2014. március 28., péntek

Rövid esszé a sovinizmus margójára


A nemzeti béke egyik záloga, hogyha az etnikum lefedi a nemzet fogalmát! Minden olyan etnikum, amelynek eredettudata, történelemtudata, etno-szociokultúrája, --mint egykoron honosodott kisebbség-- eltér a többségi államalapító etnikumétól, azzal semmiféle etnogenezisbeli közössége nem volt, az ilyen csak gyengíti a nemzeti kohéziót. Egyes etnikumok szellemi mechanizmusai különböznek egymástól, ahogy különbözik a magyar a tóttól az oláhtól és a zsidótól is, de hosszú a sor!. Legalább 14 népcsoport él a mai "kis" Magyarország területén belül is, mégsem vizionál erőszakos magyar elnyomásról egyik sem. Ennek semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy léteznek-e tiszta etnikumok. Természetes minden etnikumnál volt valamiféle keveredés egy másik etnikummal. Ez a kevertség, azonban mindig más és más! Minden sajátosan egyedi etnikum nemzetté akar válni. Így a szlovákoknak nevezett szláv népcsoport is.
Ez a magyar történelem egyik kálváriája!
Azaz, minden etnikum gazdasági, politikai és szellemi környezetet próbál teremteni magának, amelyben minden részlet sajátos gondolkodásból ered, s ezért megfelel sajátos ízlésének is. Egy adott etnikum ilyen környezetet csak olyan országban hozhat létre, ahol Ő AZ ÚR (!) Ezért fokozatosan megpróbál környezetéből kiemelkedve úrrá válni és más etnikumok fölé kerekedni. Minden etnikum egyszer állammá kíván válni, ahogy a szlovákoknak nevezett szláv népcsoport is, mert csak saját államában érzi magát jól!" Ezeket a törvényszerűségeket a magyar etnikum saját rovására és vesztére nem vette és most sem veszi figyelembe, ezért évszázadok óta erodálódik!
Kárpát-medence és Közép-Európa felelős nemzeti vezetőihez
A hungarista és más valódi nemzeti rendeknek feladatuk az egymást megértő, szociálisan érzékeny konnacionalizmus fogalomkörébe szervesen beépíteni a mai divatossá váló Nemzeti/etnikumi önrendelkezést (Autonómiát), hogy ne lehessen, ne fordulhasson elő az egymás mellett békés nemzetekként élő etnikumok egymás elleni kijátszása. Hangsúlyosan, szorosan együttműködve államberendezkedési, erkölcsi/etikai és gazdasági alapokon. A kultúrát kell csupán mindenkinek a maga szájíze szerint őriznie és képviselnie a többi egymás melletti kultúra kölcsönös tisztelete mellett. Hiszen az elmúlt széttagolt évtizedek rá kellett, hogy mutassanak minden etnikum igazi vezetőnél szellemi síkon, hogy külön-külön nem haladhat Közép-Európa egyetlen "uniós Nemzetállama" sem. Sőt! Csak erkölcsi/kulturális/gazdasági romlásba taszították egymást értelmetlen "forradalmaikkal/fellángolásaikkal. Ezért kérünk minden felelős valódi nemzeti vezetőt, hogy fontolják meg újra felvetéseinket az együttműködés szorosabb kereteinek megfelelően.

Várhegyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése