2013. november 5., kedd

A marhák figyelmébe, ha még nem tudnák... A HORTHY RENDSZER VÍVMÁNYAINAK EGY RÉSZE

....öregségi, rokkantsági, özvegységi és árvasági biztosítás bevezetése, amely a munkásmozgalom régi követelései közé tartozott. Nyugdíjra a férfiak 65., a nők pedig 60. életévük betöltésével tarthattak igényt.
....1.200.000 hold állami tulajdonú termőföld szétosztása több százezer nincstelen részére (2-3 hold/fő) ... (nem átláthatatlan pályáztatás, ezer hektárok egy-egy személynek és nem is 25 éves szerződésekkel "kishantos" módra)
...1920-1930 között 290 ezer új lakóház épült föl, ami kb. 25 százalékos növekedést jelentett. A vidéki lakásépítések szervezésével és támogatásával a Falusi Kislakásépítő Szövetkezet foglalkozott sikerrel. (valódi lakásépítési támogatás volt, nem kamattámogatott devizahitel és nem fészekrakó program, de nem is fundamenta...pár évvel később elárverezve...)
...százezer főre jutó kórházi ágyak számának 329-ről 467-re emelkedése és az orvosok számának majdnem megkétszereződése, vagy a csecsemőhalandóság 19 ezrelékről 16 ezrelékre csökkenése. (nem orvos kivándorlás volt, nem ágyszám leépítés, kórházbezárás Szdsz módra...)
...Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) létrehozása. A szervezet feladata többek között a sokgyermekes családok intézményes támogatása, a gyermekvédelmi feladatok megoldásának előkészítése és a megélhetésükben veszélyeztetett családok gazdasági megerősítésének előmozdítása volt. (a háború alatt is...) (fórumból )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése