2014. április 9., szerda

A Majdan “eredménye”

Súlyos növekedési áldozatokkal járhat rövid távon – az idén például valószínűleg egész éves recessziót okoz – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Ukrajna számára összeállított pénzügyi segélycsomag feltételrendszere – jósolták előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
A Capital Economics közgazdászainak helyzetértékelése szerint az IMF-csomag enyhítette az azonnali ukrán fizetésimérleg-válság és az államcsőd kockázatát, a feltételrendszerben előírt kiigazítások nagy része azonban a magánszektorbeli fogyasztást terheli.
A ház számításai szerint az áttérés a rugalmas árfolyamrendszerre, a már bejelentett adóemelések, a háztartási földgázárak májustól esedékes 50 százalékos emelése, a hrivnya eddigi 30 százalékos árfolyamgyengülése a dollárhoz képest – és a Capital Economics által várt további 10 százalékos gyengülés – együtt az idén 15 százalékos éves szintű inflációt is okozhat a tavaly mért 0,3 százalékos egész éves defláció után. Ha a nominálbér-emelkedés a jelenlegi 5 százalékos ütemben folytatódik, akkor ebben az inflációs környezetben az idén 10 százalékos reálbérzuhanás várható, és a szoros korreláció miatt a fogyasztási kiadások is valószínűleg hasonló ütemben esnének a cég elemzői szerint.
A Capital Economics szakértőinek becslése szerint a hrivnya általuk várt idei gyengülése az import drágulása miatt – változatlan globális energiahordozó-árakat feltételezve – 60 százalékkal emelheti az üzemanyagok kiskereskedelmi árát Ukrajnában, emellett növeli a teljes magánszektorbeli adósságállomány 35 százalékát kitevő devizaalapú hitelek adósságszolgálati költségeit is.
Mindezzel szemben áll a hrivnya gyengülése nyomán javuló külső versenyképesség, és az IMF-segítség nyomán esetleg erősödő befektetői bizalom, ami fellendítheti a beruházásokat. Valószínűtlen azonban, hogy ezek a tényezők elejét vehetik az ukrán gazdaság idei recessziójának. A Capital Economics elemzői mindezt egybevetve egyelőre 3 százalékos idei GDP-visszaesést jósolnak az ukrán gazdaságban.
Más nagy londoni házak még borúlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben az ukrán gazdaság várható teljesítményére.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap lefelé módosították eddig is súlyos idei recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég korábbi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.
A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált, de tényező az előrejelzés rontásában az IMF-egyezségben szereplő gázáremelés is.
(vg.hu )
Bal-Rad komm : Hogy könnyebb legyen megérteni: Egy héttel ezelőtt egy ukrán átlagfizetés netto 60 000 forintot ért. (2800 Hrivnya)
Egy liter benzin volt 13 Hrivnya. (Kb. 286 ft.)
Az IMF “segélycsomagjának” az ára 10%-os reálbércsökkenést fog (minimum) “eredményezni. Azaz várhatóan a 2800 Hrivnyából lesz 2500.
A benzin ára viszont “picikét” emelkedni fog. 20 Hrivnyára (440 forintra) fog felemelkedni. + a folyamatos leértékelés “eredményei” még hozzáadódnak majd!
És ez az élet minden terén igy fog működni.
Beindulnak Ukrajnában a banki ingatlanelzabrálások. Iszonyatosan meg fog ugrani a munkanélküliség. Sok szociális juttatás MÁR MEGSZŰNT!
Igen ám! Csakhogy rengeteg fegyver a Majdan “áldásos mellékhatásaként” a lakossághoz került, akik a nehezebb időkre gondolva, mindenféle behizelgő felhivás ellenére sem hajlandóak azokat beszolgáltatni!
Abban pedig senki nem kételkedik Ukrajnában, hogy AZOK A NEHEZEBB IDŐK beköszöntöttek! (Ellentétben a Krim-félszigeten bekövetkezett örömteli változásokkal.) Mai ungvári értesüléseink szerint Kárpátaljáról tömegesen vándorolnak az arra jogosultak Oroszországba! A Bal-Rad-ot arról informálta hirforrásunk, hogy ugrásszerűen megnőtt a “kereslet” az orosz állampolgárság megszerzéséhez szükséges felmenői igazolások iránt! Információink szerint “lábra kapott” a MONDJ NEMET AZ EURÓPAI UNIÓRA MOZGALOM. Beszámolók szerint Kárpátalját a kijevi hunta “veszélyes” területté nyilvánitotta, és fokozottan figyeli a régió minden rezdülését. (A Bal-Rad “delegációjának” egy héttel ezelőtti ukrajnai útja során Alsókapunál-Vereckei-hágó-lévő rendőri ellenőrző pontnál már “várták” a rendőrök az autót. Az okmányok ellenőrzését követően MAGYARUL közölték a rendőrök, hogy nem követtünk el semmiféle szabálysértést-DE JOBB LENNE HA ÖNÖK ELKERÜLNÉK UKRAJNÁT A JÖVŐBEN!
Beregsurányban pedig a MAGYAR OLDALON ELKÉRTÉK AZ ÚTLEVELEINKET! És “lehúzták” a számitógépen! Soha ilyen még nem történt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése