2014. január 22., szerda

Betiltanák a mágiát Oroszországban

Az Igazságos Oroszország párt képviselője az Állami Duma elé terjesztette a javaslatot, ami a magukat spirituális gyógyítóknak és jövendőmondóknak nevező csalók televízióból és internetről kiszorítását tenné lehetővé.
Mihail Szergyuk elmondása szerint nem kérdőjelezi meg a fizikai érzéken felüli érzékelés létezését, de mint az Invesztyija napilapban közölt interjújából is kiderül, az okkult áltudományokból hatalmas profitot szerző csalók száma megsokszorozódott az utóbbi években és elkerülhetetlenné vált, hogy a törvény erejével csapjanak le rájuk. Szergyuk külön kitért arra, hogy képviselőként rengeteg panaszt kapott már olyan emberektől, akik áldozataivá váltak egy-egy sarlatánnak.
A törvényjavaslat első körben betiltaná a spiritizmus és az okkult tudományok propagandáját. A szöveg szerint az információs teret megvédenék minden olyan okkult megnyilvánulástól, ami az emberek fizikai és mentális egészségére negatív befolyást gyakorolhat. Emellett betiltanák az önjelölt mágusok, boszorkányok, ezoterikusok reklámjait a tömegmédiában és az információs tér összes formájában.
A képviselő javaslata szerint ugyan nem tiltják be az okkultisták működését, de teljes tiltás alá helyeznék a tömegmédiában megjelenésüket, a tévében, rádióban és interneten reklámozást pedig kifejezetten büntetni fogják. A mágusok, asztrológusok, jövendőmondóknak pusztán a megemlítését is tiltaná a törvény, kivéve az ismeretterjesztő céllal leadott műsorok esetében. Szergyuk elmondása szerint ezzel nem korlátoznák azokat, akik valóban segíteni tudnak az embereken, viszont ellehetetlenítenék a pénzorientált csalók térnyerését.
Nem ez az első törvényjavaslat ebben a témában, tavaly novemberben az Igazságos Oroszország párt előterjesztett egy javaslatot, ami állami engedélyhez kötné a gyógyítók és mágusok működését, valamint őket felügyelő, képzett orvosokat rendelne ki melléjük.
2010-ben egy másik törvényjavaslat is útjára indult az okkultisták működésének korlátozására, de az okkult lobbitevékenység hatására a tervezet rejtélyes módon elfelejtődött. Azt követőn viszont tömegével érkeztek a bejelentések a témával foglalkozó politikusokhoz olyan személyektől, akik közvetlen áldozataivá váltak a sarlatánoknak. Novemberben a moszkvai rendőrség felszámolt egy okkultista csoportot, ami több mint 200 millió rubelt csalt ki az áldozataitól pusztán azzal, hogy telefonhívásokon keresztül a fizetségért cserébe azonnali gyógyulást ígértek.

http://www.hidfo.net/2014/01/22/betiltanak-magiat-oroszorszagban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése