2014. március 28., péntek

BIOLÓGIAILAG AKTÍV F-VITAMIN EGYIK LEGGAZDAGABB FORRÁSA!


Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola
LIGETSZÉPE

Észak-amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény.
A XVII. században jutott el Angliába, ahol “a király mindent gyógyító szere”-ként csodálták. A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja, a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény. Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Többnyire évelő, 1,5-2 m-re is megnövő lágyszárú növény. Levelei átellenesek, pálhásak, füzérszerű virágzata 2-3 cm-es vajsárga vagy aranysárga virágokból áll. Virágzás: június-szeptember. Termése 4 kopácsú tok, apró, szögletes, barnás-fekete magvakkal. A virágzása pontosan akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. A virág csak 1 napig “él”, majd elhervad. A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav. A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vonnak a hozzávalók.
A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása. A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint, felnőtteknél a naponta bevitt kalória 3 %-át, szoptatós anyák és gyermekek esetében 5%-át telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük. Például olyanoknak, mint ami a ligetszépében található.
A telítetlen zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak, semlegesítik a test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok keletkezését.
A parlagi ligetszépe hatóanyagai:
-linolsav (72%)
-gamma-linolénsav (GLA) (9%)
-olajsav- és palmitinsav-trigliceridek
-Felhasználható részei:
-levele (Oenotherae herba),
-magból kinyert zsíros olaj (Oenotherae biennis oleum),
-ritkábban a virágos hajtás (Oenotherae herba),
-gyökere (Oenotherae radix)
Felhasználásának módjai:
-hidegen sajtolt magolaj
-szirup
-élelmiszer
Olaj: A ligetszépe magból nyert olajnak mintegy 72%-a esszenciális linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav. Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi). Külsőleg: Test és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőrünk bársonyosan selymes és friss lesz a használat után.
Szirup: Gyökeréből erősítő, roboráló, hurutoldó, köhögés elleni szirup készíthető a következő módon: 2-3 megmosott és hámozott gyökeret 1 cm-es darabokban, pár szegfűszeggel kevés vízben puhára főzünk. Fatörővel jól áttörjük, majd leszűrjük. Mézzel ízesítve kortyonként fogyasztjuk el. Az indiánok a vaskos karógyökerét télen szárítva ették. Élelmiszerként: Magját a szezámmaghoz hasonlóan péksüteményre süthetjük, desszertekben keverhetjük. Levest, salátát készíthetünk belőle.
A ligetszépe élettani- és gyógyhatásai:
Nőgyógyászati problémák: Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), menstruáció, endometriózis okozta kellemetlen tüneteket. A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését. Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében. A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél. Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.
Ízületi panaszok: Csökkenti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást. Számtalan tanulmány mutatta ki már, hogy a GLA tartalmú táplálék kiegészítők hatásosan csökkentik az ízületi fájdalmakat és megbetegedéseket. Reumás fájdalom csillapítására. Egyes betegeknél a ligetszépe olaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A legjobb Omega-3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú ha­lak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzájuk).
Csökkenti a cukorbetegség okozta stresszt: Kutatások igazolták, hogy a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a stressz okozta kellemetlen tüneteket, amelyek gyakori velejárói a cukorbetegségnek.
Bőrproblémák: Enyhíti az ekcémás tüneteket. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani. Ezért ha táplálék-kiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a GLA-t, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. Sok ekcémában szenvedő beteg számolt be arról, hogy a ligetszépe olaj rendszeres szedésével 3-4 hónap alatt enyhíthet a viszketésen, csökkenteni tudta szteroidos krémeknek alkalmazását (melyek gyakran kellemetlen mellékhatásokkal járnak). Kiváló az akne és a rozácea kezelésére. Azáltal, hogy leoldja a szébumot (ami az aknés betegek esetében megvastagodott olajos réteget jelent), a ligetszépe olajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag felhasználását, és a prosztaglandin termeléssel pedig stimulálják a vérerek összehúzódását.

Dr. Madarasi Pál - Hernád Völgye Háztáji Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése