2013. november 14., csütörtök

Egyik napról a másikra: csak olcsót vesznek, s azt is keveset

Olcsót, s azt is csak módjával: a lakosság nagy része egyik napról a másikra él, a somogyiak többségének már a kisebb bevásárlás is nagy megterhelés. Hasukon spórolnak az emberek. Stabil maradt az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a Nielsen által folyamatosan mért kilencven élelmiszer kategória értékesítéséből 2012. december és 2013. szeptember között, az előző év hasonló periódushoz képest. Tíz hónap alatt a forgalom változatlanul mintegy 1 170 milliárd forintot ért el. Mennyiség szempontjából három százalékkal kevesebbet adtak el a boltok, mint egy évvel korábban. A felmérés többek közt arra is rávilágít: szembetűnik, hogy a húskészítmények, sajt és ásványvíz mellett nőtt az otthoni főzés több hozzávalójának kiskereskedelmi forgalma.
A gazdasági nehézségek elöl a kereskedelem sem menekülhet meg: a 15 településen 24 boltot üzemeltető Csurgói Coop forgalma az elmúlt időszakban nagyjából 1,5 százalékkal csökkent. – Egyértelműen visszafogottság jellemzi a keresletet – hangsúlyozta érdeklődésünkre szerdán Gulyás Árpád elnök, aki egyben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Hozzátette: a napi élelmiszerek, így például a felvágottaknál is az olcsóbb parizert keresik. Sokan már a középkategóriás terméket sem tudják megvenni, s úgy tűnik, ez a helyzet aligha változik, a közelgő karácsonyi szezontól sem várnak jelentős javulást.
A Nielsen felmérése szerint az otthoni főzés hozzávalói iránt különösen az északkeleti, és a délnyugati megyékben nagy a kereslet. (Ez utóbbihoz tartozik Somogy is.) – Vagyis az emberek zöme nem engedheti meg magának, hogy olykor akár egy olcsóbb vendéglőbe betérjen – összegzett Makkos Péter fonyódi vendéglős, a kereskedőket és vendéglátósok tömörítő Kisosz helyi vezetője. A szakember szerint azonban a kiskereskedők is nagy bajban vannak: számos üzletre lakat került, de jó pár Balaton-partit ki sem nyitottak, mivel a kisvállalkozó képtelen tartani az árversenyt a multikkal.
Nagy Gyula, a kaposvári Turul étterem tulajdonosa szerint hiába módosítják a húsáfa-szabályokat és 50 forinttal csökken egy adag étel ára, attól még nem rohannak étterembe az emberek. Takács Zoltán, a kaposvári Villa Curpád étterem vezetője szerint a lakosság egyre kisebb része engedheti meg magának az éttermi étkezést.

– A rezsi kifizetése után a sorstársak zöme már gyakran annak is örül, ha a tejre, kenyérre marad még pénze – tudtuk meg Bodor Zoltántól, a mozgáskorlátozottak megyei szövetségének ügyvezetőjétől. A súlyos egészségügyi problémával küszködő emberek zöme létminimumon él, számos családban már kenyérre sem jut.
(sonline )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése