2014. március 28., péntek

Itt a lakáshitel-elengedés! Izlandon.

Az izlandi kormány bejelentette, reményeik szerint már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek egy online felületen az adósság-elengedési programba. A tavalyi parlamenti választásokon győztes egyik párt fő ígérete volt ez, a törvénytervezetet hamarosan benyújthatják. A tervek szerint 20%-kal csökkenhet az adósságállomány, 100 ezer háztartást érinthet a 300 ezer fő népességű országban.
Iceland Faces Potential Bankruptcy


A program összköltsége 150 milliárd izlandi korona (nagyjából 262 milliárd forintnak megfelelő összeg) lehet. Egyik részében támogatást adnának az infláció-indexált jelzálogadósságok kiváltásához, igénylőnként maximum 4 millió korona (7 millió forint) összegben, másik részében lehetővé tennék, hogy az adósok adómentesen hozzáférjenek magánnyugdíjpénztári vagyonukhoz és abból törlesszenek.

A programban csak a saját használatú ingatlanokra nyújtanak támogatást, és számos további korlátozás is van a nyugdíjpénztári vagyon felhasználhatóságában, a programra való jelentkezésben is. A kormány szerint azonban így is 100 ezer háztartásnak segíthet a program és 20 százalékkal csökkentheti az adósságállományt.


Izlandnak nem ez az első erős húzása a pénzügyi válság kezelésében. Még mindig van nagyjából 5 milliárd dolláros követelése az Egyesült Királyságnak és Hollandiának Izlanddal szemben a brit és holland betétesek elmaradt kártalanítása miatt. Az izlandi Landsbanki a válság előtt magas kamatokkal csábította magához a külföldi betéteseket. A 2008-ban kirobbant válságban az óriásira hízott bankrendszer azonban gyorsan összeomlott, az Icesave betétesek pedig elvesztették pénzüket. Bár az izlandi parlament elfogadott egy részleges kártalanítási programot, az izlandi államfő nem írta alá a törvényt. Így a brit és holland államnak kellett állampolgáraikat kártalanítania.

A válság során, az erős sérülékenységtől ösztökélve az akkori kormány felpörgette az uniós csatlakozási tárgyalásokat, a 2013-ban megválasztott új parlament viszont visszavonta a csatlakozási kérelmet.
(portfolio)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése