2014. április 9., szerda

Magánhadseregek operálnak Ukrajnában - magyar megrendeléseik is vannak?

Oroszország Külügyminisztériumának tegnapi nyilatkozata szerint Kelet-Ukrajnában az oroszpárti tüntetések elnyomására kivezényelt rendőri alakulatokban mintegy 150 amerikai zsoldos teljesít szolgálatot. Dennis John Kucinich, volt amerikai szenátor (Ohio) ma reagált a bejelentésre, miszerint a magán biztonsági cégek külföldi konfliktusokban való részvétele valóban aggodalomra ad okot. "Irakban már láthattuk, hogy a magán biztonsági cégek könnyen kicsúszhatnak az irányítás alól. Politikailag, katonailag érzékeny helyzetekben az utolsó dolog, amit akarhatunk, az a magán biztonsági cégek jelenléte, mert nagyon hamar felismerik, hogy profitra tehetnek szert a konfliktus kiterjesztésével. Háborút robbanthatnak ki, hogy extraprofitot kovácsoljanak belőle" - mondta Kucinich.
A volt amerikai törvényhozó szerint a magán biztonsági cégek külföldi bevetése már nagyon régóta vita tárgya és ő képviselői tevékenysége során mindvégig ellenezte bevetésüket. "Ha oligarchák toboroznak embereket saját védelmükre, megvan a joguk, megtehetik. De ha országok kezdenek magánhadseregekkel operálni, ott nem marad semmilyen kontroll a helyzet felett. A magánhadseregek saját magánérdekeiket is képviselik. Nem érdekli őket semmi azon felül, hogy minél több pénzt szerezzenek. És minél több a háború, annál nagyobb szükség van a szolgálataikra, annál több pénzt szerezhetnek."
A politikus elmondása szerint a legnagyobb kérdés az ukrán helyzet kapcsán az, hogy az egyes magánhadsereg fölött ki gyakorolja az irányítást, és melyek azok, akik saját érdekeiket kezdték képviselni a konfliktus közepette. "Jelenleg Ukrajna egyedül az IMF-től jut pénzhez. Ki fizeti ezeket a magánhadseregeket?"
Tegnap napvilágot látott az információ, hogy az ukrán rendőrség az ország keleti részén bevetett alakulatai valójában a Greystone vállalat amerikai zsoldosai, akik az ukrán rendőrség egyenruháját viselik. A Greystone egy Barbadosra bejegyzett magán biztonsági vállalat, amely "védelmet ad és kiképzési megoldásokat biztosít az ügyfelek számára a fokozott kihívásokkal teli környezetben". A Greystone néhány alakulata ezek szerint a Jacenyuk-kormány szolgálatában áll és aktívan részt vesz a kelet-ukrajnai függetlenségi harcok leverésében. Ezt az információt Oroszország Külügyminisztériumának nyilatkozata támasztja alá, nem "összeesküvés-elmélet".
A téma ezernyi másik kérdést vet fel. Melyik magán biztonsági cég emberei hajtották végre a forradalmat és a Janukovics-rendszer megdöntését Kijev utcáin? Közvetlenül kinek a szolgálatában álltak? A Kijevben utcai harcot folytató fegyveresek több esetben se ukránul, se oroszul nem beszéltek, a Molotov-koktélokat dobáló tüntetők elfogását követően is nem egy esetben a rendőrök csak angolul tudták megértetni magukat az elfogott személlyel. Egyértelmű, hogy ezek a magánhadseregek jelenleg éppen az atlantizmus céljainak kiszolgálásáért kapnak fizetést. Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy közvetlenül ki fizeti őket, - mert az a szervezet a nemzetközi terrorizmus fő támogatója. Az Európai Unió? Esetleg az amerikai, a lengyel, vagy a magyar kormány?
Csak remélni tudjuk, hogy a magyar kormány nem vesz részt a szomszédos országok fegyveres felforgatásában. Mindezek azonban hazánk számára is rá kell mutassanak néhány szükségszerűségre: a magyar hatóságoknak kötelessége kivizsgálni a radikális atlantista ellenzék anyagi támogatásainak forrását és megfigyelés alatt tartani pénzmozgásaikat. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy valamelyik magán biztonsági cég az ukrán munka lezárultát követően megrendeléseket kap a hazai atlantista ellenzéktől. A kormánynak pedig kötelessége a felforgatást még csírájában elfojtani. A radikális atlantista ellenzéket el kell taposni, mielőtt még elég indokot kovácsolnak a nyílt felforgatásra Budapesten.


http://www.hidfo.net/2014/04/09/maganhadseregek-operalnak-ukrajnaban-magyar-megrendeleseik-vannak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése