2014. március 28., péntek

Janukovics ma sajtótájékoztatót tart

Viktor Janukovics ukrán államfő pénteken újra sajtótájékoztatót tart Rosztovban. Az esemény időpontját nem közölték előre, az újságírókat közvetlen a sajtótájékoztató előtt értesítik. Március 11-én ugyanígy történt Janukovics utóbbi nyilvános megjelenése. Janukovics elnök akkor elmondta, hogy bárhol Ukrajna területén életveszélyben lenne, a rá és családjára veszélyt jelentő terroristák miatt hagyta el az országot.
A nyugat zsoldosai vadásznak Janukovicsra, mert - eltekintve a korábbi intézkedéseinek megítélésétől - demokratikus választások híján továbbra is ő az ukrán államfő. Okkal mondható, hogy Janukovics befolyása és hatalma a nullával vált egyenlővé Ukrajnában. Ennek ellenére azt láthatjuk, hogy a nyugati országok által puccsal hatalomra juttatott kijevi kormány sem rendelkezik ennél jóval nagyobb hatalommal. A kijevi kormány hatalma gyakorlatilag a legfontosabb kormányépületekre és a fegyveres erők tördékére korlátozódik. Az ukrán hadsereg túlnyomó része nem engedelmeskedik az illegitim kijevi kormánynak, emiatt mindennaposak a személycserék a vezérkarban. Eközben az állami költségvetés is összeomlik, a minap jelentette be Jacenyuk, hogy Ukrajna az államcsőd szélére sodródott. Kijev abból gazdálkodik, amit a nyugati országok hiteleket folyósítanak.
Annál nagyobb közvetlen ráhatása van azonban a Jobboldali szektornak és más radikális szervezeteknek, akik nem szolgáltatták be fegyvereiket Kijev utasítására, és továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak helyi kormányzati épületeket, infrastrukturális csomópontokat, stratégiai létesítményeket. Ilyen körülmények közt Janukovics távolmaradása tekinthető stratégiailag fontos lépésnek is. A demokratikusan megválasztott, legitim államfő elűzése ugyanis a rend felbomlásához vezetett Ukrajnában. Eközben a hatalmat megkaparintó politikusok háborús uszítást folytatnak, az ország pedig a korábbi forradalmárok közt kirobbanó polgárháború szélére sodródott.
Janukovics személyének távolléte és az időről időre megtörténő nyilvános fellépése ráirányítja a figyelmet arra, hogy ami ma az országban zajlik, az a rend teljes hiánya, amit az alkotmányos rend helyreállításával lehet csak rendbe tenni. Ugyanakkor Janukovics felszólalásai azt is kihangsúlyozzák, hogy mivel még mindig él a legitim államfő, nem lehet halottnak nyilvánítani, vagyis a puccsisták ezen az úton sem tudnak látszólagos legitimitást szerezni.
Korábban a NATO által megszállt országok államfőit egyszerű civil tüntetőnek öltözött bérgyilkosok végezték ki. Líbia megszállását és Kadhafi halálát követően, a Szíria elleni támadás alatt Asszád elnök ellen több sikertelen merénylet történt. Mubarak szívrohamának körülményei szintén tisztázatlanok, az ő helyét is átvette a kormány, ami nagyon hamar eljutott a Washingtonba látogatáshoz és az IMF-hitelig. Janukovics ilyen feltételek mellett legfeljebb fokozott személyi védelemmel közlekedhetne Ukrajnában, és az sem garantálná, hogy nem kap rejtélyes módon "szívrohamot". A nép szemében a fokozott személyi védelem pedig visszatetszést váltana ki. Janukovics távolléte így a kormány ellen, a nyugatbarát szélsőjobb ellen hat, a nép idővel megelégeli a romló közállapotokat és akarni fogja az alkotmányos rend helyreállítását.
A március 11-én adott sajtótájékoztató alatt Janukovics utalást tett arra, hogy a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába, de ehhez még időre van szükség. Vajon milyen bejelentést tesz?

http://www.hidfo.net/2014/03/27/janukovics-holnap-sajtotajekoztatot-tart



Janukovics szerint minden ukrajnai régióban népszavazást kell tartani


Ukrajna minden régiójában népszavazást kell tartani az adott terület státusáról – jelentette ki Viktor Janukovics megpuccsolt ukrán elnök pénteken az ukrán néphez intézett üzenetében.
Januk

A kijevi fölforgatók által február 22-én megpuccsolt államfő az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség által közzétett üzenetében kifejtette, hogy “a Délkelet-Ukrajnában lángra lobbanó tiltakozás a sűrűn lakott iparvidék (lakosságának) természetes reagálása az államcsínyre”.

Üzenetében kitért az IMF-EU-USA-trojka “segitsége” fejében tegnap a kijevi zsidóbérencek által megszavazott törvények ukrán népre “áldásos” hatásaira is.

Janukovics apuccs utáni napokban menekült Oroszországba. Azóta két alkalommal: előbb február 28-án, majd március 11-én jelent meg a nyilvánosság előtt, és mindkétszer közölte, hogy Ukrajna törvényes elnökének tartja magát.

Az Itar-Tassz beszámolója nem tér ki arra, hogy Janukovics hol mondta el mondandóját.
(Forrás:http://itar-tass.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése