Egyik napról a másikra: csak olcsót vesznek, s azt is keveset
Olcsót,
s azt is csak módjával: a lakosság nagy része egyik napról a másikra
él, a somogyiak többségének már a kisebb bevásárlás is nagy
megterhelés. Hasukon spórolnak az emberek. Stabil
maradt az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a Nielsen által
folyamatosan mért kilencven élelmiszer kategória értékesítéséből 2012.
december és 2013. szeptember között, az előző év hasonló periódushoz
képest. Tíz hónap alatt a forgalom változatlanul mintegy 1 170 milliárd
forintot ért el. Mennyiség szempontjából három százalékkal kevesebbet
adtak el a boltok, mint egy évvel korábban. A felmérés többek közt arra
is rávilágít: szembetűnik, hogy a húskészítmények, sajt és ásványvíz
mellett nőtt az otthoni főzés több hozzávalójának kiskereskedelmi
forgalma.
A
gazdasági nehézségek elöl a kereskedelem sem menekülhet meg: a 15
településen 24 boltot üzemeltető Csurgói Coop forgalma az elmúlt
időszakban nagyjából 1,5 százalékkal csökkent. – Egyértelműen
visszafogottság jellemzi a keresletet – hangsúlyozta érdeklődésünkre
szerdán Gulyás Árpád elnök, aki egyben a Somogyi Kereskedelmi és
Iparkamara alelnöke. Hozzátette: a napi élelmiszerek, így például a
felvágottaknál is az olcsóbb parizert keresik. Sokan már a
középkategóriás terméket sem tudják megvenni, s úgy tűnik, ez a helyzet
aligha változik, a közelgő karácsonyi szezontól sem várnak jelentős
javulást.
A
Nielsen felmérése szerint az otthoni főzés hozzávalói iránt különösen
az északkeleti, és a délnyugati megyékben nagy a kereslet. (Ez
utóbbihoz tartozik Somogy is.) – Vagyis az emberek zöme nem engedheti
meg magának, hogy olykor akár egy olcsóbb vendéglőbe betérjen –
összegzett Makkos Péter fonyódi vendéglős, a kereskedőket és
vendéglátósok tömörítő Kisosz helyi vezetője. A szakember szerint
azonban a kiskereskedők is nagy bajban vannak: számos üzletre lakat
került, de jó pár Balaton-partit ki sem nyitottak, mivel a kisvállalkozó
képtelen tartani az árversenyt a multikkal.
Nagy Gyula, a kaposvári
Turul étterem tulajdonosa szerint hiába módosítják a
húsáfa-szabályokat és 50 forinttal csökken egy adag étel ára, attól még
nem rohannak étterembe az emberek. Takács Zoltán, a kaposvári Villa
Curpád étterem vezetője szerint a lakosság egyre kisebb része engedheti
meg magának az éttermi étkezést.
–
A rezsi kifizetése után a sorstársak zöme már gyakran annak is örül,
ha a tejre, kenyérre marad még pénze – tudtuk meg Bodor Zoltántól, a
mozgáskorlátozottak megyei szövetségének ügyvezetőjétől. A súlyos
egészségügyi problémával küszködő emberek zöme létminimumon él, számos
családban már kenyérre sem jut.
(sonline )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése