2014. március 3., hétfő

Megalakult a független krími haditengerészet


Az ukrán haditengerészet élére két nappal ezelőtt kinevezett Denisz Berezovszkij ellentengernagy bejelentette, hogy az oroszbarát krími kormányzat oldalára áll. Krím miniszterelnöke, Szergej Akszionov az ő kinevezésével megalapította az Autonóm Krími Köztársaság haditengerészetét, amely független a kijevi helytartói kormánytól.
Berezovszkij ellentengernagy
Akszionov kinyilvánította, hogy minden katona, aki hűséget esküszik Krím népének, megőrizheti rangfokozatát, egészségügyi és szociális járandóságait. Akik nem akarnak csatlakozni a krími haditengerészethez, megkapják a jogot a rendkívüli korkedvezményes nyugdíjazásra, valamint a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a későbbiekben nem indítanak eljárást ellenük.
Várhatóan tömeges lesz a bejelentkezés a frissen megalakult krími haditengerészethez. A kijevi kormány azt követően hogy elrendelte az általános mozgósítást, sorra kapja a lemondóleveleket a katonai vezetőktől. Az ukrán hadsereg tiszti rétege is a flottához hasonlóan akár napokon belül átsorolhat az újonnan megalakuló dél-keleti, oroszbarát kormányokhoz.
http://www.hidfo.net/2014/03/03/megalakult-fuggetlen-krimi-haditengereszet


30 ukrán vadászgéppilóta jelentette be, hogy mostantól a krími kormányzónak engedelmeskednek


A mai nap 30 pilóta jelentette be az ukrán haderőtől, hogy vadászgépeikkel és a hozzájuk tartozó szerelő és karbantartó osztagokkal mostantól a krími kormányzó utasításait tekintik magukra nézve kötelezőnek. A kérdésben nyilatkozott Szergej Aksenov, a Krími Minisztertanács elnöke is, miszerint "Nem is igazán értjük, hogy az illegális kijevi kormány mit hitt - hogy az ukrán hadsereg majd a saját népét fogja megtámadni?".
Hídfő.net | Gyorshír: 30 ukrán vadászgéppilóta jelentette be, hogy mostantól a krími kormányzónak engedelmeskednekUkrán felségjelű SZU-27 vadászbombázó - végre jó irányba repülnek.



Több mint 3000 fegyveres tett esküt a krími hatóságoknak - köztük ukrán tisztek is


Mostanra több mint 1500 ukrán katona és 1700 rendőr tette le az esküt a krími hatóságoknak, köztük a karhatalmi erők több ágának tisztjei is. Petr Zima SZBU tiszt, Szergej Abisov, a krími Belügyminisztérium vezetője, Szergej Szahov a katasztrófavédelem vezetője, és Viktor Melnyicsenko, a krími határőrség vezetője is letették az esküt.
A krími határőrség vezetője - eskütétel
Az eskütétel ceremóniájára a Minisztertanács épületében került sor, a helyi kormány, valamint több szomszédos régió vezető tisztviselőinek jelenlétében. Mostanra a Krím-félsziget területén működő ukrán karhatalom 90%-a átállt a krími legfelsőbb tanács oldalára. Krím miniszterelnöke szerint ma éjjelre a karhatalom összes tagja leteszi az esküt.
Akszionov ezt követően bejelentette, hogy nemsokára megalapítják Krím önálló védelmi minisztériumát. A közeljövőben sor kerülhet az önálló krími hadsereg felállítására, amelybe az ukrán katonák már most tömegesen jelentkeznek.

http://www.hidfo.net/2014/03/03/tobb-mint-3000-fegyveres-tett-eskut-krimi-hatosagoknak-koztuk-ukran-tisztek



Három ukrán légvédelmi rakétaezred ismerte el parancsnoknak a krími kormányzót


A jelentések szerint az 50., 55. és 147. rakétaezredek választottak helyesen oldalt, ezeknek az ezredeknek Jalta, Feodozia és Fiolente az állomáspontjaik. A három ezred együtt 20 BUK légvédelmi rakétarendszerrel és 30 PS-300 rendszerrel rendelkezik.
Hídfő.net | Gyorshír: Három ukrán légvédelmi rakétaezred ismerte el parancsnoknak a krími kormányzót



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése