2014. január 27., hétfő

A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrált a BDSZ

A bányászok nyugdíjszabályainak módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) szerdán Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

Pont egy évvel ezelőtt ugyanezen okból gyűltek össze az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a bányászok, de az ígéretek ellenére azóta sem történt semmi – hangoztatták a felszólalók.


A minisztérium épülete előtt szerdán délután több százan gyűltek össze. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, ketten táblákat is tartottak, “Cserben hagyott bányászok, kisemmizett emberek” és “Parlamentáris diktatúra!” felirattal. Az összegyűltek között a BDSZ tagok mellett a szolidaritásukat kifejező más szakszervezetek képviselői is jelen voltak.


A bányászok nyugdíjakkal kapcsolatos sérelmeit Rabi Ferenc BDSZ-elnök ismertette. Elmondta: a külfejtésnél dolgozók egészségét a 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, azonban azt 2012. január 1-jétől megvonta tőlük a kormány.

Sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták.


A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat – mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. Az új szabályok életbe lépésétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Mások nyugdíj helyett 30 200 forintos ellátást kaptak.

Az elnök emlékeztetett az alaptörvényre, amely garantálja a szociális biztonságot, továbbá az Alkotmánybíróság korábbi határozatára, amely megtiltotta a szerzett jogok elvételét.

Rabi Ferenc hangsúlyozta, hogy a tárca képviselői többször ígértek megoldást a bányászok nyugdíj problémáira, de az soha nem született meg. Arra is volt példa, hogy a bíróság által megítélt járandóságot vették el a bányásztól – tette hozzá.

Végezetül meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt egy bányalátogatásra, hogy a kormányfő személyesen győződjön meg az ottani munkakörülmények egészségkárosító hatásáról.

Mészáros István, a Mátrai Erőmű Zrt. visontai bányájának kotrómestere példaként elmondta: azért vállalta a nehéz fizikai munkát, mert tudta, hogy 30 év után nyugdíjba mehet, ám most úgy látja, azok jártak jobban, akik korábban távoztak a bányából, mert így megmaradt az egészségük.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy ha a kormány egy tollvonással elvehette a bányászoktól a jogos járandóságukat, akkor senki ne áltassa magát abban a hitben, hogy ő biztonságban van. A kormány nem látja a jogszabályok betűi mögött az embereket – tette hozzá az elnök, mire a tömeg azt kezdte skandálni, hogy “Orbán takarodj!”

A beszédek után a szakszervezet vezetői most nem adtak át a tárca képviselőinek petíciót, mivel a tavalyit egészében érvényesnek tartják ma is.


A demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyi államtitkársága szerdán a demonstrációra reagálva hangsúlyozta: a kormány 2010-ben több százmilliárd forintos hiánnyal vette át a nyugdíjkasszát a “Gyurcsány-Bajnai vezetéstől”. Ez az egész nyugdíjrendszert veszélybe sodorta, amit sürgősen orvosolni kellett, így a hosszú távú fenntarthatóság érdekében a kormány valamennyi korhatár előtti nyugdíjat kivezette a nyugdíjrendszerből, és azóta korhatár előtti ellátásként folyósítják azokat.

Az ellátórendszer átalakítása több százezer ember mellett a bányászokat is érintette. Közülük a legnehezebb munkát végzők, vagyis a legalább 25 éven át mélyművelésű bányában dolgozók számára a korábbihoz hasonló korai visszavonulásra a lehetőség továbbra is fennáll – hangsúlyozták. Az úgynevezett szénkülfejtésen dolgozó bányászoknak a kevésbé veszélyes munkakörülményeik miatt nem indokolt olyan jellegű kedvezmény nyújtása, mint a mélyművelésű bányában dolgozóknak – tették hozzá.

A Fidesz ugyancsak közleményben reagált, amely szerint a Gyurcsány-koalíciótól hergelést, a kormánytól viszont kedvezményeket kapnak a bányászok. Hangsúlyozták, hogy a Fidesz-kormány nagyra becsüli a hazai bányászatot, éppen ezért nyújtott a bányászok számára minden más hivatástól eltérően nyugdíjkedvezményeket. A kormány a nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt figyelmet szentelt és ma is számos kedvezmény nyújt a bányászoknak. Közülük a legnehezebb munkát végzőknek a korai nyugdíjazás lehetősége ma is fennáll, sőt januártól még több kedvezmény biztosított számukra a korkedvezmény igénybevételéhez. 2009 óta először emelkedett a nyugdíjemeléssel azonos mértékben a bányászok egészségkárosodási járadékának összege – ismerteti a közlemény.
Megbecsülést a bányászoknak, tisztességes megélhetést Magyarország dolgozóinak!


nepifrontlogo.jpg

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete immáron második éve folytat reménytelen küzdelmet annak érdekében, hogy rábírják a kormányt az aktívkorú és nyugdíjas bányászok százait rendkívül negatívan érintő intézkedések visszavonására, valamint a szakszervezetnek tett ígéretek betartására. Sem a tavalyi évben több, mint ezer fő részvételével megtartott bányász demonstráció, sem pedig az annak keretében átadott petíció nem volt hatással a kormányzatra, amely közömbös magatartást tanúsít a bányászok jogos követelései kapcsán.

Annak ellenére, hogy a BDSZ a minisztériummal folytatott a tárgyalások során jelentős kompromisszumokat tartalmazó javaslattal állt elő, eredménytelenül zárultak az egyeztetések, ezért a szakszervezet 2014. január 29-én ismét demonstrációra hívja fel tagjait és a bányászok ügyével szolidaritást vállaló szimpatizánsokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

Miért tüntetnek a bányászok?

1. A szakmai nyugdíj visszaállításáért! Mivel olyan, nehéz fizikai munkával járó szakmáról van szó, amelyről fiziológiai tanulmányok bizonyítják, hogy nem csekély mértékű egészségkárosodást eredményez, egy 1991-es kormányrendelet biztosította a szénkülfejtéses bányatérségekben dolgozóknak a 30 év szolgálati viszony utáni nyugdíjba menetelét. A kormány azonban egyik napról a másikra, 2012. januárjában ezt eltörölte.

2. Az ígéretek betartását. a rokkantsági nyugdíjjal megegyező ellátást visszaállítását! Miután a kormány elvette a rokkantnyugdíjakat és helyébe rehabilitációs járadékot állapított meg, a szakszervezet nyomására az az ígéret hangzott el, hogy a rokkant nyugdíjas bányászokat az elvett rokkantnyugdjj mértékével azonos járadék illeti majd meg. Az ígérettel ellentétben 2012-ben egy olyan kormányrendelet született, amely kimondja, hogy csak és kizárólag azoknak jár ez az ellátás, akik igazolni tudják, hogy 10 évig föld alatt végeztek munkát és egészségkárosodásuk 29%-át a bányászat miatt szerezték. E kormányrendelet miatt sok száz bányász került kilátástalan élethelyzetbe, akik a 120.000 forintos rokkantnyugdíj helyett csupán 27.500 forintos, vagy bruttó 45.000 forintos rehabilitációs ellátásra jogosultak.

3. Az átlagszámítási nyugdíj kedvezményének visszaállítását! 2012. január 1-i hatállyal –a szakszervezet, a bányászok megkérdezése, velük való egyeztetés nélkül. megszüntetésre kerültek a föld alatt dolgozó bányászok átlagszámítási nyugdíj kedvezménye. Ezt szeretnék visszaállítani

Népi Front a bányászok mellett!

A Népi Front szolidaritást vállal a bányászok érdekvédelmi harcával, ezért tagjaink és szimpatizánsaink részt vesznek a BDSZ szerdai demonstrációján.

Követeljük, hogy a kormány teljesítse a szakszervezet jogos és igazságos követeléseit! Elfogadhatatlan, hogy az évtizedeken át keményen, nehéz fizikai munkát végző, becsülettel dolgozó bányászoktól egy tollvonással elvegyék a szakmai nyugdíjat

Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány rokkantnyugdíjasok bányászokat megalázó módon a létbizonytalanság elviselhetetlen állapotába taszította! Felszólítjuk a kormányt, hogy teljesítse korábban tett ígéreteit és biztosítsa a tisztességes, emberhez méltó élet lehetőségét a rokkantnyugdíjasok számára is!

A demokrácia csődjének tartjuk azt, hogy Magyarország kormánya tétlen közönnyel szemléli a bányászok immáron két éve húzódó megoldatlan ügyét. Tarthatatlan, hogy a szakszervezet demokratikus nyomásgyakorlását, korábbi tiltakozásait is maximálisan figyelmen kívül hagyva a kormány ezidáig nem volt hajlandó az általuk hozott intézkedések miatt keletkezett, több száz bányász életét megkeserítő problémát megnyugtató, a dolgozóknak kedvező módon rendezni! Egyetlen kormánynak sincs joga megalázni a bányásztársadalmat!

Megbecsülést a bányászoknak, tisztességes megélhetést Magyarország dolgozóinak!

Népi Front, Budapest, 2014.január 27.


Vissza akarják kapni a két éve megvont nyugdíjkedvezményüket és más juttatásaikat a bányászok, s ennek érdekében szerdán kétezren tüntetnek majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

Bányászok vonulnak szerda délután öt órakor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épületéhez. A demonstráció célja, hogy visszakapják szakmai nyugdíjukat és egyéb társadalombiztosítási kedvezményeiket. Tavaly is ugyanitt, ugyanezért tüntettek, de az ígéretek ellenére azóta sem teljesítették a követeléseiket.

Akár kétezer, szerzett jogaiktól megfosztott ember jöhet Budapestre az ország legtávolabbi pontjáról is, sokan egyenesen a külszíni fejtésből – tájékoztatott a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ).

Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy a bányászok élete elképesztően nehéz, a kormánynál mégsem hallják meg a segélykiáltásukat – hangoztatja Rabi Ferenc, a BDSZ vezetője. Hivatalosan is alátámasztott tény: a „bányagödörben” rendkívüli munkakörülmények között dolgozni nem egyszerűen bátor, embert próbáló feladat, hanem annak egészségkárosító következményei, hosszabb távú hatásai is vannak.

A visontai bányában végzett felmérés során kiderült, hogy az átlagosnál rosszabbak az életkilátásai azoknak az idősebb bányászoknak, akik hosszú ideig dolgoznak a földfelszín alatt. Magas a vérnyomásuk, és a karcinogén hatások miatt a rákos megbetegedés is gyakoribb a körükben.

A bányászok folyamatos munkarendben dolgoznak, vasárnap vagy ünnepek idején is, s részben ezzel a folyamatos készültséggel magyarázható, hogy a hét utolsó napjain lényegesen több baleset éri őket, mint egyébként – figyelmeztetnek egy újabb körülményre az érdekvédők.

Nem véletlen tehát – állítják –, hogy egy 1991-es kormányrendelet alapján harminc év szolgálati idő után elmehettek nyugdíjba a külfejtésen meghatározott munkakörökben, folyamatos munkarendben dolgozók, egészségüket ugyanis károsítja a háromszáz méteres nyílt mélységben, extrém körülmények között végzett munka. Ettől a kedvezménytől azonban megfosztották a bányászokat.

Kilencszázötven, nehéz helyzetbe került volt bányászcsalád megélhetését biztosíthatná a kormány idén összesen mintegy 14 millió forintból azzal, ha visszaadná a két évvel ezelőtt elvett szakmai nyugdíjat, mégsem teszi – állítják az érdekvédők.

Megszüntették a bányászok számára kedvező nyugdíjszámítási lehetőséget is, amely szerint aki legalább 15 évig dolgozott a föld alatt, de a nyugdíja nem érte el az átlagos bányásznyugdíjat, akkor is megkapta az átlagot.

Ráadásul a bányászokat a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok járandóságának megvonása is sújtja. Ugyancsak két évvel ezelőtt elveszítették havi átlagosan 120-130 ezer forintos juttatásukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság.

Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához, és nem képesek folyamatos, nehéz fizikai munka végzésére – figyelmeztet a szakszervezet, jelezve: a tüntetésen ők is ott lesznek. A bányászok a szakszervezet elnöke szerint most nagyon elszántak, s ha kell, nemzetközi összefogással folytatják a küzdelmet – szögezte le az elnök.

Az emberi erőforrások miniszterének címzett levelében Rabi hangsúlyozza: a „két éve bekövetkezett törvényi változások a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól komoly érdeksérelmet okoztak”.

A két évvel ezelőtt elvett szakmai nyugdíj visszaállításának költségvetési hatása viszont az idén mindössze 14 millió, míg hosszabb távon 320 millió forint lenne. Az átlagkereset számításával kapcsolatos kedvezmény, illetve a rokkantnyugdíjasok helyzetének rendezése pedig az érintettek alacsony száma miatt a BDSZ elnöke szerint nem jelentene számottevő többletkiadást.
(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése