2014. március 3., hétfő

Kínos csendbe burkolózik Európa

Sehol a nagy háborús szólamok, a beavatkozásra felszólító államfői kirohanások. Itt-ott halkan hallani kisebb rosszallást, némi kis tiltakozással karöltve, de sehol egy komoly fenyegetés, Európa csendbe burkolózott. Eközben Putyin kijelentette, nem csak a Krímet fogják megszállni, hanem minden olyan területet, ahol oroszok kerülhetnek veszélybe. Vagyis egész kelet Ukrajnát.
Már a magyar sajtó is kiemeli, hogy Orbán Viktor mélységes csendben van az orosz bevonulással kapcsolatosan. Hol van már az az Orbán, aki 2008-ban az Európai Néppárt elnökeként felszólalva nagy hangon NATO-beavatkozást követelt Grúzia miatt? Sehol... elfújta a szél. Az is elképzelhetetlen volt pár éve, hogy Orbán olyan levelet írjon a Mazsihisznek, amelyet a mostani tiltakozásuk kapcsán megfogalmazott. Ha mindezt mint folyamatot szemléljük, kibontakozik előttünk a teljes átrendeződés képe. Nyugat-Európában kisebb elhatárolódások hallhatók ("mégis mondjunk valamit" alapon), de a lényeget mindenki látja. A nyugat energiafüggőségének csapdájában van. Ha felrémlik előttük, hogy nem lesz olaj, nincsenek orosz megrendelések, ha a németeket, franciákat, no és Orbánt holnap kihajítanák egész pereputyával együtt, olyan pillanatok alatt állna be a csőd, hogy fel sem lehetne eszmélni, már ott is lenne a nyakunkon. Egész Európa szerte.
Amerikai cionisták persze kiabálnak, de könnyen teszik, kibicnek semmi sem drága. Ha valakinek halni kell, nem ők lesznek ott elsőnek. És ha ott lesznek, akkor sem a zsidajaik fognak az első sorban elhullani, hanem az amerikai fehér fiatalok. Európának még különösebb háború sem kellett, az összes tőzsde meredeken kezdett zuhanni az ukrajnai események miatt. A német sajtó nem rejti véka alá, hogy jobb a stabilitás a gazdaságnak bármi áron, mint szélsőségesekkel vitatkozni a hatalmon, és közben összedönteni egy amúgy is rogyadozó gazdaságot. Persze ezzel nem értünk egyet, és főleg azzal nem, hogy gazdasági alapon mondjanak ki ítéletet egy ország népe felett. Szó sincs itt gazdasági kérdésekről, és mert a nyugat nagyon ebbe az irányba akarja eltolni a kérdést, még inkább gyanússá válik a dolog.
Egyértelmű, hogy a volt ukrajnai vezetést a nyugat döntötte be. Erről ha valaki vitát nyit, arról állapítsuk meg rövid úton, hogy egy barom. Akkor hogyan lehetséges, hogy most mégis mismásolnak, semmi konkrét fellépés, határozat, összefogás. Vagy a nyugat már csak levitézlett Líbiákkal képes erőt fitogtatni? Ott sem boldogultak, a mai napig romokban hever minden, olaj meg sehol. Látni kell, hogy a nyugatnak egyszerűen nincs problémakezelő-megoldó képessége. Van egy másik lehetőség. Annyira dilettánsok, hogy képtelenk voltak felmérni a következményeket. Nem számoltak azzal, hogy a liberálisok mennyire gyengék, és azzal sem, hogy a soviniszta banda fogja kézbe venni a dolgokat, amely most politikai elefánt lett a porcelánboltban. Tehetetlenség, gyávaság tükröződik minden nyilatkozatban. Ha az új vezetés mellé állnak, akkor a soviniszták mellé álltak, és elvesztik a moszkvai lehetőségeket. Ha Moszkva mellé állnak, akkor saját magukat szúrják hasba, és minden igyekezetüket, elvesztik egész Ukrajnát. Inkább csendben vannak, bomlasztanak, támogatják tovább csendben az ellenzéket, és reménykednek, hogy nyugat Ukrajna valahogy a kezükön maradhat majd.
Az oroszok csak addig vonulnak be, amíg megalakul a kelet ukrajnai kormány. Saját hadsereggel, flottával és légierővel. A hadsereg folyamatosan áll át a keleti oldalhoz, a nyugati oldal lassan teljesen magára marad mindenféle erő nélkül. Reggel egy ukrán különleges alakulat is jelezte, hogy nem hajlandóak a Krímben az orosz katonák és az ottani oroszok ellen fellépni. Amint megalakul Harkov, Donyeszk városaiban, krími alapokon az új ellenkormány, ők követeléssel léphetnek fel a kinevezett cionista kormánnyal szemben, és szépen bevonulnak Kijevbe, majd a többi területekre. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa, Póti László szerint Moszkva már vesztett az ügyben. Ukrajna nem orosz periféria lesz, hanem EU periféria. Póti László azonban nincs tisztában az orosz lehetőségekkel. Egy gyors EU-csúcsot akarnak összehívni Ukrajna ügyében. Csakhogy nyíltan kimondják, az EU nem tud pénzt adni Ukrajnának. Márpedig Ukrajnának pénz kell, méghozzá sürgősen. Moszkva azonban már holnap azonnali több milliárdos rendkívüli hitelt ad a krími kormánynak.
Mindezt megérzi az orosz gazdaság? Bizonyosan. De nem érdekli őket, nekik nem számít, hogy minden második évben vesznek-e új autót. Az orosz néplélek még elevenen él, nem sikerült elnyomnia a zsidó maszlagnak. És az orosz néplélek tudja; "Ha háború van, akkor háború van". Régi orosz mondás szerint. Elég megnézni az orosz fiatalok beszédeit, akik sorra önkéntesként özönlenek szolgálatra jelentkezni. Az orosz hazafiság rendkívül erős, azzal nemigen érdemes kötekedni. Ezt pedig nemsokára megtapasztalja egész Európa.
Kemény Gábor




A Nyugat az agresszor
Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Angela Merkel német kancellárral, és kifejtette: az ultranacionalista erők folyamatosan fenyegetik az orosz állampolgárok és az orosz anyanyelvű lakosság életét és törvényes érdekeit. Nem vagyunk orosz-barátok, de egy dolog világos. Nem Oroszország meghódítani Ausztriát vagy Svájcot, hanem az USA és az EU akarja megszerezni Ukrajnát. Nem Oroszország akar háborút, hanem az USA és az EU akarja háborúra provokálni Oroszországot.






Bilderberges Martonyi egyik szeme sír, a másik nyugatra tekint


Brüsszelben rendkívüli tanácskozást tartottak az európai külügyminiszterek, ahová ezúttal Martonyi János, Magyarország külügyminisztere is ellátogatott. A külügyminiszter úrnak most épp nem akadt más dolga, a náthájából is sikeresen felépült, és Kijevbe sem kellett ellátogatnia.
A magyar külügy állásfoglalása, hogy "teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük." Emellett provokációnak tartja, hogy az orosz csapatok bevonultak a Krím-félszigetre és felszólította az ukrán kormányt, hogy "ne üljön fel a provokációnak". Ez egy érdekes megfogalmazása annak, hogy Magyarország lehetőleg távol akar maradni a frontvonaltól.
Martonyi kulcsfontosságúnak tartja azt a bizonyos '94-es memorandumot, "amelyben Oroszország is vállalta, hogy nem alkalmaz erőt Ukrajnával szemben". Ennek kapcsán a magyar külügy láthatóan kettős kommunikációt folytat: a nyugat felé igyekszenek azt kommunikálni, hogy a memorandum felhatalmazná az Egyesült Államokat a beavatkozásra. Ami nincs így, ugyanis Ukrajnával szemben mindeddig egyedült a nyugatiak alkalmaztak erőt. Az Oroszország által mozgósított csapatok és az ukrán haderő közt eddig nem történt fegyveres összeütközés, vagyis nem áll fenn semmilyen konfliktus. Moszkva az Ukrajnával fennálló államközi megállapodásnak megfelelően járt el a csapatok beküldésekor. Nem úgy az illegalitásban tevékenykedő NATO alakulatok, akik tűzharcot folytattak a rendfenntartó erőkkel Ukrajnában és egy illegális kormányt juttattak a hatalomba.

Másrészt Martonyi láthatóan igyekezett nem túl élesen fogalmazni Moszkvával szemben. Mostanra kudarcba fulladtak azok a remények, miszerint a Visegrádi Négyek feloszthatja egymást közt Ukrajnát, míg az oroszok az olimpiával vannak elfoglalva. Most pedig fogalmuk sincs, mit tegyenek. A magyar külügy megint határozatlan, egyszerre akarnak megfelelni mindkét oldalnak. Pedig az Azarov-kormány bukása a közelmúltban megmutatta, hova vezet a hintapolitika. Magyarország el kell határozza magát a keleti tömb mellett, a nyugat bástyáit pedig ki kell rúgdosni a kulcspozíciókból. NATO-beavatkozásra kár apellálni, mert az ENSZ BT-ben Oroszország és Kína szavazata is szükséges lenne egy ilyen művelethez. Ha a magyar külügy az Azarov-kormányhoz hasonlatos hintapolitikát akarja folytatni, azzal azt kockáztatják, hogy Ukrajna után a frontvonal áttevődik Magyarországra.
Nem szabad, hogy a külügy hamis illúziókba ringassa magát. A történelem folyamán olyan még nem volt, hogy egy kis állam ki tudott volna használni két nagyhatalmat egymással szemben. Ezzel próbálkozott a bukott Azarov-kormány, és a most Magyarország követné a példáját? Martonyi jobban tenné, ha végiggondolná újra az erőviszonyokat. Egy nagyhatalom fel tudja használni a kis országokat egymással szemben - ahogy azt a "nyugati partnereink" rendszerint meg is teszik -, de egy kis ország soha nem tud felhasználni egy nagyhatalmat. Főként nem két nagyhatalmat egymás ellen.
Mi csak üdvözölni tudjuk, ha az atlantista rezsim két szék közt a pad alá esik. Kétségkívül, ez meg fog történni a közeljövőben. A magyar politikai életre ráfér már a vérfrissítés. Ha a süllyedő hajóhoz akarnak tartozni, legyen hát - de azt ne egy ország nevében tegyék.
Molnár István





Németh Zsolt: Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét


A magyar kormány egyértelmű, kinyilvánított álláspontja, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását – jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangoztatta: a magyar kormány egyértelmű, kinyilvánított álláspontja, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását. Az orosz diplomácia ezt tagadja, arra hivatkozik, az orosz kisebbség és az állampolgáraik érdekében avatkoznak be – a magyar kormány azonban nem ért egyet ezzel az állásponttal. Ami az elmúlt napokban történt, az egyértelműen a nemzetközi jog legsúlyosabb sérelme, jelentette ki Németh Zsolt, hozzátéve, ezért a nemzetközi diplomáciai erőfeszítéseknek most mindenekelőtt arra kell összpontosulniuk, hogy Oroszország álljon el ettől a magatartásától, kezdjen párbeszédbe Ukrajnával, a nemzetközi közösség pedig használja ki a rendelkezésére álló eszközöket.
(Hiradó)



Deutsch Tamás böfögött egyet


Deutsch Tamás, a Fidesz "rosszfiúja" twitter oldalán böffentett egy nagyot. "Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: Ruszkik haza!" -így szól "fergeteges" bejegyzése ennek a demokrata, rossznyelvek szerint pedig kokainpárti képviselőnek. Ugye Tamáska nem véletlen került ki Brüsszelbe, Orbán Viktor is úgy gondolta, hogy inkább menjen innen jó messzire, a jelenléte már terhes, de kirakni azért mégse lehet, mert túl sokat tud. Néha persze el kell játszania cserébe az ügyeletes udvari bohóc szerepét, mint például most, de mivel egész életében máshoz nem nagyon értett, ez pont testhezálló feladat neki. Kócos Tominak inkább azon kellene gondolkodnia, hogy olyan pártnak a tagja, amely polgári hazugságán túl az értékek és hagyományok tiszteletét és ápolását tűzte lobogójára.
Hídfő.net | Deutsch Tamás böfögött egyetTiszta tekintet?
A valóság, mint tudjuk merőben más. Deutsch nyugodtan elfér a sok képmutató, feleségcsaló - esetenként feleségverő - között. Ki tudja, hány felesége volt már ennek a "rosszfiúnak"? Azt pedig valószínűleg ő sem tudja, hány nője. Az első Fidesz-kormány idején Holánszky Péter (vecsési számlagyáros) Margit utcai kupijából csukjával a fején vitték el a 'neves műintézményben' razziát tartó rendőrök, két másik prominens személy társaságában. Deutsch egész életében családellenes életvitelt folytatott, habzsolja a nőket. Állítólag a kokain is gyakran megkísérti ezt a "szent embert". Persze, tudjuk azt mi jól, hogy a Fidesz/KDNP csupa szentekből áll, akik Magyarországért dolgoznak éjjel-nappal. Ilyen például a szalmakazalhoz hasonlító Kövér László is, aki Sződliget férjes polgármesterasszonyával, Bábiné Szottfried Gabriellával hentereg. Normális ember nem kér az ilyen romlott erkölcsű képviselőkből. Mi is lassan mondjuk, hogy Deutsch "úr" is megértse: húzzál végre a jó francba!
Dunai István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése