akkor (a tizenéves korszakot leszámítva) a fiú, mindig fogja tudni, kihez fordulhat tanácsért.
A végére pedig egy kis bónusz: kifejezetten fiúknak, fiús szülőknek szóló könyvekből szemezgettünk egy párat az Égigérő segítségével:
Maszat-sorozat - Egy kíváncsi kisfiú és barátai tanulságos történetei sok képpel és kevés szöveggel 2 éves kortól
Imbusz mester autót épít - Igazi szakanyag
Április és az úttekerők - Lenyűgöző történet Áprilisról, a vidéki kukamacskáról aki hősként küzd a csatornák titkot rejtő világában a nagyváros megmentéséért.
Tatu és Patu fura masinái –  Ovisod vagy kisiskolásod folyton nyüzsög, hancúroz és nyargalász? Tatut és Patut neki! Csak a vihorászást fogod hallani
Tulipánháború – Mesék Habakuk királyfiról - Egy hétköznapi kisfiú csöppet sem hétköznapi, országmentő hőstettei
Juharfalvi Emil - Egy életrevaló ötéves fiúcska kacagtató kalandjai
Titi a toronyház tetején - Titi egy jóravaló, bátor kisfiú aki a leghétköznapibb helyeken is világra szóló kalandokba ütközik
Királyfi születik - A világ madaraink bölcs, tanulságos történetei kis királyfiknak
Pettson és Findusz – Gyünyürűen illusztrált, humuros és bájos sorozat egy öregember és egy macska barátságáról.
Brumi – Három mackó szövetsége sok kalanddal erdőben, városban, a Balatonnál.
Egy focista naplójából – nagyfiús, focis történet egymás tiszteletéről, barátságról és a csapatszellemről
Kétévi vakáció - Enélkül a könyv nélkül nem nőhet fel fiúgyerek
A leleményes Hugo Cabret –  Egy árva fiú és egy könyvmoly kislány csodálatos kalandjai a párizsi vasútállomás titkos világában. A könyvet a szerző 284 rajza teszi felejthetetlenné. Ha eddig nem olvasott a gyerek ezzel a könyvvel garantált az áttörés.
Rumini - igazi lebilincselő kalandregény, tökéletes bevezetés a későbbi felnőtt kalandregények világába.
írta: Hanula Erika

http://www.csupaszivmagazin.hu/10-dolog-amit-minden-fiugyereknek-meg-kellene-tanitani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése