2014. január 22., szerda

Nyugat-Kurdisztán kinyilvánította függetlenségét

A szíriai kurdok kedden kinyilvánították függetlenségüket az ország északi területein, annak hírére, hogy a GENF 2 békekonferenciára nem kaptak meghívást és nem jelenhet meg hivatalos képviseletük.
A területet - melyet Nyugat-Kurdisztánnak neveztek el - egy helyhatósági intézmény fogja irányítani, saját elnökkel és minisztériumokkal, beleértve a külügyet, az igazságügyet, az oktatást és a védelmi ügyeket. Minden minisztérium élére arab, szír és kurd vezetőt is neveznek ki, hogy valamennyi etnikum képviseltetve legyen a vezetői testületben.

A népi milíciáknak köszönhetően a nyugati felforgatás ellenére is fennáll a rend
Szíria felforgatásának hatására a hadsereg egyre szélesebb körű önrendelkezést engedett át a népi milíciáknak, mostanra a térséget teljes egészében a kurd fegyveres erők tartják ellenőrzés alatt. A terület domináns politikai ereje a Demokratikus Unió Párt, ami szoros együttműködésben van a Kurdisztán Munkáspártja katonai szárnyával, és elutasítják a szír helyzet rendezésére hirdetett békekonferenciát, mivel a kurdoknak így két rossz közül kellene választaniuk.

http://www.hidfo.net/2014/01/22/nyugat-kurdisztan-kinyilvanitotta-fuggetlenseget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése