2014. március 28., péntek

Merkel: Németország nem kész a szankciók bevezetésére Oroszország ellen

A német kancellár egy sajtóinterjúban említette meg, hogy országa "...nem érdekelt az Oroszországgal szembeni feszültség eszkalációjában, továbbá reméli, hogy az ukrán helyzetnek politikai megoldása születik." Merkeltől menetrendszerűen jött a hangnemváltás, ahogy azt 20 nappal ezelőtt megjósoltuk. A kancellár hozzátette, hogy "A helyzet nem ért el arra a szintre, hogy gazdasági szankciókat kellene Németországnak bevezetnie, és reméljük, ez elkerülhető lesz."
Nézzük a kedves szavak mögött bujkáló számokat. Németország kétoldalú kereskedelmi kapcsolataiból Oroszországgal 2013 évben 76 milliárd euró forgalom jött össze, emelett 6000 cég 300.000 alkamazottja dolgozik be közvetlenül orosz partnereknek, csekély 20 milliárd euróért évente. Németország továbbá Európa legnagyobb exportőre Oroszország irányába, ebből kiemelendő, hogy ennek az exportnak az 50%-a autó és egyéb jármű, tehát az esetleges "szankciókat" a német autógyártó üzemek igencsak megszenvednék, ami leépítésekkel is járna. Ilyen megszorításokat, amik elbocsátásokkal is járnak, a német választópolgárnak igen nehéz lenne beadni, mint "indolkolt lépést".
Hídfő.net | Volkswagen üzem KalugábanVolkswagen üzem Kalugában, Oroszország.
Térjünk vissza a német autóiparhoz. Az Opel 2013 évben 80.000 autót adott el Oroszországban. Karl-Thomas Neumann, az Opel feje, a múlt héten kijelentette, hogy a rubel árfolyamingadozásai máris veszteséget jelentenek a cégének, amitől "nincs elragadtatva". Képzelhetjük, ha egy német autómágnás így fogalmaz, akkor mit érezhet. A VW rendelkezik Oroszországban is üzemekkel, és további 1.8 milliárd eurót szeretne befektetni 2018-ig. Látható, hogy a német cégeknek egyáltalán nem áll szándékukban Oroszországgal szembemenni, és mivel nekik nem áll szándékukban, a lobbierejüket tekintve a német kormánynak sem állhat szándékában. Ennyire nem jó barátjuk az USA, hogy elvágják a saját torkukat.

http://www.hidfo.net/2014/03/28/merkel-nemetorszag-nem-kesz-szankciok-bevezetesere-oroszorszag-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése