2014. március 15., szombat

Aszalt gyümölcsök: A gyógyító finomságok – Hadianyag!


Tudjuk, hogy éppen a metszésen túl/még közben csak most jön a gyümölcsösökben a virágbontás ideje, de nem árt a naptárunkba bejegyezni már most, hogy gyümölcsszedéskor eszünkbe jussanak óvó szavaink. Előre is egészségetekre! Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet szentelünk, pedig amellett, hogy finom nassolnivalók, a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A most következőkben megtudhatod, melyik aszalt gyümölcs pontosan milyen hatást gyakorol a szervezetre! Fontos kelléke a jó ellátmányú katonának! Békeidőben is borsos az ára az élelmiszeriparban, mint különlegesség, de a hadászati időszakban különösen felértékelődik a jelentősége. Vércukorszint-szabályzó, jobb közérzetet kölcsönöz a stresszben eltöltött órákban/napokban, végszükség esetén több nap is átvészelhető a társaságában (500g=3nap+víz) más élelem híján.
A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak, emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket.
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nap érlelte - szél szárította apró finomságok. Ide tartozik legtöbbször a meggy, melyet finomított cukorral vonnak be, vagy az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell „édesítőszer”, hogy elvegyék a fanyarságát.

Aszalt alma - Az immunrendszer őre
 Az almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket. Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek, melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük.

Aszalt sárgabarack - A magas vérnyomás ellensége
Az aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak, szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Szárított datolya – A kimerültség ellen
 Bár a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel. Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről, vérszegénységről, vagy fáradtságról. A vérszegénység és a fáradság amúgy is együtt járnak, erőnléti szempontból meg kiváltképp fontos számunkra. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti az immunrendszert.

Aszalt szilva - A székrekedés megelőzésére
Az aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet. Újabb kutatások pedzegetik a rákos sejtek kialakulásának megelőzésére napi rendszerességgel fogyasztani 4-5 aszalt szemet belőle. Mindegy, hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a szorbitol nevű anyagnak. Főleg hadtáp mellé ajánlatos, ahol jól lehet, hogy csak hideg vagy csak szilárd élelemhez jut napokig a katona.

Mazsola - A csonterő
A mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz, zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a csontsűrűségre, a benne lévő fito-tápanyagok óvnak az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.
Az aszalt szilva társaságában a legkönnyebben hozzáférhető aszalvány hazánkban. Tehát fontos leszögeznünk, hogy ha mód van rá aszaljunk magunknak a bolti, mindenfélével átitatott származékok helyett. Elkészítése könnyen kivitelezhető, némi odafigyelést igényel csak valami szellős helyen (akár panelkörülmények között is), de annál több időt, ami a végén megtérül. Rengeteg anyag található a neten a készítésről és a hosszú szakszerű tárolásról! Készítsétek, fogyasszátok és tárazzatok be (belőle)!

Drótos Tamás – Tóth János
Hernád Völgye Háztáji Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése