2013. november 14., csütörtök

Aki beteg, dolgozzon

A krónikus májgyulladásban szenvedő, vagy sclerosis multiplexszel küzdő beteget is rehabilitálhatónak minősíthetnek az új komplex felülvizsgálati rendszerben. Így a korábban rokkantnyugdíjból élők pénze felére, harmadára csökken, ám a foglalkoztatásuk, átképzésük nem működik. Általában nem piacképes szakmát tanulhatnak, viszont az oktatásuk jó pénzt jelent a pályázaton nyertes vállalatoknak. Van, ahol 3400-an tanultak, de csak 7 embernek sikerült elhelyezkednie.
Miközben önmagát dicséri a kormány a megváltozott munkaképességűek támogatása miatt, a korábbi rokkantnyugdíjasok a megélhetésükért küzdenek. Nemrég például egy krónikus, gyógyíthatatlan májgyulladásban szenvedő 57 éves tanárnő élete dőlt romokba. Az eddig 135 ezer forintos rokkantnyugdíja helyett 41 ezer 800 forintot kap ezentúl, mert az orvosi szakértői bizottság rehabilitálhatónak minősítette. Ezek után pszichiátriai beteg is lett. Olyan sclerosis multiplexszel (gyógyíthatatlan, izomsorvadással járó betegség) küzdő nőt is foglalkoztathatónak minősítettek, aki nem tudott egyedül öltözni, és a keze is folyamatosan remegett. Az előbbi esetet Schiller-Kertész Tamás foglalkozási rehabilitációs szakértő mesélte el lapunknak.
Hozzá és kollégáihoz kerülnek azok, akiket az orvoscsapat rehabilitálhatónak, vagy egészségesnek minősített, vagyis a jövőben dolgozniuk kell. Ma már szinte csak azt minősítik rokkanttá az orvosok, akik már önmagukat is képtelenek ellátni. A megváltozott munkaképességűek most szembesülnek azzal, hogy a megélhetésük veszélybe kerül, akkor is, ha rehabilitálhatónak minősítik őket, és akkor is ha nem, hiszen az ellátásuk akár a felére, harmadára csökken.
De más probléma is van – magyarázta a szakértő. Az új táblázati rendszer alapján furcsa szorzószámot alkalmaznak az orvosok, két “húsz százalékos betegség” például nem 40, hanem 31 százalékos egészségkárosodásnak felel meg. Ugyanakkor ha az új minősítés szerint a betegség nem éri el az öt százalékot, akkor az olyan, mintha nem is lenne. Így lehet, hogy egy csökkentlátó, hallássérült, járni még képes gerincbeteg embert egészségesnek minősítenek.
Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője szerint viszont minden rendben van, nemcsak anyagi támogatás, hanem több foglalkoztatási program is segíti a megváltozott munkaképességűeket. A szakemberek szerint azonban Hoppál téved. A fogyatékosokkal, megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozó szakértők szerint nincsenek piacképes, értelmes foglalkoztatási programok. A rehabilitálhatónak minősítettek átképzést három nagy állami vállalat is végzi, az oktatásra 5 milliárd forintot kaptak. Az egyik ilyen cégnél 3400 embert képeztek át, de csak 7-nek sikerült a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkednie. Fölösleges képzés indulnak, és gyakran megalázó munkákat végeztetnek velük – mondta Schiller-Kertész Tamás. Az egyik kézműves cégnél korábban érettségihez kötötték a párnatömést, most – vélhetően pályázati pénzen – “megtanítják” fércelni a munkára kötelezett rokkantakat. Egy, a kormánynak is dolgozó, számítástechnikával foglalkozó cég a sérültek alkalmazásához kiírt pályázat feltételeihez igazította a társasági jogviszonyát, nyert, így csaknem 500 millió forinttal gazdagodott. A rehabilitáltak munkavégzéshez szükséges feltételek viszont valójában nincsenek meg.
Súlyos pénzelvonás
Mivel a komplex felülvizsgálattal járó munkát nem győzik az orvosok, az 57 éven felüliek is pórul jártak – írta a Hírhatár. Sokan csak jövőre kerülnek a felülvizsgálók elé még akkor is, ha a korábban meghatározott határidő már rég letelt. Ám ők addig nem a rendes ellátásukat kapják, hanem a 2012-es évi ellátás 60 százalékát annak ellenére, hogy a legkisebb bér idén is emelkedett, és jövőre is növekszik. A honlap egy 60 éves férfi kálváriáját mutatta be. A 4 szívinfarktuson és egy agyvérzésen átesett beteg korábban 124 ezer forintot kapott havonta. Az újabb felülvizsgálat előtt a rá vonatkozó ellátási forma megszűnt, és az új rokkant-törvény ezekről a betegről “elfelejtett rendelkezni”. Csak a 2012-es évi minimálbér szerinti ellátás 60 százalékát, 55 800 forintot kaphatnak.
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése