2013. november 5., kedd

Az EU nem hívja meg Ukrajnát saját soraiba


Украина ес Украина евросоюз Украина
© Kollázs: Oroszország Hangja

Társulási megállapodás aláírása az EU és Ukrajna között boldog jövőt ígér az ukrán népnek. Az ország lakosai olcsó és jó minőségű árukhoz jutnak, később viszont EU-s útlevelet is kaphatnak. Ilyen mesebeli jövőt ígér az ukrán kormány. De, sajnos, Ukrajnát nem várják az EU-ban.

Szabadkereskedelmi övezet létrehozása Ukrajna és Európa között az első lépés lenne a további európai integráció felé – mondják a társulás hívei. Ugyanakkor a dokumentumok nem tartalmaznak egyetlen szót sem Ukrajna lehetséges tagságáról az EU-ban – mondta Szergej Glazjev az orosz elnök tanácsadója:
Ukrajna nem kap jogot pénzügyi támogatásra az uniós programok alapján, nem kap vízummentességet az EU-val, amiről sokan álmodoznak Ukrajnában. Egyes politikusok saját érdekükben használják ki ezeket a reményeket.
Európai biztosok, akik ellátogatnak Ukrajnába a „Keleti partnerség” vilniusi csúcstalálkozó előkészítése céljából, gyakran beszélnek Kijev és Brüsszel közötti lehetséges kapcsolatokról. De nem sietnek konkrét javaslatokkal – jegyzi meg Bogdan Bezpalko ukrajnai szakértő.
Az EU ígéri, hogy részt vesz a gazdaság fejlesztésében, de nem tesz említést konkrétumokról: sem a beruházások volumenéről, sem a vállalatokról, amelyek korszerűsítését vállalná az EU. Tulajdonképpen, semmilyen konkrét lépést nem tehet az EU, mert maguknak az uniós országoknak sok gazdasági problémája van.
Európa még nem lábolt ki a válságból, és belefáradt abba, hogy meg kell mentenie a gyenge gazdaságokat, mint amilyen Görögország és Ciprus, ahol több milliárd euróval támogatja a pénzügyi rendszert. Ennél fogva a következő évtizedben az Európai Unió nem terjeszti ki határait. Mindeddig az EU nem tárta ki a „schengeni ajtókat” a románok vagy bolgárok előtt, akik nemrégiben csatlakoztak az Európai Unióhoz. Az EU-ban egyre több vitát okoz az, hogy az újonnan felvett országok nem rendelkeznek egyenrangú státusszal a többi EU-tagállammal. Sőt, az újoncok olcsó munkaerő és nyersanyag-piac szerepét töltik ott. Bulgáriában és a balti országokban, például, folyamatosan csökken az életszínvonal. Az EU keleti országaiban a mezőgazdaság nem tud versenyezni a magasabb technológiával rendelkező nyugati országokkal.
Ukrajna pénzügyi helyzete nem teszi azt vonzóvá az EU számára. Akkor sem tud versenyezni Európával még ha társul is a szövetséghez, csatlakozás az unióhoz viszont tönkreteheti az ország iparát. Az egy főre jutó GDP az EU-ban nyolcszor, a munkatermelékenység négyszer magasabb, mint Ukrajnában. És minden évben a különbség csak növekszik, így a potenciális EU-tagság egyre reménytelenebb.



Tatyjana Golovanova

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése