
A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak,
emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok
gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt
használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása
létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket.
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nap érlelte - szél szárította apró finomságok. Ide tartozik legtöbbször a meggy, melyet finomított cukorral vonnak be, vagy az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell „édesítőszer”, hogy elvegyék a fanyarságát.
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nap érlelte - szél szárította apró finomságok. Ide tartozik legtöbbször a meggy, melyet finomított cukorral vonnak be, vagy az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell „édesítőszer”, hogy elvegyék a fanyarságát.
Aszalt alma - Az immunrendszer őre
Az
almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként
funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta
károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket.
Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek,
melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük.
Aszalt sárgabarack - A magas vérnyomás ellensége
Az
aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint
kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak,
szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal
bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett
háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a
magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Szárított datolya – A kimerültség ellen
Bár
a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele
van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel.
Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről,
vérszegénységről, vagy fáradtságról. A vérszegénység és a fáradság amúgy
is együtt járnak, erőnléti szempontból meg kiváltképp fontos számunkra.
Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti
az immunrendszert.
Aszalt szilva - A székrekedés megelőzésére
Az
aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és
réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet.
Újabb kutatások pedzegetik a rákos sejtek kialakulásának megelőzésére
napi rendszerességgel fogyasztani 4-5 aszalt szemet belőle. Mindegy,
hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik
legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a
szorbitol nevű anyagnak. Főleg hadtáp mellé ajánlatos, ahol jól lehet,
hogy csak hideg vagy csak szilárd élelemhez jut napokig a katona.
Mazsola - A csonterő
A
mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz,
zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag
található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a
csontsűrűségre, a benne lévő fito-tápanyagok óvnak az ínybetegségek és a
fogszuvasodás ellen.
Az aszalt szilva társaságában a legkönnyebben hozzáférhető aszalvány hazánkban. Tehát fontos leszögeznünk, hogy ha mód van rá aszaljunk magunknak a bolti, mindenfélével átitatott származékok helyett. Elkészítése könnyen kivitelezhető, némi odafigyelést igényel csak valami szellős helyen (akár panelkörülmények között is), de annál több időt, ami a végén megtérül. Rengeteg anyag található a neten a készítésről és a hosszú szakszerű tárolásról! Készítsétek, fogyasszátok és tárazzatok be (belőle)!
Az aszalt szilva társaságában a legkönnyebben hozzáférhető aszalvány hazánkban. Tehát fontos leszögeznünk, hogy ha mód van rá aszaljunk magunknak a bolti, mindenfélével átitatott származékok helyett. Elkészítése könnyen kivitelezhető, némi odafigyelést igényel csak valami szellős helyen (akár panelkörülmények között is), de annál több időt, ami a végén megtérül. Rengeteg anyag található a neten a készítésről és a hosszú szakszerű tárolásról! Készítsétek, fogyasszátok és tárazzatok be (belőle)!
Drótos Tamás – Tóth János
Hernád Völgye Háztáji Közösség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése