2014. március 15., szombat

Szíria: Vér és pokol


Rendkívül heves harcok folynak Yabrood (Yabrud) városban. A hadsereg jelenti, hogy a terrorista bandák élő pajzsként használják a civileket, az előrejutás nehézkes ártatlan áldozatok nélkül. Ennek ellenére a város egyre jobban kicsúszik a Al-Nusra kannibáljainak a kezéből, a keleti felét már teljesen ellenőrzése alá vonta a hadsereg, amit T-72-es tankok fedezetében rohamoztak meg a szíriai hadsereg gyalogsági egységei. A terrorista emberevők saját internetes oldalukon segítségért könyörögnek más terrorista bandáktól, de ide segítség már nem fog érkezni. Egy fogoly elmondása szerint a hadsereg rendkívül intenzív rakéta- és repülőgép támadásaiban több magas rendfokozatú vezetőjük is elesett, de ezen kívül is nagyok a létszámban elszenvedett veszteségek. A város környéki mezőgazdasági épületeket, lakóházakat már átfésülte a szíriai hadsereg, az előrenyomulás lassan, de folyamatosan halad. A város visszafoglalása komoly morális mélyütést jelent majd a még harcoló terroristáknak.
Hídfő.net | Szíria: Vér és pokol és T-72
Vér és pokol és T-72 - Yabrood ostroma folyamatban.
Felettébb nagy katonai szerencsével szabadította fel azonban a hadsereg Al-Hissn (AL-Husn) teljesen keresztény települést. A helység egyik szélét biztosító 25 fős lázadó csoport, az amnesztia törvényt kihasználva megadta magát, így a védelem nélkül maradt irányból, a hadsereg beözönlött a településre, leverték az ellenállást és felszabadították. Sok terrorista egyszerűen letette a fegyverét (összesen ötvenen), páran ellenálltak, őket a hadsereg ártalmatlanította. 700 ember szabadult fel, jobbára nők és gyerekek. Amiért számunkra értékes ez a hír, az az, hogy a településsel együtt épségben felszabadult a Krak des Chevaliers keresztes háborúk korabeli lovagvár, amely magyar kötődéssel bír, hiszen építésében és fenntartásában kimagaslóan adakozott a magyar királyság II. András idejében.
Hídfő.net | Krak des ChevaliersKrak des Chevaliers
Jelenleg Aleppo ipari negyedét tisztítja meg a hadsereg. A városban a terroristák keményen ellenállnak, elkeseredésükben kiürítették az Aleppo környéki állásaikat, és összevonták a város még kezükön lévő részén. Ezeket a kiürített környező városokat és településeket is fennhatóság alá vonta a szíriai hadsereg.
Idlib városában egy 30 fős csoport próbált meg katonai létesítményt támadni, de a közelben járőröző helikopterek felszámolták az egész csoportot, túlélő nem volt. Nem sokkal később Abu Duhur falu mellett egy 6 járműből álló fegyvereseket szállító konvojt számolt fel a légierő. A falu kormánybarát milicistái túlélőt nem találtak.

http://www.hidfo.net/2014/03/15/sziria-ver-es-pokol




Kiemelt hír: A Szír Hadsereg átvette az irányítást Yabrud felett


Az iráni Al-Alam csatorna hozta a hírt elsőként, hogy a Szír Hadsereg kisöpörte a terroristákat Yabrood (Yabrud) városából. A csatában 170 terrorista esett el, és 13 magas rendfokozatú terrorista vezető. A halottak ellenőrzése alatt derült ki, hogy a terroristák közül sok török állampolgár volt, akik az Iszlám Front kötelékében harcoltak. Ezzel a győzelemmel a terroristák Libanon felőli utánpótlás vonalait végleg elvágta a Szír Hadsereg.
Hídfő.net | Yabrud a győzelem után.Yabrud a győzelem után. Szíria, 2014.03.16.
Jelentések szerint pár lakásba terroristák fészkelték be magukat túszokkal, és tárgyalást követelnek az életükért. Nekik nem sok jót jósolunk. A sötétséget lassan legyőzik Szíriában.

http://www.hidfo.net/2014/03/16/kiemelt-hir-szir-hadsereg-atvette-az-iranyitast-yabrud-felett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése