2014. február 4., kedd

Egyre drágább az EU-nak helytartókat fizetni

Az Európai Bizottság számításai szerint az Európai Unió összes tagállamában nagymértékű a korrupció, ami éves szinten 120 milliárd euró terhet jelent - ez az Unió éves költségvetésének megfelelő összeg. Fokozottan fertőzött területnek nevezték Olaszországot, Görögországot, Csehországot, Horvátországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát.
Vagyis általánosan elmondható, hogy a legkorruptabb országok az EU perifériaállamai, illetve olyan országok, ahol a nemzeti függetlenség szempontjából kínos projektek keresztülvitele miatt szükség van egy külön kedvezményezett réteg fenntartására. Újonnan csatlakozó tagállamok esetében borítékolható a korrupció tetőzése, a csúsztatott pénzeken keresztül tudja ugyanis Brüsszel fenntartani az EU-kontrollt az ország felett. Ezt az összeget nyugodtan nevezhetjük a gyarmattartás járulékos költségeinek.
A legnagyobb mértékű korrupció az uniós pénzek leosztása körül tapasztalható. Általános gyakorlat, hogy a nagyobb pályázatokat nem az egyszerű emberek valós pályáztatással támogatására, hanem meghatározott gazdasági szereplők igényeinek megfelelően írják ki. Aki ezekbe a körökbe tartozik, gyakran már a pályázat kiírása előtt tudja, hogy konkrétan kinek megy majd a pénz. A kisebb összegek pedig az ismerősök ismerősének mennek, cserébe a hallgatásért. Ilyen az uniós bürokrácia. Az uniós pénzek leosztásakor állami- és kormányszintű a korrupció, a már megkapott összegek továbbosztásakor az érdekközösség főbb gazdasági szereplőinek szintjén megy, majd utolsó körben az ismerősök ismerőseink fogják be a száját a kis- és mikrovállalkozásaiknak csúsztatott néhány millióval.
Egyértelmű, hogy a korrupció valós mértékéről nem készülhet hiteles tanulmány, mivel a tanulmány írói is korruptak, megfelelő eredmény közléséért kapják ők a pénzt. Ha az éves EU költségvetéssel megegyező összeget közölnek, gondolhatjuk, valójában mekkora pénzek folynak el csak a kisebb országok fölötti politikai és gazdasági kontroll fenntartására. Ezért működésképtelen az Európai Unió - a közös értékek, közös jövőkép híján mindent a pénz határoz meg.
http://www.hidfo.net/2014/02/04/egyre-dragabb-az-eu-nak-helytartokat-fizetni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése