2014. március 15., szombat

Kijev vádaskodással akarja elkerülni a tartozások kifizetését

Oroszország Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy csak akkor engedélyezik Ukrajna számára az ország légterébe a megfigyelő berepüléseket, ha a kijevi kormány megfizeti a jelenleg is érvényes államközi szerződések alapján fennálló tartozásait.
Az illegitim kijevi kormány a Nyílt Égbolt Egyezmény alapján akar megfigyelő repüléseket végezni az orosz légtérben, miután azzal gyanúsította Moszkvát, hogy csapatösszevonásokat végez és le akarja rohanni Kelet-Ukrajnát. A kérvényezett megfigyelés március 17-től 24.-ig tartana.
Korábban Kijev jelezte Moszkva számára, hogy nem tudja rendezni tartozásait. Ukrajna azóta nem fizet a Gazpromnak a gázért, gyakorlatilag a Gazprom "jó szándéka" tartja éltben az ukrán gazdaságot.
Az orosz Védelmi Minisztérium azonban közölte, hogy Kijevnek előbb fizetnie kell, addig az államközi megállapodások alapján sem fogalmazhat meg követeléseket Moszkvával szemben. A Gazprom már bejelentette, hogy Kijevnek nemsokára fizetnie kell, és ez két úton lehetséges: vagy nemzetközi hitelekből rendezi a gázszámlát, vagy az állami vagyon egy részét adja át a Gazprom számára. Tételesen ezek a Krím-félszigethez tartozó energetikai létesítmények lennének, amit Kijev nem hajlandó átadni. Pedig a Gazprom gyakorlatilag hónapok óta ingyen szállítja a gázt, így előbb-utóbb muszáj lesz.
A Védelmi Minisztérium illetékesei azt is kifejtették, Kijev amiatt akar megfigyelő repüléseket tartani az orosz légtérben, hogy azt követően Moszkvát nyíltan és részletekbe menően vádolhassa háborús előkészületekkel, és erre hivatkozva megtagadja a fennálló tartozásai kifizetését.

http://www.hidfo.net/2014/03/15/kijev-vadaskodassal-akarja-elkerulni-tartozasok-kifizeteset

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése