2014. március 28., péntek

NASA figyelmeztetés az USA elnökének

Az Egyesült Államok betiltotta a több felhasználású elektronikai termékek exportját Oroszországba. Ennek érelmében mától nem adható el olyan technika, amely mind polgári, mind hadi célra felhasználható. Erről Obama személyesen rendelkezett.

Charles Bolden NASA elnök
A válasz meglepő módon nem Moszkvából jött, hanem egyenesen a NASA-tól. A szervezet adminisztrátora (elnöke), Charles Bolden jelezte az Államok elnökének, hogy jó lesz vigyázni, mert az Egyesült Államoknak nincs olyan eszköze, amely fel tudna juttatni embert az űrbe, és a NASA költségvetési pénzeszközei alapján az elkövetkezendő években nem is lesz. Az Egyesült Államok jelenleg minden űrprogramjában Moszkva segítségére van utalva. Egy esetleges szankció elvághatja az Államokat a nemzetközi űrállomástól, és attól, hogy ezen keresztül hozzáférjen fizikailag a műholdjaihoz, illetve ott folytassa a megfelelő munkákat. Sem Kína, sem Franciaország, akik képesek űrrakéta kilövésére nem rendelkeznek a megfelelő eszközökkel. Ezzel a rendelkezéssel Oroszország évekkel képes visszavetni az USA űrkutatását és föld körüli megkezdett munkáit, komoly veszélybe sodorva a műholdak biztonságát.
"Mindez reális veszély, amelyet az Egyesült Államok elnöke szerintünk vegyen komolyan." - mondta Bolden.


Az USA könyörög az oroszoknak a Szojuz használatáért


Az Egyesült Államok 70 millió dollárt ajánlott fel Oroszországnak minden egyes Szojuz fellövésért, amin amerikai űrhajósok tudnak utazni az ISS-re (International Space Station, Nemzetközi Űrállomás). Az ajánlat érdekessége abban rejlik, hogy az Egyesült Államok épp telekiabálja a világ sajtóit, hogy micsoda rettenetes szenvedést fog okozni az oroszoknak ez a szankciócsomag. Hát, az első áldozata az USA szankcióinak maga az USA.
Hídfő.net | Szojuz kilővő állás BajkonurbanSzojuz kilővő állás Bajkonurban
A napokban hívtuk fel a figyelmet, hogy a NASA jelenlegi elnöke figyelmeztette Obamát, hogy az amerikai szankciók Oroszország ellen könnyen negatívan befolyásolhatják az amerikai űrpogramot. Úgy látszik, erre mára virradóan már Obama is rájött. Vagy rájöttek helyette, hogy jelenleg Kína és Oroszország jóindulatán múlik, hogy ki jut ki az űrbe.

http://www.hidfo.net/2014/03/30/az-usa-konyorog-az-oroszoknak-szojuz-hasznalataert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése